Nincs helye a paksi atomhulladéknak

A Hír TV szerint még kutatnak az atomerőműben keletkező hulladék elhelyezésére alkalmas terület után.

MN
2017. 09. 23. 17:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nyugat-Mecsekben 87 négyzetkilométer területen négy éve folynak kutatások, a nagy aktivitású radioaktív hulladék tárolóhelyét keresik. Boda és további tíz környező település alatt húzódik az az agyagkőzet, melyben biztonságosan el lehet majd helyezni a kiégett fűtőelemeket. A polgármestereket évente tájékoztatják az elvégzett munkákról.

„Teljesen korrekt. Az a lényege, hogy objektív tájékoztatás legyen, ezért mindennapos kapcsolatban vagyunk és meg tudjuk azokat kapni, melyekre nekünk szükségünk van, hogy mi a lakosok felé továbbítsuk” – mondta Kovács Győző, Boda független polgármestere a Hír TV-nek.

A tároló mintegy 500 méter mélyen lesz, Paks II. nagy aktivitású hulladékai is ide kerülnek.

Idén másfél milliárd forintot költöttek a kutatásra, a tervek szerint a következő években is ennyi pénz áll majd rendelkezésre. A tároló pontos helyét nagyjából 20 év múlva jelölik ki.

„Ezek a munkák egymásra épülnek. Tehát a kapott eredményekből tudunk továbblépni. Mondhatnám azt is, hogy egy kutatás eredményeként kapott adatokat összesítjük, annak alapján jelöljük ki a másik, a következő kutatás helyét” – ismertette Kereki Ferenc, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kht. ügyvezető igazgatója.

Az eddig kiégett fűtőelemeket, több mint kilencezer darabot Pakson tárolják, a csarnokot a végleges elhelyezésükig folyamatosan bővítik. A mecseki lerakó a tervek szerint 2060-ban készül el.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.