Ma éppen nem harcolt Brüsszellel a magyar kormány

Simicskó István is aláírta a közös nyilatkozatot arról, hogy létrejöjjön a védelmi együttműködés az EU-ban.

MN
2017. 11. 13. 12:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Közös nyilatkozatot írt alá Brüsszelben hétfőn 23 tagállam védelmi minisztere – köztük Simicskó István magyar honvédelmi miniszter – az EU védelmi dimenziójának megerősítését célzó, úgynevezett állandó strukturált együttműködés (PESCO) létrehozásáról. Ez az első lépés azon az úton, ami az európai katonai együttműködéshez, sőt, talán a közös hadsereghez is vezet. 

A nyilatkozat szerint a cél, hogy a PESCO keretében a tagállamok közös, kötelező jellegű vállalásokat tegyenek, egyebek közt arról, hogy rendszeresen növelik védelmi kiadásaik reálértékét. A nyilatkozat alapján az Európai Tanácsnak kell minősített többséggel döntenie az úgynevezett megerősített együttműködés létrehozásáról, ez után, vélhetően decemberben folytatódhat a konkrétumok kidolgozása.

Az EU alapvetően nem védelmi szervezet, a legtöbb európai ország pedig a katonai szövetségként működő NATO-nak is tagja. Vannak azonban semleges államok is, amelyek nem NATO-tagok, de az európai védelmi együttműködésben részt kívánnak venni: ilyen például Ausztria és Finnország, mindkettő aláírta hétfőn a közös nyilatkozatot. A legfontosabb NATO-tagok közül azonban kimarad az együttműködésből Nagy-Britannia, amely hamarosan az EU-t is elhagyja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.