Összeröffentek: sertéstelepet vett Kósa Lajos anyja

Jól megy az üzlet: Kósa Lajos felesége bagóért vett egy százmilliós tőkéjű céget, a miniszter idős anyja pedig egy sertéstelepen vásárolt be.

MN
2017. 12. 27. 10:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lendületesen nő Kósa Lajos családi körének céges birodalma, a nemrég kinevezett tárca nélküli miniszter idős anyja megvásárolta egy mátészalkai sertéstelep felét.

A vétel még 2015 nyarán történt, Fiák István ügyvéd irodájában: a 82 éves asszony egy rokoni testvérpártól, Szilágyi Balázstól és Gábortól vásárolta meg a jelenleg Méker Kft. néven működő disznótenyésztő üzem üzletrészének 50 százalékát.

Az új tulajnak nincs köze az állattenyésztéshez, nyugdíjazásáig védőnőként, majd bölcsődevezetőként dolgozott – írja a Népszava.

Hogy Kósa Lajos édesanyja miből vette meg a telep felét, arról a megkérdezett Szilágyi testvér nem akart nyilatkozni a lapnak. Az viszont biztos, hogy a vétel előtt még minimális, hetvenezer forintos saját tőkével, kétszáztízezres eszközállománnyal rendelkező Méker Kft.-nek 2015 végére – miután Kósáné belépett a vállalatba – viszont már 67 milliós volt a saját tőkéje, javarészt annak köszönhetően, hogy közben belekerült 47 millió forint a kasszába, bár a cég évközi tevékenysége mínuszos volt. Ráadásul, Kósa anyjának megjelenése után rendezték a cég tetemes adósságát is.

A Népszava cikke szerint a vétellel szó szerint a széteséstől mentették meg a Szilágyi testvérek érdekeltségébe tartozó állattenyésztő családi vállalkozást. A Méker Kft. elődjének tekinthető Szalka-Pig Kft. ugyan évtizedeken át nyereségesen működött – 2012-ben például 315 milliós forgalom mellett 20 milliós üzemi hasznot könyvelhettek el – egy régi hitel miatt azonban a kft. először megrogyott és újabb kölcsönre szorult, 2014 nyarára pedig felszámolás alá került; még a mátészalkai telepet is árverésre bocsátották, bár végül nem jelentkezett rá vevő.

2015 elején azonban egy apró, adminisztratív esemény jelezte, hogy a Szilágyiaknak mégis sikerült valamit összehozni a háttérben. A nagyobbik fiúnak volt még korábbról egy zöldség-gyümölcsös kereskedőcége a szomszédos Jármiban. A Méker Kft. fő tevékenységét 2015 februárjában megváltoztatták, méghozzá sertéstenyésztésre. Ezt követte a cikk elején bemutatott üzlet. Annyi biztos, hogy akárki is finanszírozza a Méker Kft.-t, jó üzletet csinált: a sertésvállalkozás tavaly már 30 milliós tiszta profitot ért el – jegyzi meg a Népszava.

Nem csak a 82 éves mama látta meg a kínálkozó piaci lehetőséget: Kósa Lajos felesége, Porkoláb Gyöngyike idén márciusban potom hatmillió forintért vásárolta meg a 115 millió forintos jegyzett tőkéjű, főként „üzletviteli tanácsadást” nyújtó Tocó-Pece Kft.-t.

A céget attól a Fiák Istvántól vette meg Kósa felesége, aki már sertéstelepüzlethez is segítséget nyújtott. Fiák nem mellesleg egy iskola-, szociális és nyugdíjas-szövetkezeteket és munkaerő-kölcsönző vállalkozásokat tömörítő, kiterjedt céghálózat egyik tulajdonosa, illetve a Kósa vezette korcsolyaszövetség elnökségi tagja.

A Fiák-féle céghálózat egyik tagja pedig a debreceni Horizon2020 Nonprofit Kft., ami tavaly júniusban – alig néhány héttel a bejegyzése után – 450 millió forint támogatást kapott a Nemzetgazdasági Minisztériumtól ukrán munkavállalók „Magyarországon történő foglalkoztatásának elősegítése” címén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.