Beismerték: alkotmányellenesen üzleteltek a nagykövetségek

Már egyértelmű, hogy a magyar külképviseletek alaptörvénybe ütköző szerződéseket kötöttek offshore hátterű cégekkel.

MN
2017. 10. 13. 16:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olyan cégekkel is kötöttek szerződést a magyar külképviseletek, amelyekkel a Fidesz kormánytöbbsége által elfogadott alaptörvény szerint nem lehetett volna, ezt most már a Külgazdasági és Külügyminisztérium is elismerte – írja a 24.hu.

A lap szerint Bacskai József, a tárca helyettes államtitkára az Országgyűlés gazdasági bizottsága előtti meghallgatásán azt mondta „megpróbáltuk, de a jelenlegi előírásoknak nem mindig tudtunk megfelelni, a külképviseletek ezeknek érvényt szerezni nem tudtak”.

A Magyar Nemzet korábban megírta: egy EU-s szabályok átültetésével foglalkozó salátatörvénybe becsempészve olyan módosítást akar fű alatt elfogadtatni a kormány, amely az alkotmányos tiltás ellenére lehetővé teszi, hogy a magyar nagykövetségek ezentúl offshore hátterű cégekkel is üzletelhessenek.

A törvény azt mondja ki, hogy Magyarország automatikusan átlátható szervezetnek minősít minden olyan céget, amely a külképviseletekkel köt szerződést – magyarán a szerződés automatikusan transzparenciát is jelent a kormány szerint. Egy külön paragrafus visszamenőleg is mentesítést ad az alkotmányos kötelezettség alól.

A külügy helyettes államtitkára a bizottság előtt azzal magyarázta a helyzetet, hogy külföldön nem mindig tudták a tulajdonosi szerkezettel kapcsolatos nyilatkozattételre bírni a szerződtetett cégeket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.