Bíróság elé állt, és tagadott Gömöri Zsolt

A paralimpiai bizottság volt vezetője büszke arra, amit a vádbeli időszakban tett.

Lándori Tamás
2017. 11. 14. 16:11
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem érzem magam bűnösnek, büszke vagyok arra, amit létrehoztunk – mondta Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke első tárgyalásán kedden a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB) a bíró azon kérdésére, hogy bűnösnek érzi-e magát. A férfit azzal vádolják, hogy 2009 és 2014 között 15 millió forintot utalt ki ellenszolgáltatás nélkül a saját érdekeltségébe tartozó cégeknek, illetve hárommillió forint kártérítést fizetett ki alaptalanul. Az ügyész úgy véli, ezzel jelentős értékre üzletszerűen elkövetett sikkasztás, és hamis magánokirat felhasználása bűntettét valósította meg.

A vádhatóság szerint Gömöri azzal élt vissza, hogy az általa irányított szervezet 10-20 százalék jutalékot fizetett annak, aki szponzort hozott. A vádlott tulajdonában álló Balaton Reál Kft. közel hárommillió, a Gömöri Zsolt és Társa Bt. kétmillió, további jogi személyek pedig még tízmillió forintot kaptak e jogcímen az MPB-től, annak ellenére, hogy valójában semmilyen módon nem vettek részt támogatói szerződések létrejöttében – áll a vádiratban. 

A második vádpont ahhoz a kisbuszhoz kapcsolódik, amit a Gömöri vezette MPB az egyik Gömöri-cégtől bérelt. A járművet ellopták, ami után a paralimpiai bizottság hárommillió forint kártérítést fizetett ki a Balaton Reálnak – az ügyészség szerint ugyancsak jogtalanul. A két vádpont elkövetési összege együttesen 18 millió forint. 

A vádlott tagadta a vádakat, és arra kérte a média képviselőit, hogy amilyen intenzíven beszámoltak korábban az őt terhelő állításokról, ugyanúgy tegyék most közhírré, hogy az ellene érkezett feljelentések tizenöt pontja közül tizenhárom mostanra elbukott, és a fent ismertetett kettőben is kész bizonyítani igazát. Emlékeztetett, az is bebizonyosodott a nyomozás során, hogy botrányának egyik alapja – tudniillik hogy az MPB-től kapott hárommilliós, vissza nem térítendő támogatást devizahitele végtörlesztéséhez – szintén jogszerűnek bizonyult, és testületi jóváhagyással történt. 

Gömöri Zsolt elmondta, amikor annak idején átvette a szervezet irányítását, annak 40 milliós költségvetése volt, és évente nyolc versenyre utaztatott sportolókat. Lemondása évében az MPB már körülbelül félmilliárdból gazdálkodott, és 152 versenyen volt jelen – indokolta, miért büszke a vádbeli időszakban végzett munkájára. Kifejtette, új, piaci alapokra helyezte a bizottság működését, amihez több százmillió forint támogatást szerzett magáncégektől.

– Az elnöknek ugyanakkor nem volt munkaköri feladata szponzorok után kajtatni, „vagy koldulni, mert ez sokszor olyan volt” – magyarázta. Ezért cégeit, illetve azok képviselőit is bevonta ebbe a folyamatba. Hangsúlyozta, nem csak ő, többen kaptak ugyanígy jutalékot, ha szponzorpénzhez segítették az MPB-t. Sőt, ő a jutalékról több esetben le is mondott.

Arról is beszélt, hogy a kifizetések utalványozásához nem volt önálló joga, azokat a gazdasági és egy másik vezető is aláírta.

„Nem látom, hogy itt ülnének mellettem” – mutatott a vádlottak padjára,

majd megemlítette, felügyelőbizottság is ellenőrizte és rendben találta a pénzmozgásokat. 

A kisbusz vonatkozásában megjegyezte, a kártérítés idején majdnem négymillióra becsülték a kocsit, helyette pedig jelenleg egy hatmilliós járművet bocsájt cége az MPB rendelkezésére a sportolók szállításához.

Az ellene irányuló támadásokról azt mondta Gömöri Zsolt, azok szerinte részben irigységből táplálkoztak, részben abból, hogy a helyét próbálta megszerezni egy vállalkozó – egyébként sikertelenül. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.