Orbán Viktor Brüsszelben az ukrán oktatási törvényről konzultálhat

Kedden Kína miniszterelnökével, Li Ko-csianggal folytat kétoldalú, hivatalos államközi tárgyalást.

MN
2017. 11. 23. 10:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor csütörtökön Brüsszelbe utazik, hogy részt vegyen az EU Keleti Partnerség 5. csúcstalálkozóján. Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője szerint az esemény alkalmat adhat a magyar kormányfőnek arra, hogy folytassa konzultációit a kisebbségi jogokat korlátozó új ukrán oktatási törvényről. A Keleti Partnerség 2009-ben indult útjára azzal a céllal, hogy előmozdítsa a politikai társulást és a gazdasági integrációt az EU és hat kelet-európai partnerország – Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Grúzia, Moldova, Örményország és Ukrajna – között.

Az Európai Tanács tájékoztatója szerint a pénteki csúcstalálkozón áttekintik majd, hogy milyen eredményeket értek el a legutóbbi, 2015-ben Rigában tartott egyeztetés óta, különösen a tekintetben, hogy a partnerség milyen kézzelfogható változásokat hozott a hat keleti partnerország polgárai számára – írja az MTI. Mint Havasi Bertalan ismertette, a magyar diplomácia „rekordévének” eseményei vasárnaptól folytatódnak, akkor érkezik ugyanis Magyarországra a világ egyik legfontosabb vezetője, Kína miniszterelnöke.

Li Ko-csiang vezetésével tartják meg hétfőn a Kína és 16 közép- és kelet-európai ország együttműködési keretének (16+1) soron következő csúcstalálkozóját Budapesten. Kedden Orbán Viktor és Li Ko-csiang kétoldalú, hivatalos államközi tárgyalást is folytat egymással, illetőleg sor kerül további bilaterális egyeztetésekre több térségbeli ország kormányfőjével – közölte a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.