Soros György: Kudarcot vallott a magyar kormány propagandakampánya

Nem tudták félrevezetni a közvéleményt – jelentette ki a milliárdos.

MN
2017. 12. 08. 10:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A nemzeti konzultáció és eredményének közzététele egy olyan átfogó propagandakampány legújabb felvonása, amelyet az adófizetők pénzéből, a kormányhoz közel álló reklámcégeket gazdagítva finanszíroz egy olyan kormány, amely nem a köz javát, csak saját hatalmi és anyagi érdekeit tartja szem előtt” – közölte Soros György a Népszavában és a Hvg.hu oldalon megjelent írásában.

Hozzátette: a kampány nyilvánvaló célja, hogy a kormány, gyűlöletet gerjesztve, elterelje a magyar nép figyelmét azokról a kudarcokról, amelyek például az oktatás és az egészségügy területén sújtják Magyarországot, ahol a rákbetegek halálozási aránya az egyik legmagasabb az egész világon.

Mint írta, a kormány azt állítja, hogy a konzultáció során 2 332 755 ember küldte vissza válaszát. A magyar nép bizonyára megtalálja majd a módját annak, hogy ellenőrizze a hivatalosan bejelentett számok pontosságát, de még ezek az inflált számok is azt bizonyítják, hogy a felnőtt magyar lakosság többségét nem lehetett félrevezetni a megtévesztő kampánnyal – fogalmazott.

A milliárdos ezt követően felidézte, hogy is zajlott a kampány.

Mint írta, voltak olyan plakátok, amelyek azt a képzetet keltették, mintha bábként mozgatná az ellenzéki politikusokat. „Mint arra sokan rámutattak, a száját nevetésre húzó zsidó, a bábmester, a harmincas évek náci antiszemita propagandájának meghatározó elemei voltak” – fogalmazott Soros György. Hozzátette: „a kormány azt szeretné elhitetni önökkel, hogy én a magyar nép ellensége vagyok. Semmi sem áll távolabb ettől a hamis állítástól.”

Kiemelte, hogy

„A propagandakampány másik eleme a nyílt társadalom értelmének, jelentésének szándékos kiforgatása volt” – írta Soros György. Leszögezte, hogy számára a nyílt társadalom nem nyitott határokat és tömeges bevándorlást jelent, azzal a kormány által elhitetni akart állítólagos céllal, hogy megsemmisítse a magyar és európai keresztény identitást.

„Szigorú, közös, európai határvédelmet javasoltam, hiszen az egyes országok – közös cselekvés nélkül – csak más tagállamok kárára szigetelhetik el időlegesen magukat a menekülők elől” – hangsúlyozta. Szerinte a nyílt társadalom a kritikus gondolkozáson és a közérdeket érintő kérdések aktív társadalmi vitáján alapszik. „Ezért is támogat alapítványom – többek között az Európai Unióval közösen – olyan, az állampolgári jogokat védő szervezeteket, mint amilyen Magyarországon a Társaság a Szabadságjogokért vagy a Magyar Helsinki Bizottság, amelyek védik és előmozdítják azokat az európai értékeket és elveket, amelyekért az Európai Unió létrejött, és amiért Magyarország 2004-ben csatlakozott az unióhoz” – fogalmazott.

„Véleményem, meggyőződésem személyes tapasztalatomban gyökerezik. Menekültként érkeztem tizenhét évesen Nagy Britanniába, 1947-ben. Szüleim 200 ezer magyarral együtt az 1956-os forradalom leverése után távoztak az országból, és az Egyesült Államokban kaptak menedékjogot. Bár én menekült voltam, sem én, sem az alapítványaim soha nem bátorítottak senkit szülőföldje elhagyására” – írta Soros.

Leszögezte: meggyőződése, hogy a menekültek elhelyezése csak önkéntes alapú lehet, hiszen a tagállamokat nem lehet arra kényszeríteni, hogy olyan menekülteket fogadjanak be, akiket nem akarnak, és a menekülő embereket sem lehet kényszeríteni, hogy olyan országban telepedjenek le, amely nem szívesen, nem jó szándékkal fogadja őket. „Azok a tagállamok, amelyek nem tudnak vagy nem kívánnak menekülteket befogadni, többféle más módon is hozzájárulhatnak a probléma megoldásához. A menekültprobléma azonban nem az egyes országok, de Európa közös gondja, amelyre közös, európai megoldást kell találni” – jelentette ki.

Kitért arra is, hogy a kormány állítása szerint befolyást gyakorol Brüsszelre, és ezt arra igyekszik használni, hogy rákényszerítse gonosz terveit a tagállamokra – szerinte ez az állítás „lebecsülése a magyar népnek, hiszen képtelensége minden józanul gondolkodó ember számára belátható”.

Végül megjegyezte, hogy a magyar kormánynak az úgynevezett Soros-terv elleni propagandakampánya kudarcot vallott, nem tudta félrevezetni a közvéleményt: beszédét több mint egymillióan nézték meg a magyar televízióban, és a közösségi médiában nagyon sokan fejtették ki együttérző és támogató véleményüket. „Ígérem, hogy hátralevő éveimet a gondolat- és szólásszabadság előmozdításának, a kutatás szabadsága támogatásának, a kisebbségek, a kisebbségi vélemények, a nehéz helyzetben lévők támogatásának szentelem szülőhazámban és az egész világon” – írta Soros György.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.