Mi köze Orbán mesternek a Csillagok háborújához?

A magyar nemzet tagjai lettek a miniszterelnök padavanjai az esős nemzeti ünnepen.

Földi Bence
2017. 10. 24. 3:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Sohase becsüljük le a sötét oldal erejét” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök idei október 23-ai beszédének vége felé. Sok kérdés felmerül csak ezzel az egy mondattal kapcsolatban, menjünk szépen sorba mindegyiken.

Orbán Viktor ritkán tesz komolyabb gesztusokat a fiataloknak, talán most úgy gondolta beszédírója, hogy érdemes lehet becsempészni egy kis Csillagok háborúját a „főni” – ahogy sok kormányzati figura háttérbeszélgetések során nevezni szokta – mondandójába. Ettől persze nem jönnek haza a fiatalok, de ha csak néhány huszonévesnek szimpatikusabbá válik a kormányfő, már megérte. A másik magyarázat az, hogy a Star Wars-os utalásokkal könnyebb megértetni üzeneteket. „Egy politikus ilyen művekre azért hivatkozik, mert mindenki tudja, hogy Darth Vader kicsoda, könnyebb vele példálózni, mint egy bonyolult európai politikai kérdéssel” – mondta lapunknak még 2015-ben Tóth Csaba, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója.

Nehéz megmondani pontosan, feltehetően Brüsszel és a globalisták lehetnek a sötét oldalon, emellett az ellenzékre is érthette mondatát a miniszterelnök. A kijelentés egyébként logikus, hiszen a Csillagok háborújában a sötét oldal delejes csábításának nehéz ellenállni, Orbán mondatait akár úgy is lehet értelmezni, hogy ki kell tartani, el kell engednie a fideszeseknek a fülük mellett az ellenzéki szólamokat, Brüsszel kritikáit.

Nos, el kell keserítenem a fideszes Star Wars-fanokat: a miniszterelnök nem szó szerint idézett a népszerű filmekből. A pontos mondat így hangzott A Jedi visszatérben: „Alábecsülöd a sötét oldal erejét.” Az ominózus kijelentés Darth Vader maszkjából hangzott el, Luke Skywalkernek mondta, amikor a Halálcsillag 2-n küzdöttek, Palpatine tróntermében.

De még mennyire! A Csillagok háborúját legtöbbször az angolszász politikában szokták politikai utalásokhoz használni, ezek közül az első talán az volt, amikor Margaret Thatcher 1979. május 4-ei győzelmét követően a Konzervatív Párt a a London Evening News című újságban féloldalas hirdetést vett „May The Fourth Be With You, Maggie” felirattal. Azaz „Negyedike legyen veled, Maggie” – a párt a fourth és a force (erő) szavak kiejtésbeli hasonlóságára játszott rá. A modern korban is előszeretettel nyúlnak a Csillagok háborújához, ha népszerűségszerzésről van szó: Justin Trudeau liberális kanadai miniszterelnök például sokszor hord Star Wars-os zoknit hivatalos eseményeken is, fittyet hányva a protokollra. Európában is felbukkant már a politikai eszköztárban a Csillagok háborúja, a 2009-es német választási kampányban például egy Angela Merkel lejáratására szánt képen szerepeltették a kancellárt Darth Vader oldalán. Egyébként a magyar politikai diskurzusban is felbukkant már Vader, a szintén fideszes Navracsics Tibor az Európai Bizottságról mondta ezt 2015-ben a Mandinernek: „Sokan úgy gondolják, hogy Darth Vaderként áll Európa fölött, és fénykarddal sújt jobbra-balra. Nos, nem”. Ha Orbán Brüsszelre gondolt, úgy különösen pikáns a helyzet, és jelzi, hogy tovább mélyül az ellentét közte és Navracsics uniós biztos között.

Ugyanakkor nem mindig sül el jól, nem mindig hoz népszerűséget, ha a Star Warsra utal egy politikus. A legutóbbi republikánus előválasztási kampányban Ted Cruz – miközben Han Solót nevezte a legmenőbb karakternek a filmekből, amelyekben szerinte sok bölcsesség van – felcserélte a Yoda mester híres kijelentésében szereplő mondatok sorrendjét. Yoda hangját imitálva mondta el, hogy „Ne próbáld! Tedd, vagy ne tedd!” Hasonlót bénázott Marco Rubio is, aki szerint A Birodalom visszavágban robbantották fel a lázadók a Halálcsillagot. A rajongók az efféle részletekre nagyon odafigyelnek, persze nem szimplán e bakik miatt nem Cruz vagy Rubio az amerikai elnök.

Nyilvánvalóan sokan felismerték a Csillagok háborúja-utalást Orbán beszédében, de kérdéses, hogy hány fiatalhoz juthatott el például az, amit hétfőn mondott. Annyiban mindenesetre biztosan hasznos volt az utalás, hogy világosan közölte, a Fideszt az Erő világos oldalára, tehát a jók közé sorolja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.