Valami bűzlik Ráckeresztúron

Orrfacsaró szagok, hiányos önszerveződés a fővároshoz közeli településen. Avagy így futamodnak meg a hangadók.

B. Kovács Gergely
2017. 09. 28. 12:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Várjuk szeretettel, csak kövesse a szagokat – így szól a meghívónk Ráckeresztúrra. A Budapesttől az M6-os autópályán kőhajításnyira, Ercsivel szemben fekvő település fennállása során mindig is állattartással, mezőgazdasággal foglalkozott, ennek kísérő szaga azonban két éve teszi igazán elviselhetetlenné a helyiek életét.

Az már a mi hibánk, hogy a jól bevált sztereotípiák mentén gondolkodunk: ellátogatunk a helyszínre, megszólaltatjuk az elégedetlenkedőket, a bajok okozóját és az esetlegesen érintett egyéb szerveket, például a település vezetőjét. Az élet összekuszálja a szálakat, pontosabban nem kuszál össze semmit, a helyzet szereplői teszik bonyolulttá a szálak kibogozását, ki esetlenségével, ki tudatosan, ki politikusan.

Hosszas előkészítés során megszervezzük, hogy Ráckeresztúr azon lakói, akiknél betelt a pohár a naponta két-három óra hosszán át, általában este, intenzíven és elviselhetetlenül támadó bűz miatt egy helyen legyenek látogatásunkkor, és összeszedetten mondják el panaszaikat. Mégsem így lesz. Egyetlen helybéli vállalja a nevét, amit most már azért sem írunk le, ne ő vigye el a balhét, és legyen későbbi megjegyzések elszenvedője. Látszik, kényelmetlenül érinti a helyzet, a zúgolódók cserbenhagyták. Készséggel mutatja meg zárt Facebook-csoportjukat, ahol nagyszámú elégedetlenkedő számtalan bejegyzésében röpködnek a „felháborító, hallatlan és botrányos” kifejezések.

Később, amikor a falu polgármester asszonyánál ülünk majd, nem is lesz rest lecsapni a magas labdát: „A Facebookon mindenkinek határozott véleménye van, de mindössze egy olyan hölgy akadt, aki bejött hozzám, és vállalta a nevét. Arra kértem, hogy próbáljuk meg utcánként behatárolni, mikor és hol támadnak a szagok, de ehhez már senki nem akarta a nevét adni. Ha közmeghallgatást tartunk, eljön mindösszesen egy érdeklődő. Tényleg akkora probléma ez, hogy az országos média egyik képviselőjét küldjék ide, miközben annyira sem írják oda a nevüket, hogy itt és itt büdös van? A Facebookon még a saját neve alatt mindenki kiírja a véleményét, utána semmi.”

Az érvrendszer lényegéhez érkeztünk. Senki sem vitatja, hogy Ráckeresztúron elviselhetetlen a bűz, ugyanakkor a forrását nem tekintik egyértelműen beazonosíthatónak. Mármint nem tartja annak a legnagyobb sertéstelep, a Szeminator 96 Kft. vezetője, ifj. Cserpekál István, aki egyben önkormányzati képviselő is a településen, továbbá Szentes-Mabda Katalin polgármester asszony, aki készségesen állt rendelkezésünkre. Érezzük, nem veszi félvállról a problémát, ugyanakkor a helyzet összetettsége némileg gúzsba köti.

A helybéliek egyértelműen a Szeminátor 96 telepét teszik felelőssé a koncentráltan támadó bűz miatt, amiről még a polgármester asszony is úgy fogalmazott, hogy a minap ő maga sem tudott a saját gyerekeivel kiülni a cukrászda teraszára, és tudja, nem lehet normálisan kiteregetni sem.

A falubeliek egyetlen talpon maradt szóvivője autóval elvisz a telephez, amelynek környékén valóban erősek a szagok akkor is, ha egyébként a faluban „béke van”. A kiterjedt épületegyüttes tetején kéményszerű kürtők sorakoznak, vezetőnk állítja, itt engedik ki a szagokat szellőztetéskor. Autóval körbevisz a településen, hogy megmutassa, mekkora területet takar be a szag. Kilométereken át autózunk az M6-os felől északi irányba, Martonvásár felé.

