Javult a korrupciós mutató, csak az ajándékok ne lennének

Az Állami Számvevőszék szerint javult a közszféra korrupció elleni védettsége. A lakosság ezt másként látja.

Koncz Tamás
2017. 12. 11. 9:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hetedszerre vizsgálta az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a közszféra intézményeinek korrupciós kockázatait, a számvevőszék 2012 óta foglalkozik programszerűen a témával, és érezhető javulást találtak a kezdetekhez képest: mint közleményükben írják, a kockázatok trendszerűen csökkentek, és idén már 3346 szervezet szolgáltatott adatokat a felméréshez – háromszor annyi, mint a start idején.

Mint írták, Magyarországon ma már nemzetközi összehasonlításban is tudatosnak tekinthető a megelőzésen alapuló korrupció elleni fellépés, a helyzeten pedig sokat javított, hogy egyre több szakmai-etikai kódex, iránymutatás született az elmúlt években – a részletes szabályozás ugyanis önmagában visszatartó erőt jelent.

Az ÁSZ vizsgálatában arra a nem meglepő megállapításra jutott, hogy bár a közszolgáltatásoknál elég magas a korrupciós kockázat, a hivatalos átvételi dokumentumok ezt csökkentik. Azt ugyanakkor a számvevőszék is elismeri, hogy

Pedig a valódi korrupciós kockázat éppen az ajándékozásban és annak elfogadásában rejlik: az Eurobarométer legfrissebb, K-monitor által is szemlézett jelentése szerint az unióban

a magyarok tartják legkevésbé elfogadhatatlannak, ha valamilyen közigazgatási szolgáltatásért cserébe ajándékot, pénzt adunk vagy szívességet teszünk.

A magyarok 10 százaléka mindig, 50 százaléka időnként elfogadhatónak tartja, hogy ajándékot adjunk ilyen helyzetekben. A pénz esetében ezek az arányok 3 és 40 százalék, a szívesség esetében pedig 11 és 48 százalék.

Aggasztó eredmény továbbá az is, hogy a magyarok csupán 35 százaléka utasítja el a korrupciót, és nálunk csak a lettek megengedőbbek. Különösen rosszul festenek ezek a számok, ha azt nézzük, hogy az EU-ban a megkérdezettek 70 százaléka utasítja el a korrupciót és az éllovas Finnországban és Portugáliában 84 százalék az arányuk.

Az uniós átlaghoz jóval közelebb állunk, amikor arról van szó, hogy rendelkezünk-e saját korrupciós tapasztalattal – a magyarok 26 százaléka igen.

Az Eurobarometer felmérése szerint jelenleg korruptabbnak gondoljuk Magyarországot, mint 3 évvel ezelőtt, ráadásul a magyarok 86 százaléka széles körű problémának tartja a hazai korrupciót.

A magyar kormánynak valószínűleg nincsenek ilyen aggodalmai: nem csatlakozott a júniusban felállított, uniós pénzügyi visszaéléseket vizsgáló Európai Ügyészséghez (EPPO) sem.

Tavaly decemberben pedig egyszerűen kilépett a Nyílt Kormányzati Együttműködés nevű korrupcióellenes nemzetközi kezdeményezésből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.