Iránytű: így szavaznának József- és Ferencvárosban

Ott, ahol többek közt Kocsis Máté, Dúró Dóra és Baranyi Krisztina küzd a képviselőségért.

MN
2018. 03. 18. 18:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felmérést készített az Iránytű Intézet arról, milyen a képviselőjelöltek támogatottsága Budapest 6. számú választókerületében, vagyis Józsefvárosban és Ferencvárosban.

Az egyéni képviselőjelölti preferenciával rendelkező választók között Kocsis Máté (Fidesz–KDNP) vezet a választók 45 százalékának támogatásával. Az MSZP–P és a DK közös jelöltje, Ara-Kovács Attila és Dúró Dóra szinte fej fej mellett áll, előbbi 17, utóbbi 16 százalékot ért el. Az LMP jelöltje, Jakabfy Tamás 10, Baranyi Krisztina (Együtt) 6 százalékon áll. A Momentum színeiben Cseh Katalin a jelöltet választani tudók 3, az MKKP színeiben Racskó Gábor 1 százalékát tudhatja maga mögött.

A 2014. évi országgyűlési választás óta a választókerület ellenzéki erőviszonyai módosultak – állapítja meg az Iránytű. A Fidesz–KDNP által indított Vas Imre és az Összefogás jelöltje, Pál Tibor Gyula érvényes szavazatai között a különbség akkor nem érte el a 2 százalékpontot, előbbi 38,25 százalékkal szerzett mandátumot, utóbbi 36,96 százalékkal csúszott le róla. Dúró Dóra 13,3, az LMP-s Jakabfy Tamás 8,3 százalékot szerzett.

Az Iránytű Intézet 950 fős kutatását február 10-től 18-ig végezték, a választókerület felnőtt népességének eloszlását nemek, korcsoportok, legmagasabb iskolai végzettség, települési jogállás szerint tükröző minta lekérdezésével.

A Közös Ország Mozgalom az Iránytűvel hasonló időben (február 6–28.) végzett mérése átszavazás nélkül Kovács Máté támogatottságát 44 százalékra, míg Ara-Kovács Attiláét 17 százalékra mérte. Dúró Dóra és az LMP-s Jakabfy Tamás támogatottsága a Közös Ország Mozgalom kutatása szerint azonos (12-12%-os), míg az Iránytű a Jobbik jelöltjét valamivel erősebbre, az LMP jelöltjét pedig gyengébbre mérte. 

A választókerületben a Fidesz–KDNP a teljes népesség 20 százalékának támogatását tudhatja maga mögött, míg a Jobbik 9, az MSZP és az LMP 7-7 százalékon áll. A DK-t a teljes népesség 6, a Momentumot 3 százaléka támogatja. A választókerületben 2017 márciusa óta jelentősen megnőtt a részvételi hajlandóságot mutató, de jelenleg szilárd pártpreferenciával nem rendelkező választók aránya, köszönhetően a biztosan nem szavazók megfeleződött arányának. A preferenciájukat titkoló szavazók aránya 14 százalék.

A pártot választani tudók szavazók között a Fidesz–KDNP 36, a Jobbik 17, az MSZP 13 százalékon áll, míg az LMP támogatottsága 12, a DK-é 11 százalékos. Ebben a kategóriában a Momentum 6, az Együtt és az MKKP 2-2 százalékot tudhat maga mögött.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.