Befuccsol a déli nyitás a bezáró kereskedőházakkal

Afrikába és Dél-Amerikába a magyar export 2-3 százaléka megy, az EU tagországaiba 80 százalék.

MN
2017. 11. 28. 10:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijjártó Péter 2015 tavaszán bejelentette, hogy júliusban elindulhat a déli nyitás stratégiája, melyben nagy jelentőséget kapott a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. (MNKH). Az elképzelés középpontjában Afrika és Dél-Amerika állt, ezeken a területeken terveztek hat új kereskedőházat létesíteni: Angolában, Etiópiában, Kenyában, Chilében, Ecuadorban és Peruban.

Jelenleg azonban az MNKH sorra bezárja a kereskedőházakat, az említetteket is. Ugyan a közelmúltban is lehetett hallani a problémáról, melyet eddig nem kommentáltak, most Hajdu Nóra, az Együtt alelnöke közérdekűadat-igénylésére az a válasz érkezett, hogy az MNKH október–decemberben megszüntet több kereskedőházakat: ötöt Latin-Amerikában, négyet-négyet Afrikában, illetve Ázsiában, egyet Európában.

A 24.hu szerint a központi kereskedőház rendszeresen felülvizsgálja az adott célpiacokat, ennek mentén optimalizálják a régiókban működő intézményeket. Úgy tűnik, a déli nyitás nem volt elég jól előkészítve. Szijjártó Péter annak idején nagykövetségekről is beszélt, melyek közül csupán Ecuadorban sikerült megfelelően működő egységet létrehozni, a többi három helyen komoly problémák léptek fel.

Az export fellendítése is kérdéses. Az MNKH és a Külgazdasági és Külügyminisztérium a teljes magyar export növekedésével igazolja a kereskedőházak alapítását, holott az így támogatást kapó házak kevésbé meghatározóak a területen. Afrikába és Latin-Amerikába a magyar export csupán 2-3 százaléka megy, ezzel szemben az EU tagországaiba 80 százalék. A mostanában bezáró kereskedőházak nagyjából másfél évig működtek. Havonta hozzávetőleg 36 millió forintot emésztettek föl, nyitásuk óta körülbelül 600 millió forintnyi közpénz ment el rájuk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.