Donald Tusk: Európainak lenni ok a büszkeségre

Díszdoktorrá avatták Pécsett az Európai Tanács elnökét.

MN
2017. 12. 08. 17:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hitet tett az Európai Unió mellett és méltatta a közösség értékeit az Európai Tanács elnöke pénteken a baranyai megyeszékhelyen, ahol díszdoktorává avatta a Pécsi Tudományegyetem (PTE) – írja az MTI.

Hiszek az Európai Unió jövőjében és céljában az euroszkepticizmus jelenleg érzékelhető trendje ellenére is – jelentette ki Donald Tusk. A korábbi lengyel miniszterelnök a doctor honoris causa címről szóló oklevél átvétele után személyes hangú köszöntőjében több irodalmi és zenei példán említve méltatta a magyar kultúrának a saját és honfitársainak életében betöltött szerepét, és úgy fogalmazott: „európainak lenni ok a büszkeségre”.

Véleménye szerint Európának továbbra is megvan az esélye arra, hogy a jövőben is „a világ legjobb helye”, a szabadság és kultúra egyedülálló, különleges tere legyen.

Donald Tusk azt mondta: a migrációs válság „az agresszív szomszédoktól” érkező fenyegetéssel együtt egyszerre mutatta meg az európaiaknak, hogy mit jelent a közös terület és a közös határok. Ahogy meg kell védenünk külső határainkat, ugyanúgy meg kell védenünk országainkat a rasszizmustól és az idegengyűlölettől – hangoztatta az Európai Tanács elnöke.

A PTE tájékoztatása szerint a címre felterjesztésben az állt: a történész végzettségű lengyel politikus hazai és európai életműve szorosan kötődik a magyar, a regionális és az európai történelemhez, és Donald Tusk méltó arra, hogy elnyerje az egyetem díszdoktori címét. Mint írják, Donald Tusk volt az első olyan európai politikus, akinek kelet-közép-európaiként „egy nem könnyű korszakban vezető szerep jutott az egyesült Európa élén”. Egyben egyike azoknak az európai államférfiaknak, akik mindig is segítették a visegrádi országok együttműködését. Donald Tusk a Gdanski Egyetemen szerzett történész diplomát 1980-ban. Alapító tagja volt a Szolidaritás Hallgatói Bizottságának, egyetemi hallgatóként együttműködött a tengerparti térség független szakszervezeteivel. Egyetemi tanulmányait követően a Swietlik szövetkezetben dolgozott munkásként hét éven át.

Pártpolitikai pályafutását 1989-ben kezdte, miután belépett a liberális Demokrata Kongresszus (KLD) pártba. 2007 és 2014 között lengyel miniszterelnök. 2014. augusztus 30-án az európai uniós országok vezetői rendkívüli brüsszeli csúcstalálkozójukon az Európai Tanács elnökének választották meg. 2014. december 1-jétől az Európai Tanács elnöke és az euróövezeti csúcstalálkozók elnöke. 2017 márciusában újraválasztották, mandátuma 2019. november 30-áig szól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.