Sorra változtatták vallomásaikat a lúgos orvos beosztottjai

Bene Krisztián titkárnője tagadja, hogy hamis vallomásra kért egy dolgozót.

Lándori Tamás
2017. 12. 05. 15:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sorra gabalyodtak bele korábbi ellentmondásos vallomásaikba a védelem tanúi a „lúgos orvosként” elhíresült Bene Krisztián volt kórházigazgató büntetőeljárásának keddi tárgyalási napján, a Fővárosi Ítélőtáblán. Mint arról akkor beszámoltunk, a múlt heti tárgyalás a vádlott ügyvédje, Szekér Gyula és Renner Erika sértett közötti kérdezz-felelekkel zárult, a mostani pedig ugyaninnen folytatódott.

Szekér hasonló vehemenciával vetette bele magát az áldozat jelenlegi élettársának kikérdezésébe. Az ügyvéd többek között azzal szembesítette, hogy a mentős – a férfival ellentétben – úgy emlékezett, Renner Erika maga jelezte a kórházba szállításkor, hogy maró anyaggal öntötték le. Az élettárs a kérdésre leszögezte, nem emlékszik arra, hogy ezt Erikától hallotta volna a mentőben, a védő viszont újra és újra nekifutott ennek az ellentmondásnak.

Ujvári Ákos tanácsvezető bíró figyelmeztette Szekér Gyulát, hogy kérdéseket tehet fel, de másvalaki vallomása miatt a tanút nem kérheti számon.

„Ez okozza most önök között a feszültséget”

– mondta a bíró, mire az ügyvéd jelezte, ő nem vette észre, hogy lenne feszültség. A hallgatóságon erre halk nevetés futott végig, az ugyanis érzékelhető volt, hogy a tanút felzaklatta a kérdezés stílusa. „Némi feszültséget tapasztaltam” – zárta le a bíró.

Bene tanúként idézett volt titkárnőjét a vádlott alibijéről – miszerint magányosan járta be a kórházat a bűncselekmény idején – faggatták. Csiha Gábor helyettes főügyész egyik kérdésére a tanú arról kezdett beszélni, hogy a vádlott szülei a büntetőeljárás alatt megkérték, keressen olyan dolgozókat az intézményben, akik az alibit meg tudják erősíteni. 

– Nem hamis tanúkat, hanem olyanokat, akik tényleg látták 

– hangsúlyozta a volt titkárnő, mire az ügyész kérte jegyzőkönyvezni, hogy az ő kérdése erre nem vonatkozott, a tanú ennek ellenére fontosnak tartotta ezt megjegyezni.

Vélhetően azért, mert a kórház egy másik dolgozója az eljárás korábbi szakaszában azt vallotta, hogy látta a főigazgatót az épületben fél kilenc körül; ám később visszavonta ezt a vallomást, mondván, valótlant állított, azért, mert a titkárnő erre kérte. A titkárnő ezt a keddi tárgyaláson tagadta.

A titkárnő egyébként – vallomása szerint – aznap reggel az V. kerületi önkormányzatban intézett ügyeket, utána háromnegyed kilencre ért be az irodába, amikor a főigazgató már bent volt. Renner Erika ügyvédje, Gál András azt firtatta, hogy érhetett be akkorra a hölgy az óbudai munkahelyre a nyolckor nyitó Erzsébet téri hivatalból, ügyintézés után, az általa megjelölt útvonalon.

A kórház liftkezelőjét is beidézte az ítélőtábla; ő a nyomozás idején azzal kapcsolatban változtatta meg a vallomását, hogy melyik nap reggelén látta a liftben a vádlottat. A március 12-i támadás másnapján még március 11-ét jelölte meg, három héttel ezután viszont már a bűncselekmény napjára módosított. Ezt azzal indokolta, hogy

először azért mondott mást, mert nem tudta, miért kérdezik, az „nem volt komoly”, de később „jobban átgondolta”.  

– Kérem jegyzőkönyvezni, hogy a tanú az előbb azt állította, hogy amikor találkoztak, a főigazgató kifelé ment, a vádlott viszont azt mondta, hogy befelé tartott – szólt a helyettes főügyész a liftkezelő vallomása végén.
–  Hát nem! Én nem hazudok! – kiáltott fel az idős asszony.

A kórház egyik karbantartója három év után szintén Bene védekezésének megfelelően variált a vallomásán. 2013-ban még azt közölte a hatósággal, hogy kilenc óra felé látta a Benét bejönni, tavaly, az elsőfokú tárgyaláson viszont már negyed kilencre emlékezett, ráadásul igen határozottan. A keddi tárgyaláson az ügyészi faggatózás nyomására végül az első verziójához tért vissza, de azt nem tudta megindokolni, miért állított a törvényszéken egyebet. Ujvári Ákos tanácsvezető bíró kérdésére cáfolta, hogy időközben bárki beszélt volna vele erről.

Szekér Gyula védő végül szerette volna elérni, hogy ügyfelét engedjék ki az előzetesből, de a tanács ezt elutasította, így a karácsonyt rácsok mögött tölti a vádlott.  

Bene Krisztián az ügyészség szerint 2013-ban, a vádbeli nap reggelén a nő lakásának ajtajában megtámadta az ott kilépő volt barátnőjét, Renner Erikát, akit műtéteknél használt szerekkel elkábított, nemi szervét és tájékát pedig lúggal maratta szét. A megcsonkított sértettre rázárta az ajtót, miután magához vette a lakásban található telefonokat és számítógépet – szól a vád. A vádlottat elsőfokon négy, másodfokon kilenc évre ítélték, de a Kúria döntése nyomán utóbbi eljárás egyes hiányosságait most pótolnia kell a Fővárosi Ítélőtáblának. Jogerős lezárás idén már nem várható. 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.