Balog Zoltán: A roma felzárkózás közös ügy

A miniszter szerint olyan fontos ügy, amely a cigányság nélkül nem fog menni.

MN
2017. 11. 06. 13:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A roma felzárkózás közös ügy, sokkal fontosabb annál, hogy csak a romákra bízzuk, és olyan fontos ügy, amely a romák nélkül nem fog menni” – jelentette ki az emberi erőforrások minisztere a Roma Koordinációs Tanács hétfői, budapesti ülésén.

Balog Zoltán az MTI beszámolója szerint azt mondta: nem fogadják el, hogy a cigányok kizárólag áldozatok Magyarországon, akiknek mindenkinek segítenie kell, és azt sem fogadják el, hogy a cigányok bűnösök. „Úgy gondoljuk, hogy a romák is aktív, felelős állampolgárok, vagy azzá tehetők, ha komolyan vesszük egymást, és partnerek vagyunk” – tette hozzá.

A miniszter hangsúlyozta azt is, a roma felzárkózás egyik alapvető kritériuma a folyamatosság, az, hogy ne kelljen négyévente újratervezni, újraalakítani.

Mint mondta, romaügyben olyan előrelépések történtek az elmúlt években, amelyekre régóta, talán a rendszerváltás óta nem volt példa Magyarországon. Közölte: mintegy 800 ezer fővel csökkent a szegénységben vagy társadalmi kirekesztettségben élők száma 2013 óta. További jelentős lépésként beszélt arról, hogy három év alatt a felsőoktatásban részt vevő cigányok aránya megduplázódott. Ugyanakkor ezek mellett rámutatott arra is, hogy foglalkozni kell a korai terhességek és a korai iskolaelhagyások számának növekedésével.

Balog Zoltán szólt arról is, fennáll az a veszély, hogy a következő európai uniós támogatási ciklusban nem lesznek külön romaprogramok, hanem a migránsok integrációs programjának a részei lesznek. Ezt nem tartják elfogadhatónak – jelentette ki.

A miniszter emlékeztetett: a Roma Koordinációs Tanácsot 2011-ben hozták létre azzal a céllal, hogy a cigányság hatékony felzárkózásának előmozdítása érdekében lehetőséget biztosítson a párbeszédre és az együttműködésre. A testület a felzárkózáspolitikában szerepet vállaló egyházi és civil szervezetek képviselőinek aktív részvételén keresztül a civil, az egyházi és szakértői szférát is széles körben reprezentálja.

Farkas Félix cigány nemzetiségi szószóló azt hangsúlyozta: a roma felzárkózás a társadalom összes tagjának az ügye, a kormány ma mindent megtesz a cigányság felzárkózásáért.

Balog Zoltán a beszédeket követően a testület új tagjainak, szakpolitikai testületek vezetőinek, képviselőinek átadta a megbízóleveleiket.

Az ülést megelőzően Balog Zoltán három civil szervezet – a Khetanipe a Romák Összefogásáért Egyesület, a Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület, valamint a Napkerék Egyesület – vezetőjével írt alá együttműködési szándéknyilatkozatot. A miniszter azt mondta: a felzárkózás ügyében a partnerség azt jelenti, hogy egymás nélkül, „a másik feje felett nem döntünk”, ezért vannak a roma szervezetek, viszont a társadalom döntéshozóinak a megjelenése elengedhetetlen. A három szervezetben közös, hogy különböző nagyvárosokban tesznek sokat a helyi cigány közösségért, és különösen a fiatalokra koncentrálnak – mondta.

Balog Zoltán közölte azt is, hogy a dokumentumok aláírásának az is üzenete, hogy nincsenek kizárólagosságok, a roma politikában mindenkivel együttműködnek, akit erre tapasztalatai feljogosítanak, és hajlandó együttműködésre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.