Scheppele: A Jobbiknak is kedvezhet a Fidesz választási rendszere

A Princeton Egyetem professzora szerint a baloldal akkor sem képes egyedül nyerni, ha össze tudnak fogni a pártjai.

MN
2017. 12. 20. 9:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesz által kialakított választási rendszer egy erős Jobbiknak is kedvezhet, ez magyarázza a párt ellen indított támadást – mondta Kim Lane Scheppele a HVG-nek adott interjújában.

A Princeton Egyetem professzora közölte: Magyarországon a demokratikus ellenzék szervezetlen, szétesett, és hallani olyan pletykákat, hogy néhány szocialista politikus Orbán Viktor zsebében van. „A legerősebb Fidesz-ellenes párt jelenleg a Jobbik, amelyhez Simicska Lajos is átállt, így sok bennfentes információhoz jutott arról, miként működik a Fidesz. Az Orbán által 2014-re kialakított választási rendszer pedig akár kedvezhet is a Jobbiknak” – fogalmazott Kim Lane Scheppele. Hozzátette, hogy a Fidesz azért hozta létre ezt a rendszert, mert tartott a baloldaltól, különösen a városokban, így az egyéni választókerületeket úgy szeletelte fel, hogy egy kis, baloldal által uralt városi rész mellé jusson egy nagyobb vidéki, amelyben a jobboldal a domináns. Ez egyben azt is jelenti, hogy a baloldal akkor sem képes egyedül nyerni, ha össze tudnak fogni a pártjai – amire a jelek szerint amúgy sem képesek – mondta.

Úgy véli, vidéken a Jobbik pontosan az az egységes blokként viselkedő párt, amely képes lehet megszerezni az egyszerű többséget a Fidesszel szemben sok választókerületben. Szerinte a Jobbik már 2014-ben jobban szerepelt, mint azt az eredményei mutatják, mert „számos olyan helyen gyanús eredmény született, ahol arra lehetett számítani, hogy több szavazatot kapnak”.

Kim Lane Scheppele szerint a Jobbik a baloldal nélkül is képes megfékezni a Fidesz hatalmát, és ha ezt megértik, akkor valószínűleg nem lépnek szövetségre velük a választási törvény reformja érdekében. „A jelenlegi szabályok akár a parlamenti mandátumok többségéhez is hozzásegíthetik a Jobbikot, hiszen láttuk 2014-ben, hogy a leadott szavazatok egyszerű többségéből is lehet kétharmad a törvényhozásban. Egy működő parlamenti többséghez pedig kevesebb voks is elég. A választókerületek kialakítása ugyanis sok Fidesz-szavazót csatolt városi körzetekhez, így ha Vona pártja tavaszig megerősödik, akkor előfordulhat, hogy nem maradt belőlük elég vidéken a Jobbik megállítására” – fogalmazott.

Az Állami Számvevőszék lépésével kapcsolatban azt mondta, a Fidesz csődbe akarja kergetni a Jobbikot, hogy abszolút biztossá tegye a saját választási győzelmét. „Nem vagyok a Jobbik híve, de egyetlen alkotmányos rendszerben sem engedhető meg egy ilyen támadás a győzelemre legnagyobb eséllyel bíró ellenzéki párttal szemben. Hozzáteszem, a Fidesznek akad még egy eszköze. A 2010-et követő nagy jogi átalakításban egy törvényt érintetlenül hagyott: még mindig fel lehet oszlatni egy pártot, ha a programját alkotmányellenesnek minősítik. Ha a számvevőszéki manőver kudarcot vall, akkor akár ehhez is folyamodhat. Föl is merült bennem, vajon a Jobbik részben nem ennek a kivédésére adta-e fel a szélsőséges nézeteit.”

Kitért arra is, hogy szerinte Gyurcsány Ferenc nagyon tehetséges és karizmatikus, de a baloldalon annyi embert elidegenített magától, hogy nem lehet konszenzusos miniszterelnök-jelölt.

„Többféle tekintetben ő a magyar politika Hillary Clintonja. Majdnem mindenkinél rátermettebb a saját politikai oldalán, de hosszú évek óta oly mértékben démonizálták az ellenfelei, hogy mérgezővé vált a személye” – hangsúlyozta. Azt is mondta, hogy nem szabad lebecsülni Orbánt, aki „nagyon szokatlan politikai tehetség, és abszolút könyörtelen”.

Kim Lane Scheppele mindemellett azt mondta, a kormány az olyan megfigyelő szoftverek egyik legnagyobb vásárlója, mint a FinFisher, ami képes az elektronikai készülékeket a mikrofon és a kamera bekapcsolásával személyes megfigyelő eszközzé alakítani. „Amikor pedig a kémprogramokat kínáló olasz Hacking Team nevű cég szervereit feltörték, kiderült, hogy Magyarország az egyik legnagyobb kormányzati ügyfelük” – fűzte hozzá a Princeton Egyetem professzora.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.