Százmilliókat fordítanak a halálos vírus szűrésére

Mintegy 25 000 egészségügyi dolgozó hepatitisz-C-szűrését és kezelését támogatja az állam.

Kuslits Szonja
2017. 11. 22. 13:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövőre a a Nemzeti Hepatitis Koalíció 2015-ös programjával összhangban Magyarországon is elindulhat a hcv-fertőzés felszámolása. Ennek keretében 2018 elején mintegy huszonötezer fokozottan veszélyeztetett egészségügyi dolgozó hcv-szűrését és a legmodernebb terápiával való kezelését támogatja az állam – közölték.

Kiderült: a fertőzés magyarországi felszámolásának előkészítéséről szakemberek, betegszervezetek és kormányzati szereplők egyeztettek. A program célja, hogy Magyarország 2030-ra hcv-mentes ország legyen. Ez kizárólag megfelelő szűrési stratégia, hatékony kezelések széles körű elérhetőségének biztosítása és a kezelésintenzitás növekedése esetén érhető el.

A hepatitisz C vírus vér úján terjedő fertőzés, amely az utóbbi években egyre komolyabb népegészségügyi problémát jelent világszerte. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint jelenleg mintegy hetvenmillió hcv-fertőzött beteg él a világon, Magyarországon pedig akár hetvenezer érintett is lehet a szakértők szerint. A hcv-fertőzés évtizedekig tartó, jellegzetes panaszok nélküli idült májgyulladás útján vezet a munkaképességet, az életminőséget és az életkilátásokat rontó, jelentős egészségügyi ráfordítást igénylő súlyos megbetegedésekhez. A fertőzött lakosság 78 százalékát érintheti kevésbé súlyos, 30 százalékát súlyosabb stádiumú májzsugor, 16 százalékát a máj daganatos megbetegedése, és 7 százalékuk esetében szükséges májtranszplantációt végrehajtani.

A hepatitisz C kezelésének egyik legnagyobb nehézsége, hogy a fertőzöttek közel háromnegyede nem tud arról, hogy halálos, de gyógyítható betegségben szenved. A hcv elsősorban vér útján terjed, így különösen veszélyeztetettek az egészségügyben dolgozók, a fertőzöttekkel egy háztartásban élők és szexuális partnereik, a hcv-pozitív anyák gyermekei, illetve a büntetés-végrehajtási intézetekben elhelyezettek.

Az elmúlt években új lehetőségek nyíltak a hcv kezelésében, így ma már a diagnózist követően gyors, biztonságos és minimális mellékhatásokkal járó kezelés útján érhető el a vírusmentesség.

A szakértők arra is felhívták a figyelmet: a szűrési programok elindítása mellett a lakosság rendszeres, széles körű tájékoztatása is szükséges a hcv átviteli útjairól, kockázati tényezőiről és veszélyeiről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.