Tarlós István törölné a közbeszerzési céget

Kínos, egyben veszélyes lehet a főpolgármesterre a fideszes érdekkörök mohósága és a bizalmasok helyzetbe hozása.

2017. 09. 04. 6:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem várna jövő januárig a Budapestnek eddig csak nehézséget, bosszúságot és több száz millió forintos veszteséget okozó Fővárosi Közbeszerzési Kft. megszüntetésével Tarlós István főpolgármester – tudta meg a Magyar Nemzet belső városházi forrásokból. Úgy értesültünk: Budapest vezetője annak ellenére fontolgatja a cég idei felszámolását, hogy annak több mint másfél évvel ezelőtti létrehozását, folyamatos átalakítgatását és legújabb vezetőjének, a budavári lakásbotrányban érintett Torma Szilviának az ügyvezetői kinevezését fideszes érdekkörök erőltették át a Fővárosi Közgyűlésen.

Torma Szilviáról lapunk már májusban megírta: az I. kerülettől a piaci ár csaknem harmadáért, havi 98 ezer forintért bérel egy 86 négyzetméteres önkormányzati lakást a Mátyás-templom mellett, a Hess András téren. Az ügy már csak azért is kínos, mert a Fővárosi Közgyűlés tagja, egyben az I. kerület fideszes polgármestere, Nagy Gábor Tamás maga is a valós piaci ár töredékéért bérel lakást a budai Várban, akárcsak több, a Fideszhez köthető vállalkozó. Az ügyben egyébként ügyészségi elrendelésre a Budapesti Rendőr-főkapitányság továbbra is nyomoz.

A hölgy, akinek havi fizetése múlt szerdától csaknem 1,5 millió forint lett, gazdasági ügyvezető-helyettesként másodmagával már eddig is azt a társaságot irányította, amelynek működését és korábbi vezetőjét, Kádár Attilát is gyakran kritizálta a főpolgármester. Kádár Attila idén májusban „közös megegyezéssel” távozott.

A teljes nevén Fővárosi Közbeszerzési Lebonyolító és Minőségbiztosító Kft. erre az évre csaknem 270 millió forintos veszteséget produkált, a fővárosnak közpénzekből folyamatosan támogatnia kellett saját cégét, amelynek ez év őszére vissza kellene fizetnie a tulajdonos önkormányzatnak a 300 milliós kölcsönt. Az már régóta belső vita tárgya, hogy miért is hozták létre a céget, amely egyébként kizárólag azoknak az alapelveknek nem felelt meg eddig, amik miatt megalapították, vagyis hogy a főváros intézményei és cégei közbeszerzéseinek központosításával átláthatóbb, hatékonyabb és olcsóbb legyen a működés.

A cég legbotrányosabb ügye a városnéző buszokra kiírt, végül meghiúsult pályázat volt, amelyet szintén fideszes gazdasági érdekkörök erőltethettek rá a főpolgármesterre. A budapesti városnéző buszok húsz évre becsült üzemeltetési költségeinek közel négyszeresét elérő, jóval több mint százmilliárd forintos haszonra tehettek volna szert a tavaly nyáron kiírt fővárosi koncessziós pályázat nyertesei, ha az eljárás ellen a Gazdasági Versenyhivatal és a főpolgármester nem lép fel.

A fentiekből is látszik, Tarlós István számára rendkívül veszélyes a jelenlegi helyzet. A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény 115. paragrafusa szerint ugyan a helyi önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület (Budapesten a Fővárosi Közgyűlés), a gazdálkodás szabályszerűségéért viszont a (fő)polgármester a felelős. Ez a felelősség adott esetben lehet anyagi, sőt büntetőjogi is. Márpedig a közbeszerzési cég a 3-as metrós tenderekkel együtt összességében több százmilliárd forintos pályázatokról dönthet, valódi felelősség nélkül. A korábbi cégvezető távozásával megváltoztatott szabályok szerint a költségvetési szervek kivételével a város minden 150 millió forint fölötti közbeszerzését a cég bonyolítja.

Az, hogy Torma Szilviának, aki hét éve még a budavári polgármester kabinetjének önkormányzati koordinátora volt, sokáig nem lesz maradása Tarlós István mellett, jelzik korábbi állásai és jelenlegi megbízatásai is. 2014 után a Seszták Miklós által vezetett Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kiemelt állami szerződéseket vizsgáló főosztályának vezetője lett. Nyílt titok azonban, hogy a főpolgármester és a miniszter viszonya nem felhőtlen, Seszták Miklós többek között meghiúsította a 3-as metró felújítására kiírt busztendert, majd azt a közbeszerzési pályázatot is, amelyet „szolgáltatásvásárlásra”, gyakorlatilag bérlésre íratott ki a kormány a Fővárosi Közgyűléssel. A közbeszerzési cég új vezetője a korábbi cikkeinkben említett további vállalati pozíciói közül ugyancsak kritikus lehet a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. felügyelőbizottsági elnöki megbízatása. A kukaholdingként is emlegetett társasággal a fővárosi önkormányzatnak olyan szerződést kellett kötnie, amely közel 2 milliárd forintos elvonást jelent a város számára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.