Bevándorlás szűrő nélkül

Mindössze három kínai magánszemély akadt fenn a nemzetbiztonsági átvilágításon a 2013 és 2017 között zajló letelepedési kötvényprogram fennállása alatt.

Molnár Richárd
2018. 03. 07. 4:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindössze három külföldi magánszemély kérelmét utasították vissza nemzetbiztonsági kifogás miatt a 2013 és 2017 között zajló letelepedési kötvényprogram fennállása alatt a kelet-ázsiai térségből – derült ki a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH) által a Magyar Nemzet közérdekűadat-igénylésére küldött válaszából. A BMH szerint az érintett személyek mindannyian kínai állampolgárságúak voltak. Egyéb állampolgárságú külföldieket nem utasítottak vissza nemzetbiztonsági indoklással az általunk megjelölt országok és különleges státusú városok magyar külképviseletein. Utóbbiakhoz tartozik Kína, Hongkong, Makaó, Szingapúr és több, a Délkelet- és Kelet-Ázsia földrajzi térségében lévő ország. Egy korábban magas rangban lévő diplomáciai forrásunk szerint egyes kelet-ázsiai magyar külképviseletek erősen kockázatos gyakorlatot folytattak a letelepedési kötvényekért folyamodók nemzetbiztonsági szűrésében. Ám ahhoz, hogy a forgalmazásból több mint százmilliárd forintos nyereséget produkáló offshore cégek üzletmenete fennakadások nélkül pörögjön, nem volt szerencsés megnehezíteni a folyamatot.

Mint a Magyar Nemzet korábban megírta, a csaknem négy évig húzódó, tavaly márciusban lezárult kötvényprogram keretében – illetve a hozzá kapcsolódó családegyesítés által – összesen 19 865 külföldi állampolgár kapott letelepedési engedélyt Magyarországon. Az érkezők döntő többsége, mintegy 15 ezer ember kínai állampolgár volt. A kötvényigénylők 300 ezer euró (az első időszakban 250 ezer euró), ötéves futamidejű kölcsönt nyújtottak a magyar államnak, cserébe ők és családjuk korlátlan ideig szóló letelepedési engedélyhez jutottak, amellyel az Európai Unió területén is szabadon mozoghatnak.

A kötvényeket kizárólag az Országgyűlés – a fideszes Rogán Antal által vezetett – gazdasági bizottságában kijelölt, tisztázatlan tulajdonosi háttérrel bíró cégek értékesíthették a vevőknek, de a letelepedési engedély kérelmezési folyamata a magyar nagykövetségeken, konzulátusokon zajlott. Az engedélykérőkkel szemben meghatározott ellenőrzésekre került sor, amelyekben a BMH felkérésére részt vett a magyar rendőrség, az Alkotmányvédelmi Hivatal és a Terrorelhárítási Központ is. A nemzetbiztonsági szűrés fontos része volt a kérelmezőkkel folytatott elbeszélgetés. Csakhogy értesüléseink szerint sok érintett külképviseleten nem volt olyan magyar diplomata, aki birtokában lett volna az ehhez szükséges nyelvtudásnak. Így a kötvényigénylők meghallgatása és mondandójuk megfelelő lefordítása is problémákba ütközött. Az igénylők többsége – akik szinte kivétel nélkül kínai állampolgárok voltak – ugyanis nem beszélt a sajátján kívül más nyelven.

A problémát helyi tolmácsok alkalmazásával akarták megoldani a külképviseletek, akik a kínai mellett más világnyelvet is ismertek. A tolmácsok azonban nem estek át olyan szintű ellenőrzéseken, mint a magyar diplomaták. Ezzel pedig utat nyitottak a visszaéléseknek is: egy konkrét esetben például egy kínai család minden tagja ugyanazzal a névvel regisztrált.

Nem csoda, hogy a letelepedésikötvény-forgalmazásban részt vevő, a közvetítési díjakon kaszáló cégek közül a legnagyobb hasznot a kínai ügyfelekkel foglalkozó Hungary State Special Debt Management (HSDDM) fölözte le. A Hongkongban bejegyzett cégnél landolt a teljes kötvénybiznisz profitjának közel 85 százaléka, legalább 80-90 milliárd forint. A vállalkozás a forgalmazási jogot egy Kajmán-szigeteken bejegyzett, hasonló nevű (Hungary State Special Debt Fund) offshore cégtől vette át, amelynek egyik tulajdonosa Jonathan Chan hongkongi bankár volt. Ő egy 444.hu által megszerzett dokumentum szerint érdekelt a HSDDM-ben is.

Chan neve azért érdekes, mert amikor a forgalmazási engedélyek kiadásában részt vevő Rogán Antal jó barátja, Habony Árpád barátnőjével 2016-ban Hongkongban járt, részt vett egy városnéző helikoptertúrán. A szabadidős programot pedig Chan nevével és e-mail-címével foglalták le. Habony máskor is megfordult már Hongkong közelében: a kormányzati médiaguru 2017 júniusában Demján Sándor üzletember és Békés Balázs adótanácsadó társaságában Makaóra utazott egy bérelt magángépen, és korábbi információink szerint ennek során a közeli Hongkongba is ellátogatott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.