Nyugdíjasok várták Orbán Viktort az iskolai tanévnyitón Pécsen

A magyar miniszterelnök a pécsi egyetem ünnepségére és az országos tanévnyitóra érkezett.

Marosi Adrienn
2017. 09. 01. 8:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy húsz perccel az első magyarországi egyetem alapításának 650. évfordulója tiszteletére rendezett PTE650 elnevezésű ünnepség hivatalos délelőtt tíz órai kezdete előtt érkezett meg a pécsi Kodály Központba Orbán Viktor miniszterelnök.

A kormányfőhöz nem engedték közel a sajtót, mintegy ötven fideszes aktivista várta, szinte kizárólag nyugdíjasok. A kormányfő értesüléseink szerint humorosan meg is jegyezte, hogy ő tanévnyitóra érkezett.

Ezzel szemben az MTI azt írja, ünneplő tömeg fogadta Orbán Viktor. Az egyetemi program kezdete előtt a miniszterelnök azt mondta, hogy a város nincs jó költségvetési helyzetben, ezt meg kell oldani; ennek van egy tudása, hogy hogyan kell csinálni. „Aki megcsinálta a bajt, az csinálja meg a rendet is” – szögezte le Orbán, aki ugyanakkor hangsúlyozta: a kormányra lehet számítani és „mi a pécsi emberek mögött fogunk állni”. „Legyenek kedvesek, és támogassanak bennünket” – mondta a miniszterelnök.

Bódis József, a PTE rektora volt az első, aki beszédet tartott, ő azt mondta, hogy az első magyar egyetemre emlékezve a magyar felsőoktatás születését is ünneplik. „Információrobbanásban van a világ, a felsőoktatásban sok minden, az elvek változatlanok, ami biztosan változott, az a tartalom, amit átadnak a diákoknak, és a tematika, amellyel átadják.” Kiemelte, hogy a 650 éves jubileumra alapított Nagy Lajos Király-díjat egy olyan szervezet kapja, amely rengeteget tett a pécsi oktatásért és felsőoktatásért, ez pedig a Pécsi Egyházmegye.

A Kodály Központban, a magyar felsőoktatás napján megtiltották a telefonos videózást, illetve az élő Facebook-közvetítést is, minderről csak akkor szóltak, amikor Orbán Viktor kezdett beszélni. 

Pécs városa a magyar tudományos élet erőcentruma – mondta beszéde kezdetén Orbán Viktor. A miniszterelnök kijelentette, hogy az idei tanévben országszerte több mint negyedmillió hallgatónk lesz, és soraikban a jövő professzorai, miniszterei, könnyen lehet, hogy egyik-másik miniszterelnök-jelöltjei ülnek.

Hozzátette: mi, magyarok hagyományosan arra neveljük gyermeikeinket, hogy – ha kell – képesek legyenek ellent mondani, valamint többet, mást és jobbat akarjanak annál, amire mi vagyunk és voltunk képesek.

„Milyen lesz, milyen lehet a mai fiatalok jövője?” – tette fel a kérdést, és kiemelte: ez nem csak a magyarokat, hanem egész Európát foglalkoztatja. Orbán Viktor szerint mi, akik kenyerünk javát, „de annak ropogósabb felét” már megettük, tudjuk, hogy kétféle jövő van: amit választottunk, illetve az, ami akkor jön el, ha csak ülünk és várunk. A miniszterelnök a diákoknak azt üzente: amilyen jövőt maguknak választanak, olyan lesz Magyarország és Európa jövője.

Közölte, hogy nagyot fordult a világ, így a diákoknak új utakat, más megközelítést kell keresniük. Orbán azt mondta: ha engedjük, hogy a migrációs nyomás fokozódjon, valamint a kontinens értékvilága drasztikusan megváltozzon, katonailag továbbra is gyenge maradjon, akkor Európa – ahogy most ismerjük – el fog veszni. „Európa a 24. órában van, megjelentek az önfeladás látható jelei”, és a vezetők, akik szerint már felesleges ellenállni – szögezte le. Meggyőződése, hogy a jövőnket azok a fiatalok jelentik, akik – akár az \'56-osok – mernek „az árral szemben úszni”, nem hagyják alkotó- és képzelőerejüket gúzsba kötni – fűzte hozzá.

A miniszterelnök szerint a pécsi egyetem ennek a közép-európai szellemiségnek a hordozója. Az alapítók azt akarták, hogy az egyetem hallgatói önálló világlátást és szilárd erkölcsi alapállást is kaphassanak, és az út, amin az intézmény elindult, megfelel ennek a jövőképnek – mondta. Orbán kitért arra is: szeretnék, hogy a Pécsi Tudományegyetem ne csak Közép-Európában, hanem egész Európában az elsők közé kerülne, erre a célra pedig 24 milliárdot irányoztak elő, amiből „minden egyes forint hasznosulni fog”.

A miniszterelnök végezetül arra biztatta a felsőoktatási intézmények oktatóit, hogy bátor, felkészült és tettrekész magyar nemzedéket neveljenek fel.

A pécsi 2010-es Európa Kulturális Fővárosa program keretében megépített Kodály Központban tartották a PTE650 ünnepéllyel együtt az országos tanévnyitót, a magyar felsőoktatás napját.

Az előzőekben közölt programmal ellentétben jelen volt Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere is.

A Kodály Központban nem volt telt ház, és egy tanévnyitóhoz képest meglepő módon nem vettek részt az eseményen fiatalok, diákok.

A Kodály Központ hátsó parkolójában találkozott Orbán Viktor Páva Zsolt pécsi polgármesterrel is, együtt mentek be az épületbe. A hangversenyterem első sorában foglaltak helyet, majdnem egymás mellett, köztük csak Bódis József, a PTE rektora, a Magyar Rektori Konferencia elnöke ült.

A megnyitó előtt az Együtt és a Liberálisok közös sajtótájékoztatót tartottak, egyebek mellett Páva Zsolt távozását követelve, utalva arra a csütörtöki hírre, hogy egy mindenféle demokratikus felhatalmazás nélkül megalakult tanácsadó testület irányítaná lényegében Pécset, Csizi Péter pécsi országgyűlési képviselő elnökletével.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.