Feszültséget keltettek az MSZP-elnök szavai

A választmányi ülésen is sikert aratott Balázs Péter kormányfőjelöltségének ötlete.

Katona Mariann
2017. 11. 06. 8:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zűrzavar jellemzi az MSZP és a Demokratikus Koalíció (DK) közötti tárgyalásokat, de leginkább azok kommunikációját. A Magyar Nemzet információi szerint mindkét pártban értetlenséget váltott ki Molnár Gyulának, a szocialisták elnökének egy pénteki nyilatkozata, amelyet úgy is lehetett érteni, mintha valamifajta megállapodás már létrejött volna.

A pártelnök a Klubrádióban beszélt arról, hogy a 106 egyéni választókerületről szóló egyeztetéseken „egy korrekt 60-40-ben” állapodtak meg, vagyis a tervek szerint az MSZP-nek jutna nagyjából 60, a DK-nak pedig körülbelül 40 körzet, ahol jelöltet indíthatna. Azt mondta, hogy néhány vitás kérdés van még, ha azokban is egyezségre jutnak „belátható időn belül”, akkor meg akarják keresni az Együtt–Párbeszéd-szövetséget, majd később az LMP-t is. A képet árnyalta, hogy nem sokkal később Gréczy Zsolt, a DK szóvivője csak annyit erősített meg, hogy közel állnak a teljes megállapodáshoz az MSZP-vel, ám azt nem kommentálta, hogy a 60-40 arány lenne a téma.

Lapunk úgy tudja, hogy a szocialisták valóban elfogadhatónak tartanák ezt a felosztást, a fő kérdés viszont az, hogy ki milyen arányban részesül a nyerhetőnek tartott harminc körüli körzetből. Információink szerint ott már nem ezeket a számokat részesítenék előnyben, az MSZP több mint kétharmadukra igényt tartana arra hivatkozva, hogy mégiscsak ők a legnagyobb párt a baloldalon. A DK-nak viszont ez kevés, a közvélemény-kutatásokra alapozva úgy érzik, hogy nincs ekkora különbség a két párt között, így több jár nekik, mint a győztesnek tűnő választókerületek harmada.

Információink szerint a szocialisták az egyéni jelöltekben való megegyezést csak az első állomásnak tartják, mert nem adták fel, hogy legalább a DK-val, de később talán az Együtt–Párbeszéd szövetségével is meg tudjanak állapodni közös listában és közös miniszterelnök-jelöltben is. Sőt lényegében már elfogadhatatlannak tartják, hogy kizárólag a koordinált jelöltállítás legyen az együttműködés formája, és mindenki önálló országos listával vágjon neki a jövő tavaszi választásnak. Érvelésük alapja, hogy akkor van értelme a kormányváltás esélyéről beszélni, ha egyetlen vezető mögé fel tudnak sorakozni, és abban bíznak, hogy előbb-utóbb ezt a többi párt is belátja.

Habár egyáltalán nem hivatalos jelölt még Balázs Péter, információink szerint az MSZP elnöksége után hét végén a párt zárt körű választmányi ülésén is támogathatónak találta a többség. Ráadásul úgy vélik, hogy a volt külügyminiszter, korábbi uniós biztos életútját, diplomáciai tapasztalatát és európai kapcsolatrendszerét figyelembe véve a többi baloldali pártnak nem lehet érdemi indoka az elutasítására. Molnár Gyula pártelnök is dicsérte már; vihart is kavaró pénteki interjújában fogalmazott úgy, hogy „kiváló és alkalmas jelöltnek” tartja Balázs Pétert, de ennél tovább nem akart menni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.