Erre vártak a gyurcsányisták, az MSZP-nek lassan a parlamentbe jutás a tét

Tartóssá válhat a szocialisták mélyrepülése. A problémák régóta „benne voltak a levegőben”.

Marosi Adrienn
2017. 10. 02. 13:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MSZP-nek Botka Lászlónál alkalmasabb miniszterelnök-jelöltje jelenlegi tudásunk szerint nincs: ismertségét, népszerűségét és programját tekintve is nehéz lesz hozzá hasonlót hozni a párton belülről – mondta a Magyar Nemzet online kiadásának Böcskei Balázs politikai elemző. Kiemelte, hogy a szocialista párt környékén kialakult viták tükrében külsős jelöltet sem lesz könnyű leigazolni – ebből a szempontból az MSZP-re nézve még kockázatosabbnak tartja a politikus által bejelentett lépést.

Azonban úgy véli, abban a tekintetben számítani lehetett erre, hogy mind a külső, mind pedig a belső politikai környezetben olyan helyzet állt elő, melynek következtében „elfogyott a levegő” Botka László körül, és a politikus részéről stratégiai irányváltásra lett volna szükség. „A potenciális szövetségesek már rég más stratégiában, más indulásban, ámde együttműködésben gondolkodtak” – magyarázta. Böcskei Balázs hozzátette: a múlt héten már az is világossá vált, hogy olyan dezintegratív folyamatok zajlanak, melyeknek következtében sem a párton belül, sem pedig azon kívül nincs meg Botka László támogatottsága. „Tehát az, ahová a mai nappal eljutottunk, ezeknek a folyamatoknak, ezek egymásra rakódásának az eredménye” – szögezte le.

A politikai elemző úgy véli, most maguk a párt politikusai sem tudják, pontosan mi várható, csupán meghozták a szükséges, gyors döntéseket – tárgyalásokat kezdeményeztek, mérlegelték a koordinációs kérdéseket, és valószínűleg már gondolkodnak az új miniszterelnök-jelölt személyéről. Arra a kérdésre, hogy ez ki lehet, Böcskei Balázs leszögezte: egyelőre csak abban biztos, hogy nem Lattmann Tamás. Ezt nem csupán az ismertség és a népszerűség hiányával indokolta – úgy véli, a Lattmann személyével kapcsolatos, az elmúlt napokban kialakult diskurzus is lehetetlenné teszi induló pozícióját. „Nem lesz egyszerű olyan miniszterelnök-jelöltet találni, aki alkalmas is lehet erre, aktívan részt vehetne az együttműködés kialakításában, és vállalná az MSZP előtt álló kampányt” – közölte, és hangsúlyozta: nehéz helyzetbe hozta lemondásával a pártját Botka László.

Böcskei Balázs úgy véli, jelenleg fennáll annak a lehetősége, hogy tartóssá válnak az MSZP utóbbi időben mért közvélemény-kutatási eredményei, melyek alapján történelmi mélypontra süllyedt a párt támogatottsága – így pedig már nem a szavazatszerző, hanem a szavazatmegtartó képességükön kell dolgozniuk. Annyi biztos, hogy az MSZP-nek záros határidőn belül rendeznie kell a kialakult helyzetet, és amilyen gyorsan csak lehet, le kell tárgyalni az együttműködési konstrukciót.

Logikus lépés volt Botka László részéről, hogy lemondott a miniszterelnök-jelöltségről – ezt már Galló Béla mondta el kérdésünkre válaszolva. A politikai elemző szerint az MSZP gyurcsányistái erre vártak, ettől kezdve pedig az MSZP jövője az eddigieknél is rosszabb lehet. Úgy véli, nem elképzelhetetlen, hogy – ha így folytatják – hamarosan a parlamenti bejutás küszöbéig fogják vinni a pártot. Talán ezt meg tudják majd ugrani, de véleménye szerint közelebb lesznek az 5 százalékhoz, mint a 10-hez.

Galló Béla kiemelte: a Gyurcsány-probléma a mai napig nagyon meghatározza az MSZP történetét, elvette sok mindentől a párt energiáját, ezért a közvélemény-kutatásokban hanyatlásnak indult az MSZP. Amikor azonban Botka László színre lépett, felismerte, hogy Gyurcsánnyal mindenképpen szembe kell menni, hiszen igen nagy a szavazattaszító képessége. „Tehát úgy értünk el 2017 szeptemberéig, hogy ezek a problémák benne voltak a levegőben” – magyarázta.

