Az LMP mindenkinél hamarabb dönt a választási listáról

A következő két napban eldőlhet, kik kapnak befutó helyet az LMP listáján. Kérdés, hogy Gémesi indul-e.

Katona Mariann
2017. 12. 02. 9:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsőként a parlamenti pártok közül, ma kezdődő kétnapos kecskeméti kongresszusán állíthatja össze a jövő tavaszi választásokra országos listáját az LMP. A párt régóta büszke arra, hogy náluk bázisdemokrácia van, ám úgy tudni, a lista összeállításánál most azért változtattak a szabályokon.

Forrásaink szerint nem véletlen, hogy az LMP ennyire előre hozta a listaállítást, hiszen a legutóbbi, 2014-es voksoláson még ők is jóval később tették ezt meg. Ám most ezzel szeretnének üzenni a többi ellenzéki pártnak, elsősorban a baloldalnak, hogy valóban feleslegesek azok a kísérletek, amelyekkel próbálnák behúzni őket valamilyen választási együttműködésbe.

Szinte borítékolható, hogy a párt listáját Szél Bernadett fogja vezetni, aki amellett, hogy társelnöke az LMP-nek, a miniszterelnök-jelöltje is. Őt követheti Hadházy Ákos, a kormány korrupciógyanús ügyeinek feltárásáról ismert másik társelnök. Az országosan ismert politikusok közül nagy eséllyel jó helyre kerülhet még az LMP-hez az MSZP-től átigazolt Demeter Márta, illetve a sajtóban egyre gyakrabban szereplő elnökségi tag, Ungár Péter.

Schiffer András, az LMP egyik alapítója, korábbi „arca” a tavaly nyári visszavonulásakor már jelezte, hogy 2018-ban nem méreti meg magát, ahogyan nem indul újra a parlamenti képviselőségért a leginkább a földárverések körüli visszaélések bírálatáról ismertté vált Sallai Róbert Benedek sem.

A kongresszus másik fontos eleme, hogy hivatalossá válhat az együttműködés a Gémesi György, gödöllői polgármester vezette Új Kezdettel. Az elvi megállapodás a szövetségről már korábban megszületett, most viszont a kongresszusnak is el kell fogadnia a már kialakított alapvetéseket. Nagy eséllyel az Új Kezdet egyik jelöltje is befutó helyet kaphat a listán, bár az egyelőre kérdéses, hogy kinek a neve fog ott megjelenni. Gémesi György ugyanis a Magyar Nemzetnek adott interjújában jelezte, hogy a 2019-ig szóló polgármesteri mandátumát szeretné kitölteni.

Az egyébként már eldőlt, hogy a lista hivatalosan az LMP-é lesz, vagyis nem fog szerepelni rajta mindkét párt neve. Ennek egyszerű oka van, ha a két párt szövetségben indulna a választásokon, azt jelentené, hogy a parlamentbe jutási küszöb 5-ről 10 százalékra emelkedne. A közvélemény-kutatások adatait nézve, talán nem meglepő, hogy ilyen kockázatot viszont nem vállalnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.