A vásárhelyiek Márki-Zay Pétert szeretnék miniszterelnöknek

Több vásárhelyi úgy gondolja: az egész országnak lökést adhat, hogy egy civil megdöntött egy fideszes fellegvárat.

Hutter Marianna
2018. 02. 27. 4:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a Fidesz a migránsok inváziójától kezdve a mecsetépítésig apokaliptikus víziókat vázolt arra az esetre, ha elveszítik a választást Hódmezővásárhelyen, úgy tűnik, a városban zavartalanul folyt tovább az élet hétfőn.

– Titkon reméltük, hogy Márki-Zay nyer – mesélte lelkesen egy idősebb, jól szituált úr. A nyugdíjas férfi elmondta, nem merte aláírni Márki-Zay ajánlóívét, mert ő is félt a helyi Fidesz bosszújától, igaz, nem maga, hanem már felnőtt gyermeke egzisztenciája miatt. Arról beszélt, az is elképzelhető, hogy Lázár János is – akit pökhendinek tart – elbukja az áprilisi választást. Több más vásárhelyihez hasonlóan ő is arról panaszkodott: a városban nincsenek munkahelyek, a fiatalok vagy külföldre mennek, vagy marad a „lélekromboló” közmunka.

– A Fidesznek jobban kellett volna mocorognia – mondta egy idősebb kalapos asszony, aki érezhetően a kormánypárttal szimpatizált. Szerinte Márki-Zayéknál „volt felhajtás”, míg a másik jelölt csendesebb volt. Vagyis az történt, amire „számítani lehetett”. Arra, hogy jobb lesz-e városnak az új polgármester, először úgy reagált, fél év múlva kiderül, majd azt mondta: biztosan nem.

– Áprilisban újrakezdjük, hej-hej – így ugrált örömében az a negyven-ötven, Márki-Zay Pétert támogató hódmezővásárhelyi, aki vasárnap éjszaka a dermesztő hideg ellenére is a város főterére vonult ünnepelni újdonsült polgármesterével együtt. Többen közülük Márki-Zayt ölelgették, magyar zászlót lobogtattak, az ünneplés egy pontján pedig – az este folyamán nem először – közösen elénekelték a himnuszt.

„Nagyon bíztunk, nagyon boldogok vagyunk és fölszabadultak” – erről beszélt egy idősebb nő lapunknak az ünneplők közt, míg ismerősei buzgón helyeseltek. „Talán most már lájkolhatom, ha Péter föltesz valamit a Facebookra” – jegyezte meg egy ötvenes éveit taposó másik hölgy. „Ő nagyon rendes ember, biztos, hogy nagy reménysége még az országunknak is” – vette vissza a szót az első hölgy. Elmondta, először ő sem hitt Márki-Zayban, de amikor meghallgatta a lakossági fórumát, akkor „úgy éreztem, hogy a szívemből beszél”. Kérdésünkre, hogy nem tartanak-e valamifajta megtorlástól, egymás szavába vágva magyarázták: eddig féltek, de most már nem.

„Közalkalmazottként volt okunk félni – jegyezték meg, hozzátéve, hogy most viszont már más a munkáltatójuk. Úgy gondolták, a vásárhelyi választás hatással lehet az egész országra. – Biztos, hogy lökést adott az országnak, hogy egy civil ember 52 nap alatt kinőve a földből megdöntött egy fellegvárat” – magyarázták. „Sok ilyen tiszta ember kéne, mint Márki-Zay Péter, akkor esetleg lehetne változtatni a dolgon, de elég nehéz lesz” – mondta egy húszas éveiben járó fiatalember is, aki szerint az ország élére is egy hasonlóan alkalmas embert kellene találni. Hogy a jelenlegi jelöltek közül ki lenne jó miniszterelnök, arra nevetve csak annyit mondtak: Márki-Zay. Úgy látták, áprilisban is a pártok együttműködésére lenne szükség. „Reméljük, megjön az ellenzékiek esze, és összefognak” – jegyezték meg.

„Büszkék vagyunk, hogy huszonhét év Fidesz-kormányzás után végre egy becsületes, békét és szeretetet hirdető vásárhelyi nyert” – magyarázta egy nem csak az örömtől ittas férfi. Hogy a Fidesszel mi a problémája, arra úgy válaszolt: túlságosan a saját malmukra hajtották a vizet. – Nem ezt ígérték, Orbán Viktor 2010-ben nem az az Orbán Viktor volt, mint aki most – mondta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.