Elutasította az Országgyűlés az Európai Parlament kvótahatározatát

A Fidesz–KDNP és a Jobbik az elutasításra szavazott, a DK, az LMP és az MSZP képviselői nem szavaztak.

MN
2017. 12. 12. 16:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Határozatot fogadott el az Országgyűlés az Európai Parlament november 16-án megszavazott, a „Soros-terv végrehajtásáról szóló” határozatával szemben – tudósít az MTI. A dokumentumot 142 kormánypárti és jobbikos igen és 3 – független képviselőtől érkezett – nem szavazattal fogadták el a képviselők. Három ellenzéki párt nem szavazott.

A parlament ezzel kimondta: felháborítónak tartja, ezért elutasítja a bevándorlók befogadására és szétosztására irányuló rendeleti javaslatot, azt, hogy állandó betelepítést és kötelező szétosztást indítsanak el az európai nemzetek kárára, mivel az megváltoztatná Európa jövőjét és kultúráját.

A parlament azt is elutasította, hogy jogköröket adjanak át „a bevándorlást támogató Soros-szervezeteknek” annak érdekében, hogy részt vegyenek a bevándorlók behozatalában és szétosztásában.

Az Országgyűlés kimondta azt is: elvárja az Európai Uniótól, hogy tartsa tiszteletben Magyarország szuverenitását, a magyarok népszavazáson kinyilvánított akaratát. Egyben felszólította a kormányt is, hogy ne engedjen az Európai Parlament és az uniós bürokrácia nyomásának, védje meg az ország jogait, utasítsa el a „Soros-tervet”, és folyamatosan tájékoztassa Magyarország polgárait a „Soros-terv” végrehajtásának állásáról és a kormány intézkedéseiről.

A vasárnap, több fideszes és kereszténydemokrata képviselő által benyújtott javaslatot kivételes eljárásban tárgyalták meg. A határozat a közzétételét követő napon lép hatályba.

A javaslat összevont vitájában az előterjesztők egyike, Németh Szilárd mind Magyarországra, mind Európára nézve rendkívül veszélyesnek nevezte az EP november 16-ai plenáris ülésén elfogadott véleményét, szerinte „az gyakorlatilag a Soros-terv”. Megjegyezte, az EP-ben elfogadott javaslat a második lépcsője az uniós jogalkotásnak, mert az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság (LIBE) már októberben elfogadta ezt az előterjesztést.

Németh Szilárd szerint a határozatban egyértelműen kimondják: szükség van a kötelező kvótára. Szerinte ez azt jelenti, amit Soros György leírt, vagyis évente 1-1,5 millió embert – leginkább a muzulmán országokból – kell beengedni és szétosztani a 27 tagországban felső létszám- és időkorlát nélkül. Szó van büntetésről is – folytatta Németh Szilárd –, minden egyes be nem fogadott bevándorló után az országnak 78 millió forintot kellene befizetnie Brüsszelnek.

A fideszes politikus szerint szembemegy a genfi egyezménnyel és a dublini rendszerrel, hogy az ideérkezők megválaszthatnák hol élnek. A menekültügyi egyezmények szerint az első biztonságos országban kell dönteni arról, ki az, aki menekült – magyarázta. Hozzátette: 30 fős csoportok dönthetnek arról, hol szeretnének élni. A családegyesítésre vonatkozó elképzeléseket is elképesztőnek nevezte, mert „bemondásra” lehetne családokat létrehozni. Elmondta, a nemzetbiztonsági szervek szerint egy-egy ember után 10-15, akár 20 családtag is érkezhet Európába.

Németh Szilárd leszögezte, az EP határozata a lisszaboni alapszerződéssel is ellentétes, amely kimondja, hogy a menekültügy közösségi, a bevándorlás azonban tagállami hatáskör. 

Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára szerint az EP lépést váltott azzal, hogy elfogadta ezt a határozatot, amely a kötelező betelepítésről szól és a Soros-terv több elemét is tartalmazza. Elmondta, szuverenitási kérdésről van, vagyis arról, meddig terjed Brüsszel hatásköre. Hozzátette: a bevándorlásnak nemzeti hatáskörben kell maradnia. A hatáskörtúllépés, amit az EP a határozat elfogadásával megvalósított, átírná az EU történetét, felépítését úgy, hogy az EU központjában hozzák meg a döntéseket és a tagállamoknak csak a végrehajtás jutna – magyarázta. Az államtitkár azt vélelmezte, hogy a folyamat nem fog megállni, több döntés is várható, ezeket pedig meg kell próbálni megállítani.

Tuzson Bence azt mondta, a nemzeti konzultáció keretében 2,3 millió ember már véleményt nyilvánított, döntő többségük elutasítja a „Soros-tervet”. Ezt kérte a baloldaltól is, amely az EP-ben támogatta a határozat elfogadását.

Az ellenzék részéről az MSZP-s Molnár Zsolt kifejtette: „Soros-terv” nincs, a kifejezést egy nem létező brüsszeli tervre és egy üzletember nyilatkozataira hivatkozva használják a kormánypártiak kampánycélból, miközben csak a kormány engedélyezett eddig betelepítést Magyarországra a letelepedési kötvények rendszerével.

A Jobbik frakcióvezető-helyettese szerint a „Soros-terv” végrehajtása ellen benyújtott parlamenti határozat 95 százalékával egyet lehet érteni, arra azonban nem látnak írásos utalást, hogy az Európai Parlament valóban azt hajtaná végre. Staudt Gábor sajtótájékoztatóján azt mondta: noha a Fidesz és KDNP azt próbálta elhitetni, hogy az egész ellenzék „megrögzötten bevándorláspárti”, pártja támogatta a kedden elfogadott határozati javaslatot. Hangsúlyozta: a Jobbik mindig is bevándorlásellenes volt.

Kifejtette, hogy a határozat nagy részével egyetértenek, ugyanakkor szerintük a „Soros-tervre” utalást semmi nem támasztja alá. Abból, hogy A személy ugyanazt gondolja, mint B személy, nem következik, hogy az egyik a másik utasításait hajtaná végre – fogalmazta meg. Staudt Gábor jelezte, hogy mindkét módosító javaslatukat elutasították, ezek egyike a letelepedési kötvény elutasítására vonatkozott, a másik pedig, hogy vegyék ki a „Soros-tervre” való hivatkozást, mert szerintük mindegy, kinek a terve alapján akarnak betelepíteni. A kormánypárti előterjesztők egy véleményt kiemelnek, miközben nem beszélnek például Juncker-tervről – tette szóvá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.