A választásokig már nem kerül szavazásra a Magyarország elleni eljárás

Az EU-szerződés 7. cikkét még soha nem alkalmazták, az erről szóló jelentés márciusra készül el.

MN
2017. 10. 11. 17:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várhatóan csak a 2018-as választások után, jövő szeptemberben szavaz az Európai Parlament (EP) plenáris ülése a jogállamiság magyarországi helyzetéről szóló különjelentésről, amelynek alapján a testület kezdeményezheti az uniós alapszerződés 7. cikke szerinti eljárás megindítását – írja az MTI a parlament sajtószolgálatának tájékoztatása alapján.

Az EP plenáris ülése május 17-én – a baloldali frakciók kezdeményezésére – utasította a belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságot (LIBE) a jelentés elkészítésére, hogy a plénum szavazhasson majd egy indoklással ellátott javaslatról, amellyel kezdeményezheti a 7. cikk szerinti eljárás megindítását a tagországok kormányait tömörítő Európai Tanácsban. Ez az egyetlen igazi szankció, amelyet a szerződés szerint az EU alkalmazhat olyan tagállamokkal szemben, amelyek megsértik az unió alapvető értékeit.

A jelentés elkészítésével Judith Sargentini holland zöldpárti képviselőt bízták meg, aki jövő márciusban fogja ismertetni a tervezetet a szakbizottság tagjaival, miután a LIBE meghallgatta a magyar kormány és a civil társadalom képviselőit. A sajtószolgálat arról számolt be, hogy a meghallgatás még az idén meglesz.

A szerdai közlemény szerint a LIBE júniusban szavazhat a dokumentumról, amelyhez az EP több bizottsága is csatolni fogja a véleményét: az alkotmányügyi, valamint a kulturális és az oktatási biztosan, de lehet, hogy a költségvetés-ellenőrzési szakbizottság is. A jelentés várhatóan 2018 szeptemberében kerül az Európai Parlament plenáris ülése elé.

„Ez az első alkalom, hogy az Európai Parlament a 7. cikk aktiválásával foglalkozik, ezért mindent megteszek, hogy átlátható és alapos vizsgálódás előzze meg a következtetések levonását. A kiegyensúlyozott kép kialakításához örömmel találkozom a magyar hatóságokkal, civilekkel, tudósokkal és másokkal is” – hangsúlyozta Sargentini.

A javaslat elfogadásához a leadott voksok több mint kétharmadára és az összes képviselő abszolút többségének támogatására (vagyis legalább 376 szavazatra) lenne szükség az EP-ben. Ezután a tanács négyötödös többséggel dönthet arról, hogy fennáll-e a veszélye annak, hogy Magyarországon csorbulnak az EU alapértékei.

A 7.  cikk olyan többlépcsős eljárást tesz lehetővé, amely – az európai uniós alapértékek súlyos és módszeres megsértése esetén – végső soron akár az érintett ország szavazati jogának a felfüggesztésével is járhat, ehhez azonban az összes többi tagállam egyhangú támogatására van szükség. Eddig még soha nem volt példa arra, hogy bármely tagállam ellen bármelyik uniós intézmény kezdeményezze az eljárás megindítását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.