A választópolgárok felének nincs érettségije

A felnőtt lakosság 55 százaléka fejezte be a középiskolát, de megyénként eltérőek az arányok.

MN
2017. 12. 17. 17:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legfrissebb KSH-felmérés szerint tavaly a legalább 18 évesek 55 százalékának volt érettségije Magyarországon. Az arányok változóak: 19 megyéből 11-ben a felnőttek meghatározó része nem rendelkezik érettségivel.

A munka- és képzőhelyek száma és minősége miatt a fővárosban a legjobb a helyzet, ahol 76,4 százalékának van bizonyítványa, a legkevésbé pedig Nógrád megye büszkélkedhet, ahol mindössze 42,8 százalék, de Szabolcs, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyében is 44 százalék alatt marad a számuk. Budapest után Pest megye következik 58 százalékkal. Csongrád megyében 56,4 százalék, Győr-Moson-Sopronban 52,7 százalékról beszélhetünk.

Ezzel együtt kedvező tendenciáról beszélhetünk, hiszen az országban általánosan nő a képzettségi szint, az előző, 2011-es népszámlálási adatokkal összevetve, ahol a lakosság csupán 49 százaléka tudhatta magáénak az érettségit, a tavalyi adatok 6 százalékkal magasabb számot mutatnak. A növekvő számokhoz két tényező is hozzájárul – írja a g7.24.hu, hiszen egyrészt egyre tovább járnak iskolába az emberek, azaz jellemzően elhúzódik a képzési időszak.

„1949-ben a 15 évesnél idősebb népesség 94,5 százalékának volt legfeljebb nyolc általánosa” – jegyzi meg a portál, míg tavaly már csak 26,5 százalék állt ezen a szinten. Másrészt a népességcsökkenés is támogatja a százalékos mutatószámokat, mivel a legidősebb generációkra jellemző a legalacsonyabb iskolai végzettség. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.