A Mol vezérigazgatójának is jut bőven uniós pénz

A kormánykörökkel bennfentes jó viszonyt ápoló Hernádi Zsolt egyik vállalata a napokban 93 millió forintos támogatást nyert el.

Horváth Csaba László
2017. 10. 04. 3:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Színvonaltalan, ám elterjedt nézet, hogy az európai uniós támogatások húzzák a magyar gazdaságot. De nem hagyhatjuk, hogy külső tényezőknek tulajdonítsuk a magyar sikert. Ez a mi magyar sikerünk” – mindezt Orbán Viktor miniszterelnök mondta nemrég egy budapesti rendezvényen. Bár a kormányfő Brüsszel-ellenes retorikája mit sem vesztett lendületéből, szavai mégis napról napra megkérdőjeleződnek, ugyanis ismerősei, párttársai és azok hozzátartozói, továbbá a Fidesz holdudvara is külső tényezőknek, vagyis merőben az Európai Unió forrásainak köszönhetik gyarapodásukat.

Ezek sorába illeszkedik az is, hogy a kormánykörökkel bennfentes jó viszonyt ápoló Hernádi Zsoltnak, a Mol elnök-vezérigazgatójának az egyik vállalata a napokban 93 millió forint támogatást nyert el az Európai Unió vidékfejlesztési programjából. Ez azért figyelemre méltó, mert látszólag nem túl nagy teljesítményt nyújtó cégről van szó. A Komárom-Esztergom megyei Dágra bejegyezett Gete Völgye Zrt.-t 2013-ban alapították, ám a cégadatok alapján csak 2015-ben kezdett működni. Ráadásul a 2015-ös és 2016-os beszámolók szerint szerény, mindössze körülbelül egymillió forintos nyereséget tudott elérni.

Ez pedig fölöttébb furcsa a megközelítőleg százmillió forintos uniós támogatás bezsebeléséhez képest. De nem mellékes az sem, hogy a társaság tavaly és tavalyelőtt is több mint harmincmillió forintos egyéb támogatást is magáénak tudhatott. Sokak szerint így könnyű vállalkozni. A csupán kétfős, gabonatermesztéssel foglalkozó társaságnak egyébként hitelért sem kellett sorba állnia ahhoz, hogy saját erő helyett, főként kölcsönből vásárolja meg a vállalkozáshoz szükséges eszközöket. Megtudtuk ugyanis, hogy a nagyon mérsékelt nyereséget termelő mezőgazdasági cég idén több mint 140 millió forint kölcsönt kapott az OTP Banktól, vagyis attól a pénzintézettől, amelynek tavaly még igazgatósági tagja volt Hernádi Zsolt. A pénzből egyebek mellett betakarítógépet, tartálykocsit, gabonavető gépet és egyéb mezőgazdasági eszközöket vásároltak.

A Mol vezetőjének egyébként néhány hónapja más brüsszeli forrásokkal kapcsolatban is fölvetődött a neve. Kiderült, hogy az üzletember saját alapkezelője uniós pénzből nyújtott támogatást egy olyan vállalatnak – a Dating Central Europe (Dace) Zrt.-nek –, amely szexpartnerkereső oldalt üzemeltet. A Direkt36 hírportál kinyomozta, hogy az Európai Bizottság 4,3 milliárd forint büntetést szabott ki hazánkra ilyen és ehhez hasonló támogatások miatt, amiket szabálytalannak ítéltek. A bizottság etikai okok miatt elítélte a Dace-t is, mert nem értett egyet azzal, hogy a cég uniós forrásokból fedezte szexpartnerkereső oldalak vásárlását. Ugyanakkor ezzel nem akadt problémája Hernádi Zsoltnak, mert érvelése szerint a Dace „meglepően sokfajta partnerkereső szolgáltatást nyújt. Ez messze nem a szexről szól, hanem a partnerekről. Sok embernek nehézséget okoz társat találni, például egy AIDS-esnek egy másik AIDS-est” – mondta a Fidesz-közeli üzletember. Igaz, nem tért ki a Szexrandi című oldalra, amely egyebek mellett azt hirdeti, hogy: „Ha unod a profi kurvákat, keress a Szexrandin, ahol szexéhes, nimfomán vidéki lányok várják, hogy megismerjenek Minek fizetnél a szexért, ha a Szexrandin találsz ingyenszexpartnert is?”

Csak néhány kiragadott példa. L. Simon László egykori kulturális államtitkárnak és feleségének sikere sem igazán magyar teljesítmény. Érdekeltségük – mint azt megírtuk – ugyancsak brüsszeli forrásokból nyert nemrég 70 millió forintot, ami a hazai éves átlagfizetés csaknem harmincszorosa. De akkor sem állta meg a helyét a kormányfő érvelése, amikor Bánki Eriknek, a parlament gazdasági bizottsága fideszes elnökének a családja is uniós, azaz brüsszeli pénzt kapott lovas klubja fölvirágoztatására. Valamint amikor a kormánypárti politikus felesége külön is nyert, legutóbb több mint 40 millió forintot.

Érdekes továbbá, hogy az uniós pénzek kedvezményezettje a jegybankelnök fiának, Matolcsy Ádámnak a bútorgyára is, amely nagyjából félmilliárd forint támogatást nyert a minap Brüsszeltől. A projekt-összefoglaló szerint „az Y generáció irodahasználati szokásaira, az ott végzendő munka- és egyéb tevékenységek ergonómiai, pszichológiai és funkcionális igényeire keresnek válaszokat”. A 498 millió forintból megvalósuló program zárszava kitér arra is, hogy a projekt egy közvetlenül nem ismert gazdasági problémára adna választ. Ugyancsak megjegyzendő, hogy brüsszeli forrás nyújt kiszámítható jövőt Horváth István Fidesz-képviselő családja számára. Angoltanár foglalkozású feleségének cége 157 millió forintot nyert el egy nagyszabású húsfeldolgozó üzem létrehozására az uniótól.

Sikerüket mindannyian Brüsszelnek köszönhetik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.