Győrben elölről kezdődik a vörösiszapper

Már csaknem 200 millió forintot fizettek ki a kolontári katasztrófa áldozatainak.

Molnár Richárd
2017. 11. 28. 8:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Első fokról indul újra december 11-én a 2010-es kolontári vörösiszap-katasztrófa miatti büntetőper a Győri Törvényszéken. Az ügyben még 2012 januárjában 15 ember ellen emeltek vádat többek között halált okozó gondatlan közveszélyokozás, gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítás, valamint a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt. Ám a Veszprémi Törvényszék 2016. január 28-án bűncselekmény hiányában felmentette a vádlottakat. A bíróság szerint a katasztrófa oka „altalaj-eredetű stabilitásvesztés” volt, ami miatt a töltés tönkrement.

Mint ismeretes, a Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház pedig lakhatatlanná vált.

Az idén február 6-án a másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla hatályon kívül helyezte a Veszprémi Törvényszék felmentő határozatát, és új eljárásra kötelezte az elsőfokú bíróságot. A megismételt eljárást viszont már a Győri Törvényszék folytatja le, ugyanis a Veszprémi Törvényszék elnöke korábban jelezte: nincs olyan bírája, aki jogosult lenne eljárni az ügyben, és nincs kizárva a megismételt eljárásból. A Győri Ítélőtábla hatályon kívül helyező határozatának indoklása szerint az elsőfokú bíróság több eljárási szabályt megsértett, ítélete pedig alkalmatlan a felülbírálatra, ezért megismételt eljárásra van szükség.

Már 200 millió forintot kifizettek a katasztrófa károsultjainak – közölte lapunkkal Magyar György. Az ügyvéd elmondta, irodája 25 pert kezdeményezett a Fővárosi Törvényszék előtt. Csoportosították a károsultakat, voltak közöttük olyanok, akik elvesztették a hozzátartozójukat, és voltak, akik személyi sérüléseket szenvedtek, illetve akiknek vagyoni káruk keletkezett. „Összesen 350 millió forintos kártérítési igényt terjesztettünk elő, ebből a bíróság körülbelül 200 millió forintot meghaladó összeget meg is ítélt. Ebben nagyobbrészt nem vagyoni, kisebbrészt vagyoni kártérítések vannak” – közölte Magyar György. Bár a Mal Zrt. fizetésképtelensége miatt a károsultak nem sokra számíthattak, az ügyvéd elmondta, a kormány tartalékkeretből teremtett elő forrást a kártérítésekre.

„Való igaz, hogy az érintettek sem a Maltól, sem az állampolgárok szolidaritási befizetéseiből nem kaptak, ugyanígy a Mal felszámolásából sem jutott kártérítésre, mert egyéb követelések megelőzték. A jogerős ítéletek alapján a kormányhivatalhoz fordultunk, és a megítélt összegeket át is utalták irodánk letéti bankszámlájára; a pernyertes felpereseknek időközben ki is fizettük” – tette hozzá az ügyvéd. A károsultak javára összegyűlt kétmilliárd forintból közcélokat, például középületek újjáépítését finanszírozták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.