Átjáróház a letelepedési kötvényprogram? Csak húszan buktak el a sok ezerből

Nehéz volt megbukni a nemzetbiztonsági vizsgálatokon a letelepedési kötvényeseknek.

Molnár Richárd
2018. 03. 21. 4:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Húszezer kérelmezőből csak húsz letelepedésikötvény-igénylőt és 44 hozzátartozót utasítottak vissza a magyar hatóságok nemzetbiztonsági vagy közbiztonsági kifogással az egész világról a kötvényprogram négyéves fennállása alatt – közölte Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal főigazgatója az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának részben zárt ülésén, március 5-én. A szerv vezetője valójában nem a letelepedési kötvényekről, hanem a „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet” kormány általi meghosszabbításával összefüggésben szólalt meg, de az ellenzéki képviselők kérdéseire váratlanul megemlítette azokat az adatokat, amiket eddig nem hoztak nyilvánosságra. Lapunk közérdekűadat-igénylésére a bevándorlási hivatal eddig csak annyit ismert el, hogy három kínai magánszemély kérelmét utasították vissza nemzetbiztonsági okokból. Vagyis az összesen 64 érintett túlnyomó többsége a már ismert adatok szerint valószínűleg Oroszországból, a Közel-Keletről és Észak-Afrikából próbálkozott, mert Kína után ezekből a térségekből érkezett a legtöbb igénylő.

Mint a Magyar Nemzet megírta, a 2013–2017 között működő kötvényprogram keretében összesen 19 865 külföldi állampolgár kapott letelepedési engedélyt Magyarországon, egyharmaduk kötvényesként, a többség hozzátartozóként. A kötvényigénylők 300 ezer euró, ötéves futamidejű kölcsönt nyújtottak a magyar államnak, cserébe ők és családjuk korlátlan ideig szóló letelepedési engedélyhez jutottak, amivel az Európai Unió területén is szabadon mozoghatnak. A kötvényeket kizárólag az Országgyűlés – akkor még Rogán Antal (Fidesz) jelenlegi kabinetminiszter által vezetett – gazdasági bizottságában kijelölt, tisztázatlan tulajdonosi hátterű cégek értékesíthették a vevőknek, de a letelepedési engedély kérelmezési folyamata a magyar külképviseleteken zajlott. Az engedélykérők esetében meghatározott ellenőrzéseket végeztek, amikben a bevándorlási hivatal felkérésére részt vett a magyar rendőrség, az Alkotmányvédelmi Hivatal és a Terrorelhárítási Központ is.

Végh Zsuzsanna a március 5-i bizottsági ülésen azt mondta, szerinte a kötvényigénylési eljárások „biztonsági szempontból megnyugtatóan zajlottak”. A főigazgató elmondása szerint viszont a hivatal maga végezte el a „migrációs kockázatelemzést”, továbbá ők vizsgálták a kérelmezők és családtagjaik által benyújtott dokumentumok valódiságát is. Indokolt esetben pedig szakértői véleményt kértek az okmányok ellenőrzésénél. Végh Zsuzsanna hozzátette, nemcsak biztonsági okokból utasítottak vissza kérelmezőket, hanem például a becsatolt okmányok hiányossága miatt.

Így viszont fölvetődik a kérdés, hogy a magyar rendvédelmi szervek és a titkosszolgálat ténylegesen milyen vizsgálatokat végzett el a több mint 20 ezer érintett esetében. Vadai Ágnes (Demokratikus Koalíció), a nemzetbiztonsági bizottság tagja emiatt arról kérdezte a főigazgatót, hogy a kötvényigénylők és hozzátartozóik mindannyian kitöltötték-e azt a nemzetbiztonsági kérdőívet, aminek felhasználásával, az ott megadott információk utólagos vizsgálatával beszélhetünk a szó fogalmi értelmében vett nemzetbiztonsági ellenőrzésről. Utóbbi során például elbeszélgetnek az érintettel, illetve megvizsgálják a személyi hátterét. Vadai Ágnes szerint ennek hiányában csupán annyi történhetett, hogy a kötvényigénylők által megadott adatokat összevetették a hazai és a nemzetközi nyilvántartásokkal. A bevándorlási hivatal vezetője nem válaszolt rá, hogy a kérelmezőknek ki kellett-e tölteniük nemzetbiztonsági kérdőívet.

Fölszólalt az ülésen a bizottságon kívüli Demeter Márta (LMP) képviselő is, aki felvetette: ha a főigazgató szerint minden adat nyilvános a menedékkérőkkel kapcsolatban, akkor érthetetlen, hogy a minisztériumok miért nem adnak választ a letelepedési kötvényeket érintő írásbeli kérdésekre. Demeter Márta kétségesnek nevezte a nemzetbiztonsági vizsgálatok komolyságát, hiszen például az Orbán Viktor miniszterelnök vejével, Tiborcz Istvánnal üzletelő szaúdi üzletember, Ghaith Pharaon úgy jöhetett be Magyarországra, hogy közben nemzetközi körözés volt ellene.

Mint beszámoltunk róla, a kelet-ázsiai magyar külképviseleteken is aggályos volt a letelepedésikötvény-igénylők vizsgálata. Sok helyen nem akadt olyan magyar diplomata, aki tudott volna kínaiul, így a kérelmezők kihallgatása problémákba ütközött. Ugyanis a helyi tolmácsok nem estek át olyan szintű nemzetbiztonsági ellenőrzéseken, mint a magyar diplomaták.

Felére csökkent a bevándorlás Európában

Bár a magyar kormány meghosszabbította a „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet” idén szeptemberig, most kiderült: egy év alatt a felére esett vissza az Európába érkező menedékkérők száma. Az Eurostat szerint az unió 28 tagországában tavaly 650 ezer új menedékkérőt regisztráltak, míg 2016-ban 1,2 milliót. A kérelmezők legnagyobb csoportját továbbra is a polgárháborús Szíriából érkezettek tették ki (102 ezer ember), őket követték az irakiak (48 ezer) és az afgánok (44 ezer). Magyarországon 3115 új menedékkérőt regisztráltak 2017-ben, közülük 1291-en kapták meg a menekült- vagy oltalmazotti státust, a kormány migránsellenes kampánya ellenére. Két éve még 177 ezren, 2016-ban már csak 30 ezren próbálkoztak hazánkban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.