Rövidebb határidőt kaptunk az Európai Bizottságtól, kiborult a minisztérium

A civiltörvény ügyében vár Brüsszel válaszokat. Illetve várt.

MTI
2017. 11. 06. 17:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két hónap helyett egy hónapos határidőt kapott az Európai Bizottságtól az Igazságügyi Minisztérium arra, hogy válaszoljon az Európai Bizottság véleményére abban a kötelezettségszegési eljárásban, ami a civiltörvény miatt indult Magyarország ellen. Október 4-én megérkezett a bizottság indoklással ellátott véleménye, innentől számítva kapott egy hónapot Magyarország a reagálásra.

A minisztérium közleményben azt közölte: válaszolnak, de két hónapos határidővel. És visszautasítja, hogy a bizottság „indokolatlan és hátrányos” módon tűz ki határidőket az országgal szemben. Arról nem szólt a közlemény, hogy az Európai Bizottság mit szól az egyoldalú határidő-hosszabbításhoz, sőt az sem derül ki belőle, hogy közölték-e egyáltalán a bizottsággal a döntést.

Az MTI ismerteti a közlemény további tartalmát is: eszerint az Európai Bizottság az általános gyakorlatnak megfelelő két hónapos határidőtől eltérően adott csak egy hónapot magyar válasz kidolgozására, így azt november 5-ig, vasárnapig kellett volna megküldeni.

Felhívták a figyelmet: ezzel a bizottság „öt hónapon belül immáron hetedik alkalommal” ír elő egy hónapos vagy még rövidebb, négy-, illetve kéthetes válaszadási határidőt, így három különösen bonyolult kötelezettségszegési ügyben (kvóta, civil szervezetek átláthatósága, nemzeti felsőoktatási törvény módosítása) kellett párhuzamosan, indokolatlanul rövid határidők mellett megtenni a magyar észrevételeket.

Völner Pál, a tárca parlamenti államtitkára az MTI-nek telefonon elmondta: sérelmezik, hogy a kötelezettségszegési eljárásoknál megszokott két hónapos válaszadási határidőket az unió három ügyben, összesen hét alkalommal lerövidítette. Hat alkalommal egy hónapra, egy esetben pedig két hétre.

Mindhárom frekventált ügy, az egyik a kötelező betelepítési kvóták, a másik a civil törvény, a harmadik pedig a Közép-európai Egyetem (CEU) ügye – hívta fel a figyelmet.

A minisztérium a közleményben egyébként hangsúlyozta: Magyarország eddig minden esetben tartotta a rendkívül szigorú válaszadási határidőket, és minden alkalommal határidő-hosszabbítási kérelemmel fordult a bizottsághoz, amely azt „sommásan, érdemi indokolás nélkül” elutasította.

Álláspontjuk szerint ez önkényesen alkalmazott nyomásgyakorlás, amely „egyértelműen sérti” Magyarország jogát a tisztességes eljáráshoz és védekezéshez. Közölték: mindezekre tekintettel a kormány „úgy döntött”, hogy válaszát az évtizedes gyakorlatnak megfelelő két hónapos határidővel, december 5-ig küldi meg az EB-nek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.