Videó került ki arról, hogyan szapulják Cserdi polgármesterét

Tettlegességet nem rögzített a felvétel, a fővárosi roma fórumon azonban ellenséges indulatokkal várták Bogdán Lászlót.

MN
2017. 10. 24. 13:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elérhető a csaknem kétórás felvétel, amelyen Bogdán László, Cserdi polgármestere Horváth Aladárral és a vendégekkel vitázik egy fővárosi roma fórumon. Bogdán Hír TV-s interjúja nyomán a napokban arról szóltak a hírek, hogy a faluvezetőt a rendezvény után tettleg bántalmazták, leköpdösték és megrugdosták – bár ezt a moderátorként fellépő Horváth később határozottan cáfolta.

A videón sincs nyoma tettleges erőszaknak, az viszont egyértelmű, hogy a résztvevők ellenségként tekintenek Bogdánra: a több mint kétórás program során folyamatosan kritizálják, szidalmazzák a polgármestert – a fejéhez vágják, hogy használni merte a cigánybűnözés kifejezést, azzal vádolják, hogy hátteret nyújt a rasszista véleményeknek.

„Minden nyilatkozatodban szakmai-etikai hibák vannak, rengeteget ártasz a cigányságnak, olyan, mintha kést döfnél belé” – sorolják Bogdán kritikusai, a polgármester pedig alig pár percet kap, hogy válaszoljon a felhozott vádakra.

Az állítólagos tettlegességről Bogdán a Hír TV-nek nyilatkozott először, majd napokon keresztül nem válaszolt a sajtómegkeresésekre. Hétfőn viszont a RomNetnek beszélt arról, hogy bár valóban érte inzultus, senkit nem vádol emiatt.

A polgármester arra is emlékeztet, hogy ő maga soha nem jelentette ki, hogy pontosan hol és mikor bántalmazták; azt is sajnálatosnak tartja, hogy a sajtó összemosta a fővárosi esetet a Cserdiben történt gázolási kísérlettel – hiszen utóbbi később esett meg, azután, hogy felajánlotta, a településen megszállhatnak az Őcsényről elűzött menekült családok.

„Nem tudom tényekkel bizonyítani az igazamat, de úgy érzem, nem is vagyok abban a helyzetben, hogy bizonyítanom kellene bármit is” – fogalmazott Bogdán László.

Horváth Aladár a RomNetnek nyilatkozva emlékeztetett: a közösségi médiában először október 9-én szereztek információt a Bogdán Lászlót érő állítólagos incidensről.

A Roma Parlament dokumentumfilmje alá írta a neves történész, médiaszemélyiség, Konok Péter, hogy „Bogdán Laci elmesélte nekem: kifelé menet leköpködték és megrugdosták”.

Horváth Aladár az ügy kapcsán később Facebook-bejegyzésében úgy fogalmazott, Cserdi polgármestere „lelkében még mindig román rabszolga”. Magyarázata szerint az áldozathibáztatás, az önostorozás ugyanis tipikusan a rabszolgalélektanból levezethető megnyilvánulás – írja a RomNet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.