Nemzeti konzultáció: könnyű kijátszani a rendszert

A Célpont riportere 81-szer küldte el a kérdőívet, Kovács Zoltán szerint csak önmagának tehet szemrehányást.

MN
2017. 10. 07. 9:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Könnyen kijátszható a kormány nemzeti konzultációja az interneten: a Hír TV Célpont című műsorának stábja egy óra alatt 81-szer küldte el a kérdőívet.

Az online kitöltéshez ugyanis csak a nevet, az életkort, az ímélcímet és persze a véleményt kell megadni, visszaigazolást nem küldenek a kitöltött kérdőív után. A rendszer – bár létező ímélcímet kér – azt valójában nem ellenőrzi, így az egész nemzeti konzultáció kijátszható. Még álnév sem kell hozzá, a rendszer mindig befogadja és megköszöni a válaszokat.

Az oknyomozó műsor tájékoztatta a hibáról a kormány tagjait.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság nem lát kivetnivalót a rendszerben, Péterfalvi Attila szerint akkor lenne baj, ha a kormány visszaigazolást küldene. „Jó, hogy így van, az adatvédelmi hatóság nem szeretné és nem is támogatná azt, hogy valamiféle visszaellenőrzés legyen” – mondta a hatóság elnöke.

A Célpont által megszólaltatott informatikai biztonsági szakértő szerint a nemzeti konzultáció online felületét egyszerűen biztonságosabbá és hitelesebbé lehetne tenni. „A legegyszerűbb, hogyha egy ímélcímet ellenőrzünk. Miután megadta az ímélcímét, elküldünk neki egy levelet, amelyben egy linkre kattinthat, és akkor érvényesedik, akkor élesedik a szavazata. Ha ennél egy picit komolyabban akarjuk venni a felhasználó azonosítását, akkor előfordul, hogy közösségi médiás profillal kell a szavazást megejteni, ami megint egy szinttel nagyobb biztonságot jelent” – fejtette ki Nemes Dániel.

A nemzeti konzultáció oldalán megadott adatokat nemcsak tárolja a Miniszterelnöki Kabinetiroda, hanem fel is használja. A választási szakértő szerint csak adatbázist épít a kormány.

És bár választhatjuk azt a lehetőséget, miszerint nem akarjuk, hogy kapcsolatot tartson velünk a kormány, mire odáig eljutunk, már minden adatunkat megadtuk. „Politikailag mindenképpen nevetséges, hogy személy szerint regisztrálnom kell ahhoz, hogy elutasíthassam a kormánnyal való kapcsolattartást. A másik ilyen beugratás, hogy csak akkor tudok továbblépni az egyes elemeken, ha előbb az összes személyes adatomat megadtam. És a harmadik: létrejön a kormánynál egy olyan nyilvántartás, amely az összes személyes adatát tartalmazza azoknak, akik nem akarnak a kormánnyal kapcsolatot tartani” – mutatott rá Tóth Zoltán.

Szombat délelőtt mi is teszteltük a rendszert, nem létező ímélszolgáltató nem létező ímélcíméről is részt tudtunk venni a konzultáción.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.