Pénzhiány miatt maradnak a jogsértő állapotok a szociális otthonokban

A zsúfoltság visszatérő alapjogi probléma az ombudsmani jelentésekben.

Unyatyinszki György
2017. 10. 30. 14:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A forráshiány és a szervezeti feltételek miatt nem tudják azonnal orvosolni a szociális otthonokban feltárt jogsértések 30-35 százalékát – válaszolta megkeresésünkre az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala (AJBH). Az ideálistól tehát minden bizonnyal még távol áll, ugyanakkor nem elkeserítő képet mutatnak Székely Lászlónak, az alapvető jogok biztosának vizsgálatait követő lépések a szociális ellátórendszerben. Hivatala ajánlásainak 65-70 százalékát a jogsértéseket elkövető címzettek elfogadják, és beépítik intézkedési tervükbe. Hangsúlyozták, hogy a fenntartók együttműködők akkor is, amikor a hiányzó feltételek miatt nem áll módjukban teljesíteni az ajánlásokat.

Az ajánlások elfogadása a megszólított hatóságok, intézmények felelőssége, ugyanis az ombudsmannak nincs olyan eszköze, amellyel kötelezhetne azok végrehajtására. Azonban senki sem dőlhet hátra elégedetten: fontos kiemelni, hogy a jogsértő állapotokat felszámolni igyekvő intézményeknek igencsak érdemes megfogadniuk a hosszas vizsgálatok utáni ombudsmani ajánlásokat, ugyanis

a folytonos jogsértések kártérítési pereket is maguk után vonhatnak.

Más területen ugyan, de erre volt már példa. Ezres nagyságrendben adtak be napjainkig kártérítési igényeket a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságára a magyarországi börtönökben embertelenül kis cellában tartott elítéltek. Ezeket sorra veszíti el a magyar állam – nagy változások nem történtek az elmúlt években.

Amikor az AJBH-t arról kérdeztük, hogy milyen eredményeket tartanak a legfontosabbnak, illetve miben van szükség előrelépésre, válaszukban hangsúlyozták, hogy ilyen kiemelést nehéz tenniük, ugyanis mindegyik eset a maga nemében egyedi. Ugyanakkor felhívták a figyelmet a visszatérő jogsértésekre.

Az AJBH a szociális intézményekre vonatkozó kiemelt ajánlása a zárt intézmények utóbbi időben sokat hallott „kitagolása”, amely a nagy létszámú szociális ellátó intézmények kiváltását jelenti kisebb létszámú otthonokkal. Székely Lászlóék tovább sürgetik az olyan programokat, mint ami a fóti „gyermekvárosként” ismert Károlyi István Gyermekközpontban is megkezdődött már. Az intézmény évente több száz állami gondozott, menekült, valamint fogyatékkal élő gyermek otthonául szolgált évtizedeken át. A gyermekváros már megkezdett kitagolásában visszaköszönnek Székelyék ajánlásai.

Az intézmények kiváltása több szempontból is indokolt: kevesebb ellátott jut majd a napjainkban nagyon leterhelt szakemberekre, a kisebb otthonokban családiasabb légkör alakítható ki, valamint nem kell adóforintokból hatalmas, elavult épületeket működtetni. Megjegyzendő, hogy az eddigi lépésekkel még távolról sem oldódott meg a probléma, ugyanis a kitagolás

leghamarabb 2036-ban zárulhat le a kormány ígéretei szerint.

Az AJBH külön említette a súlyos jogsértésekkel terhelt gödi Topházat, ahol az ombudsman idei vizsgálata feltárta, hogy a fejlesztés hiánya miatt mindennapossá vált az ellátottak közötti bántalmazás és agresszió. A lakóknak nem voltak saját ruháik, csak eseti jelleggel öltöztették fel őket, sőt az adományba kapott ruhaneműkből a gondozók „tuributikot” szerveztek maguknak.

A vizsgálat után üdvözölték, hogy a széles körű felháborodást kiváltó esettel kapcsolatos ajánlásaikat részben megfogadta a kormány, amit beépítettek egy harmincpontos intézkedési tervbe is – ennek elemei megvalósítását legkésőbb szeptemberben meg kellett kezdeni az intézményben. A kormány ugyanakkor nem tette még közzé a részletes tervet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.