Gulyás: Az illiberalizmus nem mond ellent a liberális alapértékeknek

Az SZDSZ és Brüsszel is előkerült Fodor Gábor és Gulyás Gergely vitájában.

MN
2017. 11. 22. 17:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon mintegy 7 százalékra tehető a liberális értékeket vallók aránya, ez az adat pedig az elmúlt tizenkét évben szinte változatlan – derült ki a Political Capital és a European Liberal Forum (ELF) tanulmányából. A kutatás szerint a fiatalok (18 és 29 év közöttiek) 12 százaléka tekinthető liberálisnak, az idősek körében (65 év felettiek) mindössze 3 százalékos ez az arány. A Republikon Intézet szerdai konferenciáján ismertetett adatok szerint jelentős eltérés van az egyes országok között a liberalizmus népszerűségét tekintve, az értékek 5 (például Litvánia) és 59 százalék (Svédország) között oszlanak meg.

„A liberalizmus értékeit mára a legtöbb párt magáévá tette, ugyanakkor az Orbán-kormány illiberális retorikája szakíthat az alapvető szabadságjogok tiszteletben tartásával” – jelentette ki Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt (MLP) elnöke, aki a konferencián Gulyás Gergellyel, a Fidesz frakcióvezetőjével vitázott. A kormánypárti politikus szerint a miniszterelnök által megfogalmazott illiberális rendszer azonban nem azt jelenti, hogy szakítanak a liberális demokrácia értékeivel. Ez pusztán azt fejezi ki, hogy szembehelyezkednek az SZDSZ által vallott értékekkel – fogalmazott. 

Fodor Gábor úgy vélekedett, hogy a szintén Orbán Viktor által használt „homo brüsszelikusz” kifejezés is roppant káros, mert hosszú távon teljesen szembefordíthatja a társadalmat az európai és uniós értékekkel. „A rendszerváltás utáni Fideszben két lehetőség is felmerült: az egyik oldalon állók szövetséget kötöttek volna az SZDSZ-szel mint a másik hazai liberális párttal, míg a másik oldalon állók inkább harcoltak volna ellene mint vetélytárs ellen. Akkoriban kifejezetten jó viszony volt a két párt között, Kövér László mostani házelnök például mindkét párt tagja volt, és Fidesz–SZDSZ színekben indult Pápán” – idézte fel Fodor Gábor. Szerinte ugyanúgy megromolhat a viszony Brüsszellel, mint annak idején az SZDSZ-szel. Mindkettő szitokszóvá válhat – fogalmazott, azt is megjegyezve, hogy a kormány a liberalizmusból is ellenséget gyártana.

Gulyás Gergely szerint ugyanakkor a választók sokkal bölcsebbek az ellenzéki pártoknál, és értik, hogy az európai együttműködésnek nincs alternatívája, de ez nem azt jelenti, hogy kritikátlanul el kell fogadni a brüsszeli álláspontot. Úgy vélekedett, amikor a kormányfő azt mondta, hogy Brüsszel nem Moszkva, akkor nem egy elnyomó rendszerhez hasonlította az uniós központot. „A miniszterelnök csak összehasonlította Brüsszelt és Moszkvát, majd arra jutott, hogy a kettő különböző attitűdöt jelenít meg. Moszkva azt jelentette, hogy mindent el kell fogadni, amit ott mondanak, míg Brüsszelben erre nincs szükség” – magyarázta a kormányfő szavait Gulyás Gergely. Mindez szerinte azt is jelenti, hogy Magyarország nem közeledik Oroszországhoz, a két ország kapcsolata pusztán gazdasági.

A politikus egyébként azt állította, hogy nem a kormány tette kampánytémává a menekültválságot, ehhez ugyanis szerinte nem is lenne ereje. Ez a téma volt több európai választás középpontjában is – mondta. Gulyás Gergely kitért a Jobbik béruniós kezdeményezésére is, szerinte ugyanis igen „sajátos”, hogy az a párt áll elő uniós követeléssel, amely deklarálta, hogy elfogadhatatlan az európai uniós tagság. A néppártosodással kapcsolatban megjegyezte, hogy a Jobbik elveszítette az arcélét, mára pedig már nem lehet kizárni, hogy „a korábban szélsőjobboldali Vona Gábor koalíciót köt Gyurcsány Ferenccel és Heller Ágnessel”. Úgy véli, a Fidesz rendszerváltás utáni konzervatív fordulata egészen más volt, hiszen akkor széllel szemben, baloldali közegben hajtották végre a fordulatot. A pártot ráadásul huszonéves fiatalok alapították, de ők sem hagyták el az értékeiket, hiszen a Fidesz továbbra is antikommunista, demokráciapárti párt maradt – tette hozzá.

A választásról szólva Gulyás Gergely azt mondta, hogy ha veszítene a Fidesz, akkor természetesen átadná a kormányzás lehetőségét a győztes formációnak. A 2002-es kudarc után szerinte civil ötlet volt a szavazatok újraszámlálásának kezdeményezése, amihez a Fidesznek „távolságtartó viszonya volt”.

Fodor Gábor a jövő évi voksolással kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy jelenleg 1-3 százalékra mérik őket, de azon dolgoznak, hogy – Nyugat-Európa más államaihoz hasonlóan – megerősödjön a liberális párt.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.