Útközben beszélgetünk is. „Elhiszem, hogy ezt a disznóhodályt, vagy mit, csilliós uniós pénzből építették, falig ki van csempézve, és az ANTSZ nem talál egy morzsát sem, de teljesen mindegy, mert a falu kapja a bűzt, a kéményen tolják ki a disznótrágya szagát. Ha déli-délkeleti szél fúj, végünk van. Nem az, hogy egy kicsit büdös van. Nem tudom végigkövetni a szag útját, de minden jel oda mutat, messze ez egyébként a legnagyobb telep. Úgy vesszük észre, teljesen felesleges bárminemű bejelentést tenni, mert úgysem történik semmi.”

Telefonon felvettük a kapcsolatot ifj. Cserpekál Istvánnal, aki kezdetben készségesnek mutatkozott a személyes beszélgetésre, de az interjú napján lemondta a találkozót. Nem mással érvelt, mint hogy nem lenne igazságos, ha nyilatkozna, hiszen a faluban több állattartó telep is üzemel. Arra a kérdésre, hogy határozottan állítja-e, nem tőlük jönnek a szagok, azt feleli:

– Ezt így nem mondanám.

Szentes-Mabda Katalin polgármester asszonynak azzal érvelek, képtelenség, hogy ne lehessen meghatározni a bűz forrását, már csak azért is, mert ha támadnak a szagok, bármely telepről is legyen szó, az ott dolgozók, annak vezetői tudják, hogy éppen valamilyen munkafolyamat zajlott náluk, ami a kellemetlenséget előidézte. Azaz legfeljebb lapíthatnak, de azt nem mondhatják, nem tudják, honnan jön a szag. A polgármester nem ért velem egyet, szerinte mindenhonnan jön a bűzhatás, és ezek felerősítik egymást. 2015 nyarán érzékelte először a problémát, ekkor elmondása szerint fel-alá „rohangált” a faluban, hogy kiderítse a forrást. De ős is azt erősíti, hogy Ráckeresztúron nem csak egy telep üzemel, vannak kisebb-nagyobb állattartók is. Szerinte az összhatás az, ami elviselhetetlenné teszi a szagokat. Hozzáteszi: a mai, EU-s technológiai előírások sokkal nagyobb bűzzel járnak, mint a régi technikák. A tenyésztőknek zárt hígtrágyatárolót kell építeniük, úgynevezett lefejtéses módszert kell alkalmazniuk. Így működik ma egy korszerű telep. A polgármester hangsúlyozza, hogy a helyzet nekik is nagyon rossz, de az önkormányzat nem szabályozhatja az állattartást. Hozzáteszi, ha ezt a jogot az önkormányzatok kezében hagyták volna, ma már alig lenne állattartás a településeken, mert a legkényelmesebb az lenne, hogy mindenütt betiltsák azt. Ha bejelentés érkezik, és a magánszemélyre vonatkozik, akkor a Járási Hivatal illetékes, ha telepre, akkor a Környezetvédelmi Hatóság. Ezeknek a hatóságoknak küldi tovább a bejelentéseket a polgármester hivatal, ha nem érkezik válasz, megkeresést is szoktak küldeni nekik. Reménykedik, hogy műszerrel is mérhető a szag ereje, amivel a forrást megtalálják, legalábbis hallott már ilyen lehetőségről.

Azt már mi tesszük hozzá, érdemes lenne pusztán annyit átgondolni, melyik telep esett át uniós fejlesztésen 2015 környékén, ha már az EU-s szabályok szigorúbb betartása, a telepfejlesztés és a helyzet két évvel ezelőtti romlása többek szerint is összefüggésben áll egymással.

Külön szívfájdalma Szentes-Mabda Katalinnak, hogy amíg a probléma nem oldódik meg, azokat a fontos fejlesztéseket sem lehet megkezdeni, amelyeket korábban megálmodott. És hát a hírekben is szívesen szerepelne mással.

A feladvány tehát megoldásra vár Ráckeresztúron. A régóta mezőgazdasággal foglalkozó faluban a kialakult helyzet mindenkinek rossz, felelős nincs, törvénysértést senki sem követ el, miközben a település belefullad a szagokba. A vita még odáig sem jutott el, mi okozza a problémát, a helyiek pedig nem tanulták meg a tiltakozás és véleménynyilvánítás eredményes módját. Ebben a történetben senkinek sincs szerencséje. Malaca annál inkább. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.