Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.

Unyatyinszki György
2018. 01. 19. 4:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nekem nincs sertéstelepem. Vagy tudja, mit? Megvettem a fél megyét. – Ezt mondta fiára, Kósa Lajos tárca nélküli miniszterre emlékeztető humorral a Magyar Nemzetnek id. Kósa Lajosné Bacskó Katalin. Debreceni otthonánál kerestük fel a tulajdonába került, több millió forintos – közpénzből származó – támogatást kapó mátészalkai sertéstelep ügyében. Ugyan nem engedett be minket otthonába, de kaputelefonon egy rövid és meglepően szívélyes hangulatú beszélgetésbe elegyedtünk.

Mint ismert, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter anyja különös ritmusérzékkel vásárolta meg két éve a mátészalkai Méker Kft. többségi tulajdonrészét. A cég elődjének tekinthető, a Kósáékkal rokon Szilágyi família érdekeltségébe tartozó Szalka-Pig Kft. ekkoriban felszámolás alatt állt.

Id. Kósa Lajosné megjelenése után ismeretlen eredetű friss pénz került a vállalkozásba, és úgy vette át a több száz milliós értékű mátészalkai sertéstelepet a Szalka-Pigtől, hogy az ki tudott egyezni a hitelezőivel.

A cég később több mint 120 millió forintnyi vissza nem térítendő támogatást is elnyert az Európai Unió Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapjából a telep fejlesztésére. A teljes beruházás díja 251 millió forint, az összeg felét állja az EU. Az, hogy a 82 éves asszony hogyan tudta megvalósítani az összetett folyamatot, és miként lehetett olyan jól informált a pályázatokat illetően, hogy a legmagasabb elnyerhető támogatást érje el a cég, fölvetette a kérdést, hogy talán maga a miniszter áll a cég mögött.

Édesanyám nem strómanja senkinek – mondta keddi sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva Kósa Lajos. Ehhez képest lapunknak az asszony az általa is családiként emlegetett vállalkozásról azt mondta, arról a fia tud beszélni. – Megmondom őszintén, nem rám van bízva, hogy én nyilatkozzam, ez biztos – mondta. – Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – folytatta az idős asszony, akit fellángolt vállalkozókedvéről és sikeres üzleti modelljéről kérdeztünk.

– Az ember a család összes dolgát nem szokta kiteregetni – válaszolta arra a kérdésünkre, miért nem beszélhet a saját vállalkozásáról. Minderre jeleztük neki: nem a családja vagy a fia, hanem a közpénzből származó támogatások felhasználása miatt kerestük meg. – Nem foglalkozom pénzügyekkel – mondta végül. Azt, hogy pénzügyi műveletek nélkül hogyan volt képes a sokáig jelentős veszteséggel működő sertéstelepet rövid időn belül több tízmillió forintot termelő vállalkozássá tenni, már nem volt lehetőségünk megkérdezni. Az agrártámogatási rendszert ismerő forrásunk szerint egy öt-tízezer sertést nevelő vállalkozás lehet képes olyan nyereségre, amilyet a Méker Kft. egyetlen éven belül produkált. Hogy a sertések pontos számáról képet kapjunk, ellátogattunk a Méker mátészalkai telephelyére, ahol ezt firtató kérdésünk után a vállát vonogatva ment vissza a telepre az egyik munkás. A telepen mi nyolc, sertéstartásra alkalmas, nagyobb épületet láttunk a kiszolgálóépületek mellett, ezek legfeljebb négyszáz állat nevelésére alkalmasak. Hogy valóban ennyi sertést tartanának, arról nem győződhettünk meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.