Galló Béla arra is kitért, hogy Botka László múlt heti, a mandátumok megosztásával kapcsolatos bejelentésével „csak maga alatt vágta a fát”, mivel arra irányuló egzisztenciális félelmeket mélyített az MSZP politikusaiban – főleg a budapestiekben –, hogy miért is alkudott a mandátumaik terhére az ellenzékkel. „Szerintem ezt Botka nem vette észre, még nagyvonalúnak is nevezte az ajánlatot, de a jégre vitelének része volt” – fogalmazott az elemző.

 „Tehát Botka lépésről lépésre ment a lemondása felé. A Tarjányi–Lattmann-ügy is ezt segítette elő, szerintem utóbbi már inkább egy tudatos akció része volt. Végül Gyurcsány azzal, hogy kijelentette, nem akar összefogni az MSZP-vel, megadta a kegyelemdöfést” – fejtette ki Galló Béla. Egyébként, azt mondta, nem csak logikus, becsülendő is Botka László lemondása: „nem értek egyet azokkal, akik árulónak nevezik, hiszen ha marad mint miniszterelnök-jelölt, de háttérbe húzódik, sokkal nagyobb arcvesztést szenved el, mint így. Logikusnak érzem a lemondást, de egy kudarctörténet az övé, és vele együtt az MSZP-é is az lesz” – fejtette ki.

„Egyértelműen az a prognózisom, hogy a szocialista szavazók Gyurcsány felé fognak elmenni, már 2018 tavaszáig is, ám utána – ha a DK jó eredményt ér el – nagyon sokan fogják az MSZP-hez képest alternatívaként látni a pártot. Ráadásul régóta sújtja az a strukturális probléma az MSZP-t, hogy vidéken szinte nincs is jelen, „egy aszfaltpárt szerepére redukálódik a szociológiai bázisa” – magyarázta, hozzátéve: nem fogják tudni kitölteni azt a személyzeti vákuumot, ami Botka László lemondásával előállt. Molnár Gyula hétfői kijelentése pedig arra utal: ők maguk is tanakodnak, és „előállhat egy olyan nonszensz helyzet, hogy a magát eddig legerősebbnek nevező baloldali ellenzéki párt miniszterelnök-jelölt nélkül vág neki a választási küzdelemnek”. Galló Béla kijelentette: véleménye szerint „egy régi baloldali rezervátum jöhet létre a parlamentben”, biztos, hogy az LMP nem feléjük fog tapogatózni: előbb fog a Jobbikkal valamilyen módon összefogni, mint a DK-val vagy az MSZP-vel.

Botka László hétfőn szegedi sajtótájékoztatóján erősítette meg a lemondásáról szóló sajtóhíreket. „Tíz hónappal ezelőtt összefogásra, szövetségre hívtam valamennyi demokratikus erőt, hogy közösen mutassuk meg, győzni fogunk, győzni akarunk, és képesek vagyunk együtt kormányozni – kezdte rövid nyilatkozatát Botka László. – Egy héttel korábban egy újabb konkrét ajánlattal fordultam hozzájuk, a listás helyek felét ajánlottam fel az ellenzéki pártoknak. Ezt a hétvégén a DK és az LMP is elutasította, fideszes ügynökök pedig nekem rontottak – tette hozzá. – Hibáztam, mert az elmúlt hónapokban nem mértem fel, hogy a demokratikus ellenzék több tagja nem győzni akar, hanem túlélni. Hibáztam, mert nem gondoltam volna, hogy a Fidesz minden eszközzel megakadályozza a demokratikus erők összefogását” – fogalmazott, majd megköszönte az eddigi támogatást. Hozzátette: hisz a közösségben, és Szeged városáért kíván a jövőben dolgozni.

Molnár Gyula pártelnök ugyancsak hétfőn egyebek mellett azt mondta, aki ma ünnepel, nem méltó az együttműködésre. „Ezt a menetet elvesztettük, de azt gondolom, hogy a csatát meg fogjuk nyerni” – fogalmazott.

Lemondott az MSZP alelnöke, Ujhelyi István is. Tarjányi Péter pedig a Hvg.hu kérdésére közölte, nem érez felelősséget a történtek miatt. Ugyanakkor kijelentette: azzal egyetért, hogy nyomást helyeztek a szocialista jelöltre. „Tükröt mutattunk nemcsak neki, hanem a többi ellenzéki pártnak is” – fogalmazott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.