Megint egy új forgatókönyv készül az MSZP és a DK választási részvételére

Elképzelhető, hogy Karácsony Gergely külsős miniszterelnök-jelöltként lesz a két párt közös kampányarca.

Katona Mariann
2017. 12. 19. 5:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben az MSZP és a frissen „a baloldal élére állt” Karácsony Gergely is folyamatosan hangoztatja, hogy a Demokratikus Koalícióval (DK) is közös listát kell állítaniuk, a Magyar Nemzet értesülései szerint a háttérben már gondolkoznak más forgatókönyvön is. Kezdenek ugyanis beletörődni abba, amit Gyurcsány Ferenc és pártja már jó ideje mond, vagyis hogy valóban önálló listával, és részben önálló kampánnyal vágnak neki a jövő tavaszi választásoknak.

Információink szerint a megoldás az lehet, hogy az MSZP és a DK is külön-külön listát állít, ám mindkét párt támogatja Karácsony Gergelyt, mintegy külsős miniszterelnök-jelöltként. Ez azt jelentené, hogy – az egyébként egyik párthoz sem tartozó, hanem az alig mérhető Párbeszédet vezető – politikus egyetlen listán sem szerepel, de rá épülhet valamilyen közös kampány. Karácsony Gergely szempontjából ez azért lehet jó megoldás, mivel már korábban leszögezte, hogy „egyszerű képviselőként” úgysem szeretne beülni a parlamentbe, csak akkor adja föl zuglói polgármesterségét, ha miniszterelnök lesz belőle.

Úgy tudjuk, ma újabb tárgyalási forduló lesz az MSZP és a DK között, a szocialisták pedig ezt a forgatókönyvet fogják ajánlani, ha Gyurcsány Ferencék kitartanak az önálló lista mellett. (Ez utóbbi már csak azért is igen valószínű, mert múlt hét végén már összeállították saját listájukat.) Információink szerint az is fölvetődött, hogy a 106 egyéni választókerületben való megegyezést is legalább a közös miniszterelnök-jelölt támogatásához kössék, bár vannak a pártban, akik szerint nincsenek most abban a helyzetben, hogy feltételeket szabjanak.

A háttérben készülő forgatókönyv ellenére sokan azt tartanák ideálisnak, ha össze tudna állni a baloldal, és közösen indulna a választásokon. Karácsony Gergely egy tegnapi háttérbeszélgetésen kifejtette, hogy szerinte februárig még van idejük tető alá hozni a megállapodást. Karácsony azt mondta, a DK-ra az utolsó pillanatig várni kell, mert ha a DK-sok majd azt érzik, hogy a csatlakozás a politikai érdekük, akkor nem maradnak ki. Karácsony még az Együtt részvételében is bizakodik, de az ő csatlakozásukat kevésbé látja valószínűnek.

Hozzátette, nem szabad a kormányváltásért küzdő pártoknak egymással versengeniük, ennek következménye ugyanis az lehet, hogy még a 2014-es, fideszes kétharmadot jelentő eredménynél is rosszabbul szerepelnek. Márpedig szerinte ma annyira sok a kormányváltást akaró, ám jelenleg még bizonytalan választó, hogy igenis együtt lenne esélyük győzni. Ehhez egyébként hozzájárulhat meglátása szerint az is, hogy a Jobbik – mint fogalmazott – mélyrepülésben van. Karácsony Gergely egyébként abban bízik, hogy a januári közvélemény-kutatások már mutatnak változást, és nő a baloldal támogatottsága.

A felméréseket egyébként nemcsak ő, hanem a szocialisták is izgatottan várják. Lapunknak többen is hangsúlyozták, hogy így kiderülhet, mennyire volt jó döntés Kunhalmi Ágnest a választási program arcává tenni. Hiszen a választók között alapjában véve népszerű politikus ezzel a feladattal nemcsak lehetőséget, hanem felelősséget is kapott. Forrásaink szerint fontos lépés volt, hogy az MSZP végre elkezdett arról beszélni, milyen országot szeretne, hiszen eddig ez igencsak háttérbe szorult. Bár vannak, akik szerint még mindig nincsenek megfelelő szlogenjeik. Ezenkívül többen is szkeptikusak abban a tekintetben, hogy üzeneteiket vajon mennyire tudják eljuttatni a választókhoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.