Többszörösen újramelegített beszédet mondott Orbán Viktor október 23-án

A Fidesz elnöke olyan paneleket használt, amilyeneket a párton belül és nyilvánosan is régóta mondogat.

MN
2017. 10. 24. 20:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem sokat vesződhetett október 23-i beszéde megírásával a miniszterelnök – mint egy korábbi cikkünkben jeleztük, Orbán Viktor alapvetően maga írja a beszédeit (bár kap felkészítő anyagokat a Miniszterelnökségtől és a Rogán Antal vezette propagandaminisztériumból is), mégpedig általában az elmondásuk előtti este önti végleges formába, és még a legközvetlenebb bizalmasainak sem mindig mutatja meg a végső változatot, így gyakran a Fidesz-vezetőket is a helyszínen éri meglepetés egy-egy nagyobb vihart kavaró mondat hallatán.

Az október 23-i miniszterelnöki beszéden nyugodtan elbóbiskolhattak volna az esetleges aggodalmaskodók, gyakorlatilag semmi olyat nem hallottak a „Homo brüsszelikuszon” kívül, amit ne hallhattak volna már akár évtizedek óta lassan.

 

A „sötét oldal” mint az ellenfél ellenséggé transzferálása például már olyannyira régóta jellemző a Fideszre, hogy egy már régen visszavonuló egykori szocialista vezető politikus mesélte munkatársunknak, Kövér Lászlónak már az 1990-es választások idején az volt a kedvenc szavajárása, hogy „a világ olyan, mint a Star Wars: vannak a jók, és van a sötét oldal”. Ezt a gondolatot Orbán Viktor is kedvelte. (A beszéd Star Wars-os vonatkozásaival mi is foglalkoztunk.) Nagy nyilvánosság előtt a motívum egy 2002. januári kampánygyűlésen jelent meg, amikor a miniszterelnök arról beszélt, „nem szabad hagyni, hogy a múlt sötét erői még egyszer előjöjjenek, végképp rájuk kell csapni az ajtót”. (Négy hónappal később elveszítette a választást.) Most még a „feszegetik az egyszer már bezárt ajtót” párhuzam is előjött, csak most nem a „kommunistákra”, hanem a „globalizmus erőire” vonatkoztatva.

Nincs semmi újdonság abban a felhívásban sem, hogy nem dőlhetünk hátra, hiába állunk jobban, mint az ellenfél/ellenség. Olyannyira, hogy ezt nagyjából minden fontosabb frakcióülésen hosszasan sulykolja a hallgatóságába a miniszterelnök, legutóbb Velencén beszélt erről, de különösen az egyéni képviselőknek sokszor az „agyukba vésik” ezt a Fideszben. Orbán Viktor Fidesz-elnökségi üléseken is rendszeresen mondja forrásaink szerint, hogy nyert helyzetből is könnyen el lehet veszíteni egy választást, mindig az utolsó pillanatig kell teljes erőből küzdeni.

A választási kampány közeledtével a hasonló panelek minél gyakoribb előfordulására számíthatunk majd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.