Szamárköhögés: a szülőket és a nagyszülőket is be kellene oltani

Több országban oltják a felnőtt családtagokat, nálunk nem. Egy babát kezelnek még a betegség miatt kórházban.

Kuslits Szonja
2018. 01. 02. 18:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyik, októberben született és szamárköhögéssel fertőződött baba már novemberben elhagyhatta a kórházat, a másik, decemberben világra jött kicsit még a Heim Pál Gyermekkórházban kezelik – tudta meg lapunk. A fertőzést könnyen elkaphatják felnőttektől a 2 hónapos korukig, az első védőoltásig védtelen csecsemők, sokan ugyanis nem is tudják, hogy hordozzák a baktériumot.

Mint ismeretes, az Index írt arról, hogy két, fővárosban született gyermeknél is szamárköhögést diagnosztizáltak, mindketten ugyanabban a magánkórházban születtek, ám onnan még egészségesen távoztak.

A szamárköhögés antibiotikummal gyógyítható, de fontos, hogy idejében elkezdjék a kezelést. Az első 2 hétben éjszakai köhögés, orrfolyás, hőemelkedés és kötőhártya-gyulladás jellemző. Ezeket követik azonban a fullasztó köhögési rohamok, amik különösen veszélyesek az újszülöttekre.

Ócsai Lajos, az ÁNTSZ járványügyi főosztályának korábbi vezetője arról beszélt lapunknak: a súlyos köhögési rohamok az agy oxigénhiányát is eredményezhetik, ami komoly károsodásokat okoz. A gyerekek keringését is erősen megterheli a fullasztó köhögés. Magyarországon szerinte rég fordult elő újszülötteket érintő megbetegedés, inkább a serdülőket és a fiatal felnőtteket diagnosztizálják szamárköhögéssel. A betegség azonban a 2 hónaposnál fiatalabb gyermekekre a legveszélyesebb.

A védőoltás Magyarországon az 1950-es évek óta kötelező. Kiderült azonban az is: az immár 11 éve használt oltóanyag egy bizonyos idő után nem akadályozza meg, hogy valaki hordozója legyen a betegségnek. Tünetek nem feltétlen jelentkeznek, de a baktérium ettől még ott lehet az illető szervezetében, így veszélyt jelenthetnek azokra a 2 hónaposnál fiatalabb csecsemőkre, akik még nem kaptak védőoltást.

– Vannak olyan országok, ahol követelmény, hogy az újszülött szülei és nagyszülei egy évnél nem régebben be legyenek oltva szamárköhögés ellen. Ez hazánkban nem elvárás – mondta Ócsai Lajos.

Pedig a mostani példák is mutatják: fontos lehet a szülők megfelelő védettsége. Az oltást felnőtteknél egyébként már nem támogatja a társadalombiztosítás, így ára 8000 forint körül mozog. Ócsai Lajos beszélt arról is: az oltóközpontban nála gyakran kérik a leendő szülők az oltást még a gyermektervezés időszakában. Elmondása szerint azért ajánlott az oltás, mert a gyermeket élete első 2 hónapjában csak a várandósság alatt a méhlepényen keresztül kapott védettség óvhatja meg.

A szakember kitért arra is: a csecsemőknél 10 nappal az első oltás beadását követően alakul ki a védettség, de összesen 4 oltást kapnak a gyerekek. Az elsőt két hónapos kor körül, egyet 18 hónaposan, majd 6 és 11 évesen is kapnak egy-egy vakcinát. A negyedik oltást 2008 óta adják, előtte ez nem volt.

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke a témával kapcsolatban arról beszélt lapunknak: tavaly harminc körül volt a szamárköhögéses esetek száma, fertőzött babáról azonban évek óta nem hallott. Úgy vélekedett: a mostani két esetet semmiképp nem függhet össze, hiszen több hónap telt el a megbetegedések között. Járványtól tehát nem kell tartani.

– A betegség a kicsiket nagyon kifárasztja, megterheli, légzéstámogatásra is szükség van, ám felnőttkorban már nem olyan súlyos a fertőzés. Gyakran sokáig nem is veszik észre, hogy ez a köhögés oka – mondta a házi gyermekorvos.

Kerestük a Heim Pál Gyermekkórházat, szerettük volna megtudni, hogy milyen állapotban van a szamárköhögéssel kezelt baba, valamint hogy maradandó károsodásra lehet-e számítani. Kérdéseinkre azonban nem érkezett válasz.

A fertőzés esetén az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) feladata, hogy felkutassa, kitől kapta el az érintett a betegséget, a kezelés pedig néhány hetet vesz igénybe. Az eddigi információk szerint az egyik gyermeket valószínűleg édesanyja fertőzte meg.

A cseppfertőzéssel terjedő betegséget egyébként szinte bárhol elkaphatja a gyermek, de ha nem a közvetlen hozzátartozó a forrás, akkor szinte lehetetlen kideríteni, pontosan hol szedte össze a betegséget. Az érintettek az első 21 napban a legfertőzőbbek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.