Párizsban és Berlinben is feltűnt már Orbán körének gazdagodása

A Le Monde az Elios-ügyről, a Deutschlandfunk a felcsúti kisvasútról,a Bloomberg pedig a magyar ellenzék gondjairól ír.

MN
2018. 03. 21. 11:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Államüggyé váltak Szekszárd utcai lámpái – számolt be az Elios-ügyről a francia Le Monde. Nem csak azért, mert nem megfelelően világítanak, hanem mert az elmúlt hónapokban rávilágított a lap szerint „ultrakonzervatív” Orbán Viktor miniszterelnök környezetének kétes ügyeire. Ha „Budapest erős embere” minden oldalról támadja is Brüsszelt és bevándorláspolitikáját, közben a környezetében többen is az EU-s támogatásokból gazdagodtak meg.

A Le Monde cikke részletesen ismerteti az Elios-ügyet, illetve Tiborcz István, a kormányfő vejének gazdagodását. Arról is beszámol a francia lap, hogy nem Tiborcz az egyetlen Orbán köreiből, aki az európai alapokból gazdagodott meg, hiszen a miniszterelnök szülőfalujának polgármestere, Mészáros Lőrinc az ország ötödik leggazdagabb embere lett 2017-ben. Az Elios ügyében idézik Kovács Zoltán kormányszóvivőt, aki szerint az OLAF jelentése az ellenzék választási kampányának része, amire szerinte az a bizonyíték, hogy azt három magyar írta.

Ingeborg Grässle, az EP Költségvetési Ellenőrzési Bizottságának elnöke, az Európai Néppárt (EPP) tagja a Le Monde-nak elfogadhatatlannak nevezte, hogy Magyarországon a tenderek 36 százalékán mindössze egy induló van, míg az uniós átlag csak 17 százalék, és vizsgálat szükségességéről beszélt. Az EU-nak viszont kevés a valódi vizsgálati hatásköre, és vonakodik is a többségi EPP egyik tagját felelősségre vonni. Eközben Orbán Viktor állítása szerint még mindig szerényen él: feleségével két lakás tulajdonosa, közös számlájukon pedig 742 ezer forint szerepelt

A magyar miniszterelnök környezetével, konkrétan a felcsúti kisvasúttal és stadionnal foglalkozik a német közszolgálati rádió is Keskeny nyomtáv a semmibe címmel. A tudósítót elkísérte a stadionba Hadházy Ákos, az LMP társelnöke, aki arra figyelmeztet, hogy a hatalmas létesítmény az adófizetők pénzéből épült, de a kormányfő hobbijáról van szó. És mert Orbán nosztalgiából kisvasútra is vágyott, megépült a 8 kilométeres nyomvonal. Az LMP társelnöke azt fejtegeti, hogy a falu jelkép, azt villantja fel, miként lehet visszaélni az uniós támogatásokkal: a vasút ugyanis a semmiből a semmibe jár, de potom kétmillió eurós volt a beruházás.

A Bloomberg hírügynökség a magyar ellenzéki pártok problémáiról ír. A sikertelen tárgyalások miatt a parlamenti választások előtt három héttel is megosztottak maradtak, ezzel megerősítve Orbán Viktor újraválasztásának esélyeit. A Bloomberg szerint ugyanakkor Orbánnak nem sikerült számottevően növelni saját bázisát, és idézik Vona Gábor Jobbik-elnököt, aki szerint a 70 százalékot meghaladó részvételi arány elegendő lenne a kormányfő parlamenti többségének megszüntetéséhez. Igaz, a 2014-es választásokon a magyarok csak 62 százaléka szavazott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.