Végső döntésre várnak a Római-part civiljei

„Fát lehet vágni a hátunkon, de csak egy ideig” – fogalmazott Lányi András, a tiltakozó mozgalom vezetője.

Unyatyinszki György
2017. 09. 24. 19:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ez Tarlós” – fogadta egy mobil gátat formázó transzparens a demonstrálókat, akik vasárnap délután a fővárosi Madách téren gyűltek össze, hogy tiltakozzanak a Római-partra tervezett védmű megépítése ellen. A Fővárosi Közgyűlés ugyanis szerdán dönthet az árvízvédelmi beruházás megkezdéséről; a műtárgy a jelenlegi tervek szerint változatlanul a fás Duna-part mentén épülhet meg. A Greenpeace és a Római-part megóvásáért összegyűlt néhány száz civil továbbra is azt sérelmezi, hogy az évek óta húzódó tiltakozás ellenére Tarlós István főpolgármester nem foglalkozik érveikkel, hogy a Nánási út mentén alakítsák ki a gátat.

A témában csütörtök délután 14 órakor közmeghallgatást tervez a főváros. Gadó György Pál aktivista szerint a munkaidő közepére szervezett fórum mindössze színjáték, ugyanis arra számítanak, hogy a kormánypárti többség szerdán megszavazza a Tarlós által támogatott tervet. Mindezt úgy, hogy egyre több bizonyítékot tudnak felmutatni arra, nem jó megoldás a városvezetés által szorgalmazott nyomvonal – tette hozzá. Tosics Iván városfejlesztési szakember beszédében emlékeztetett rá, hogy összetett, tájépítészek, környezetvédők és szociológusok által készített alternatív megoldást is készítettek, de azt is semmibe vette a főváros. Tapasztalata szerint a főpolgármester tanulmányok sorozatát rendelte meg az évek során, amelyek mind a vízparti védmű építését igyekeznek alátámasztani, miközben más megoldásokat nem vettek figyelembe. „Nem a gát ellen harcolunk” – mondta Tosics Iván, hozzátéve, hogy csupán értelmes és demokratikus vitát akarnak a mobil gát helyéről. Ugyanakkor szeretné, ha minden, erőből meghozott döntést visszavonnának.

„Nem a Földet kell megvédeni, hanem az embereket a rossz környezetpusztító döntésektől, Tarlóst Istvánt saját magától” – mondta beszédében Kaprinyák Szilvia, a civil mozgalom egyik vezetője. Tapasztalata szerint a közgyűlésben a képviselők gép módjára szavaznak, ezért arra biztatta a tiltakozókat, hogy minél többen legyenek jelen a közgyűlés napján a városházánál. Lapunk kérdésére egy aktivista elmondta, már 18 ezer aláírást gyűjtöttek petíciójukhoz, hogy a városvezetés vegye figyelembe javaslataikat.

„Fát lehet vágni a hátunkon, de csak egy ideig” – mondta Lányi András, a tiltakozó mozgalom vezetője. A fővárosi önkormányzattal folytatott vitát jellemezve elmondta, hogy szakmai anyagukat Tarlós István átvette ugyan, de ígérete ellenére nem bocsátotta a közgyűlés elé, mert szerinte már eleget vitatkoztak. „A vita el sem kezdődött” – mondta Lányi András. Úgy látja, a főpolgármester azt szeretné elkerülni, hogy párhuzamot vonhassanak az emberek a nagymarosi erőmű elleni tiltakozásokkal, amelyek hozzájárultak a rendszerváltáskor a hatalom bukásához. Mindenkit arra biztatott, hogy ne szavazzanak olyan politikusokra, akik saját érdekeikért feláldozzák a környezeti értékeket.

A tüntetők vasárnapra az újpesti vasúti hídnál terveznek vonulást. Kaprinyák Szilvia szerint ez a képviselők szerdai döntésétől függően „harcos menet vagy örömünnep lesz”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.