Szűkül a daganatos betegek számára elérhető terápiák köre

Visszafordíthatatlan kárt okozhat, ha csak egyfajta gyógyszert lehet választani.

Kuslits Szonja
2017. 10. 06. 12:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden korábban megfogalmazott szakmai aggály és kockázat ellenére úgy tűnik, hogy szűkülnek a terápiás lehetőségek például a daganatos betegek esetében. Ma ugyanis megjelent az az új közbeszerzési eljárás, mely szerint a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) új típusú árversenyt hirdet egyes innovatív (például daganatok esetén használt) gyógyszerek között. Így lesz olyan betegség, ahol a korábbi több helyett, mostantól csak egyfajta gyógyszert lehet majd terápiaként választani – derült ki az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete lapunkhoz eljuttatott közleményéből. Az egyesület egyértelműen elhibázottnak tartja a lépést.

Korábban lapunknak egy neve elhallgatását kérő onkológus arról beszélt az üggyel kapcsolatban: óriási hátrányt jelenthet a most megvalósult döntés. Nem mindegy ugyanis, hogy egy adott szernek milyenek a mellékhatásai, és jelentősek a hatékonyságbeli különbségek is. A beteg életesélyeit javítja, ha többféle terápiát próbálhat ki. A melanoma, a vastagbél-, a tüdő- vagy a prosztatarák kezelésére szolgáló innovatív készítmények is érintettek lehetnek. Gazdasági okok állhatnak a háttérben, de azt nem tudni, miért fogadott be tavaly október végén az Emberi Erőforrások Minisztériuma összesen 15 új innovatív terápiát, ha a változtatás hatására ezek száma csökken. Pedig a magyar betegeknek átlagosan így is 3,7 évet kell várniuk egy új gyógyszerre.

A most bevezetett új típusú árverseny, vagyis a vaklicit lényege, hogy a NEAK árajánlatot kér a gyártótól, és a legkisebb összegű ajánlatot fogadja el. Ezt a módszert más országokban nem használják az onkológiai innovatív gyógyszereknél, mivel hatóanyagaik nem azonosak, így egymással nem helyettesíthetők.

Az egyesület friss közleményében sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a költségcsökkentés miatt bevezetett új eljárással kapcsolatos szakmai érveket és javaslatokat nem fontolták meg. Az új eljárás következtében egyértelműen csökkenhet a választási szabadság a betegek számára legmegfelelőbb terápia (és ezzel együtt a legjobb gyógyulási esély) kiválasztására. Ez az adott betegek számára – különösen az érintett terápiás területek (daganatos betegségek) halálozási adatait is figyelembe véve – visszafordíthatatlan kárt okozhat.

A hazai gyógyszerfinanszírozási rendszer európai összehasonlításban is bonyolult, és jelenleg rendszerszinten sem támogatja az új terápiák magyarországi elterjedését. Ennek következtében ma már egyértelműen látszik, hogy a magyar betegek helyzete még a V4 országokhoz képest is aggasztó e téren – hangsúlyozta az egyesület.

A NEAK egyébként rendkívül rövid idő alatt tervezi lebonyolítani a tendertárgyalásokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.