Feljelentette a magyar államot a mozgáskorlátozottak szövetsége

Az M3-as metró részleges akadálymentesítése kapcsán kezdeményez eljárást az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál.

MN
2017. 12. 19. 18:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar állam, Budapest Főváros Önkormányzata és BKV Zrt. az M3-as metró részleges akadálymentesítésével megsértette a fogyatékossággal élő személyekkel szemben az egyenlő bánásmód követelményét, ezért a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) eljárást kezdeményez ellenük az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál – írta közleményében a szövetség.

A MEOSZ kérte az Egyenlő Bánásmód Hatóságot, hogy kötelezze az eljárás alá vontakat a jogsértő állapot megszüntetésére és a jogszerű állapot fenntartására, vagyis az M3-as metró állomásainak külön-külön való akadálymentesíthetőségének vizsgálatára, az akadálymentesíthetőség kidolgozására, az akadálymentesítés állomásonkénti költségvetésének kidolgozására, az akadálymentesítés elvégzésére, a költségek egyetemleges viselésére.

A szövetség emlékeztetett arra, hogy több alkalommal jelezték, hogy az akadálymentesítés követelményének figyelmen kívül hagyása hazai és nemzetközi jogszabályokat, vállalásokat sért. Hozzátették: a projekt ráadásul uniós forrásból valósul meg, ahol szintén meg kell felelni a hozzáférhetőségi követelményeknek, a részleges akadálymentesség nem elfogadható. Mint írták, a jogszabályi kötelezettségek betartatásában a kormánynak mint a végrehajtó hatalomnak felelőssége van.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a jelenlegi tervek szerint húszból nyolc állomás a felújítás után sem lesz akadálymentes. A kimaradó megállók jelentős közlekedési csomópontokban, fontos egészségügyi intézményeknél, lakótelepeknél találhatók, többségük a belvárosban, ezért sem engedhető meg szerintük, hogy a következő harminc-negyven évben az utasok jelentős része ne érhesse el őket metróval.

A MEOSZ szerint az M3-as metró ügye országos jelentőségű, hiszen a mozgássérült emberek ellátása Budapest-központú, számos szolgáltatást – például az egészségügy, a rehabilitáció, az oktatás területén – kizárólag itt tudnak igénybe venni.

A szövetség még október végén megbeszélésre hívta egyebek mellett a kormány és a Főpolgármesteri Hivatal képviselőjét, ahol ígéretet kaptak arra, hogy munkacsoportot állítanak fel az akadálymentesítés megvalósítása érdekében. Ez ügyben később levelet is írtak, azonban azóta nem érkezett rá válasz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.