Újabb egymillióval tartozik a Ripost Vonáéknak

A kormánybarát lap azt írta a politikusról, hogy labanc, október 6-án pedig koccintott az aradi vértanúk halálára.

Lándori Tamás
2017. 11. 22. 5:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Ítélőtábla keddi döntése helybenhagyta a törvényszék nyári ítéletét, így a Ripost című kormánypárti bulvárlap jogerősen köteles kamatostul megfizetni 750 ezer forintot Vona Gábornak és 250 ezret a Jobbiknak, amiért valótlanul állították, hogy a pártelnök koccintott az aradi vértanúk kivégzésére, hogy több alkalommal gyalázta az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc emlékét, megvetően nyilatkozott annak hőseiről, illetve hogy Haynau-kultuszt ápol. Hasonló tartalmú cikke miatt a Habony Árpád érdekeltségébe tartozó 888.hu-nak 400 ezer forint sérelemdíjat kell megfizetnie. A pervesztes feleknek az ítéletet nyilvánosságra kell hozniuk saját felületükön.

A most lezárult per nem az első és nem is az utolsó a Jobbik és kormányoldal sajtója közötti adok-kapokban: múlt héten első fokon elveszítette a Ripost, az Origo, a 888.hu és a Lokál azt a személyiségi jogi pert, amelyet az ellenzéki vezető indított ellenük az után, hogy egy török terrorszervezet tiszteletbeli tagjának titulálták. Folyamatban van egy másik eljárás is, mert az említett orgánumok összemosták a Jobbikot a karcagi Kun-Mediátor Kft. milliárdos álbrókerbotrányával; Vona Gábor pedig közben perben áll azokkal a Fidesz-közeli médiumokkal is, amelyek – a Terry Black néven ismert transzszexuális előadóművész állításainak teret adva – azt terjesztették, hogy homoszexuális.

Tegnapi döntése alapján a táblabíróság egyetértett az első fokkal abban, hogy a perben kifogásolt állítások közlői az eljárásban nem tudták bizonyítani az érintett cikkeik valóságtartalmát. A Vonával kapcsolatos kijelentéseket az alperesek a per során azzal próbálták alátámasztani, hogy a politikus a pártjához köthető Attila Király Akadémia berkein belül kapcsolatban állt olyan személyekkel, akik maguk rosszallón nyilatkoztak az 1848. március 15-én kezdődő eseményekről. Kummer Ákos, Vona Gábor és a Jobbik jogi képviselője azonban rámutatott: azt, ha valaki kapcsolatot ápol egy másik emberrel, nem lehet úgy magyarázni, hogy annak eszméit is magáénak vallja. A jogász így az ügy szempontjából azt is irrelevánsnak tartotta, hogy az illető személyek vallanak-e egyáltalán efféle eszméket.

– Az ítélet meghozatalánál a bíróság figyelembe vette a Ripost azon visszás rutinját, miszerint a jogerősen megállapított kötelezettségeikre fittyet hányva nem jelentetik meg a korábban megítélt helyreigazításokat – mondta lapunknak az ügyvéd. Azt is közölte, jelenleg négy-öt végrehajtási eljárás van folyamatban a Ripost ellen a bírósági ítéletek be nem tartása miatt. Ezenfelül több olyan, a lapot elmarasztaló ítélet van, amelynek teljesítésére még várnak – az eddigi tapasztalatok szerint vélhetően hiába.

Ómolnár Miklós ellenzékrevolverező pletykaújságja egyebek között a végrehajtási eljárás időigényességét használja ki, továbbá azt a kivételes jogi helyzetet, hogy a sajtóperekben az alperesi oldalon a lapkiadó mellett speciális jogalanyként megjelenik a szerkesztőség. A helyreigazítás kötelezettje az utóbbi, csakhogy ha egy szerkesztőség nem teljesít, és végrehajtás indul ellene, annak nincs nyoma – ellentétben azzal, amikor egy vállalkozás kerül végrehajtás alá, mert az megjelenik a cégnyilvántartásban.

Annak, hogy a Ripost semmibe veszi az ítéletben előírt kötelességét, az vethet véget, ha megunják a végrehajtás során kiszabott eljárási bírságokat – vélekedett Kummer Ákos.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.