időjárás 1°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

A Jobbik, a nyugdíjasok és a far-hát kommandó

Gabay Dorka
2019.02.13. 06:05
A Jobbik, a nyugdíjasok és a far-hát kommandó

Far-hát kommandónak, hülye nyugdíjasoknak nevezi a Jobbik médiaalapítványának kuratóriumi elnöke a párt időskorú szimpatizánsait egy lapunkhoz került hangfelvételen. Silhavy Máté tavaly áprilisban saját irodájában becsmérelte a nyugdíjasokat, ideértve a Jobbik saját szavazóit is. A felvételen az is hallható, hogy Z. Kárpát Dániel, a párt alelnöke egy „nem hülye nyugdíjast” a far-hát kommandó alezredesének nevezett.

A nyugdíjasok semmibevételéről és megvetéséről tett ismét tanúbizonyságot a Jobbik, illetve a párthoz tartozó Kiegyensúlyozott Médiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke, aki far-hát kommandónak nevezte az időseket.

Egy lapunk birtokába került hangfelvételen Silhavy Máté többek közt Z. Kárpát Dániellel, a Jobbik alelnökével beszélget arról, hogyan lehetne aktivizálni a Jobbik Facebook-kommentelőit.

A jobbikos döntéshozók csak eszközként használják azokat, akiknek a támogatására számítanak

„Mi ezeket úgy hívtuk a szakmában, hogy far-hát kommandó, ezek nagyrészt nyugdíjasok, otthon ülnek, és várják azt, hogy jöjjön valami. Bedobod nekik a tartalmat, megírod, hogy »Jaj a rohadék, már megint mit mondott! Mondjátok meg ti is jól!«, és akkor oda mennek és ráírogatnak. A troll az viszonylag kevés, ezek tényleg élő hülye nyugdíjasok, akik ott ülnek és egész nap ezt várják, hogy mikor tud…”

Az egyik jelenlévő, aki felajánlotta saját édesanyja segítségét, még meg is jegyzi a felvételen, hogy „mondjuk anyukám nem hülye nyugdíjas”, mire Z. Kárpát Dániel azt feleli, „far-hát kommandó alezredese”.

A tavaly áprilisi országgyűlési választások után pár héttel lezajlott beszélgetésből egyértelműen kitűnik, a Jobbik megveti és lenézi saját időskorú szavazóit is, hiszen Silhavy pont azokat nevezi hülyének és hívja far-hát kommandónak, akiknek a pártot támogató véleményére a közösségi oldalakon számítanak.

Z. Kárpát Dániel pedig, ahelyett, hogy helyére tette volna Silhavyt, még poénkodott is a munkatárs édesanyjával összefüggésben. A Jobbik persze nem először alázza meg a magyar nyugdíjasokat. A legemlékezetesebb kétségkívül Vona Gábor gyűlölködése volt. A Jobbik volt elnöke 2017 nyarán, Orbán Viktor tusványosi beszéde után közösségi oldalán írt becsmérlően a – megfogalmazása szerint – „viktoriánus nyugdíjasokról”, akiken szerinte Tusványoson „eluralkodott a lincshangulat”.

A miniszterelnök beszédét hallgató nyugdíjasokról Vona azt írta, „egy szerencsétlen szandis papa sunyin megtapossa a földön fekvő nőt, azt gondolja, biztos ő is csak egy Soros-bérenc”. A volt elnöknek saját bevallása szerint erről azonnal eszébe jutottak nemzeti ünnepeink, „ahol most már rendszeres esemény, hogy hétköznapokon kedves bácsikák és nénikék magukból kivetkőzve ugranak egymásnak, vért akarnak ontani remegő kezeikkel, ordibálnak trágárul és hörgik fel a XX. század minden traumáját”.

Vona Gábor bejegyzésében még ezen is túlmegy, felidézve egyik dunaújvárosi utcai fórumát, ahol szerinte „kétpercenként káromkodva szavalta el a TV2 hazugságait egy-egy arra tévedt fideszes nyugdíjas”.

– Húzták maguk mögött a kis bevásárlókosarukat, és ne szépítsük, a szemükben gyűlölet lobogott, a szájukból pedig a szennyvíz folyt – írta Vona. Szerinte a magyar nyugdíjasok „az aljas orbánizmus” játékszereivé váltak.

– Történelmi traumáikra, érzelmeikre játszik a kormányfő, azokat nem feloldva, hanem felszítva manipulálja a nyugdíjasokat. Csak azért, mert ott van a legtöbb szavazó – vélekedett a pártelnök.

Nyugdíjastagozat tizennégy év után

Vona sértegető mondatai hatalmas felháborodást váltottak ki, a Jobbik volt elnöke azonban sem akkor, sem az azóta eltelt másfél évben nem kért bocsánatot az idősektől. A társadalmi megbotránkozást a Jobbik akkor azzal igyekezett csitítani, hogy a párt – megalakulása után 14 évvel – nyugdíjastagozatot hozott létre.

A szervezet körüli legnagyobb és talán egyetlen hír egyébként az volt, hogy az időstagozat alelnöke, Erős Erzsébet zsidó- és cigányellenes kijelentéseket tett saját közösségi oldalán.

A zsidóknak például nem szabadna politizálniuk, magas közéleti funkciókat betölteniük, mert ők az ország rákfenéi, sőt cégben se lehessen negyven százaléknál nagyobb tulajdonrészük, mert ők itt „bevándorló migránsok”, „otthon púposkodjanak”. Erős odáig megy, hogy gyakorlatilag a holokauszt tényét is megkérdőjelezi, mondván, a zsidók intézték saját fajtájuk sorsát.

Erős Erzsébet a határon túliakkal szemben sem mutatott több megértést, az alelnök nyíltan egyetértett Gyurcsány Ferenccel abban, hogy a határon túli magyaroknak nincs joguk Magyarországon szavazni, már csak azért sem, mert szerinte Erdélyből nem őslakos magyarok, hanem oláh cigányok jönnek ezrével.

Aranyosnak kell lenni

A nyugdíjasok hülyének nézése, illetve lenézése nem új keletű a Jobbikban. Sneider Tamás, a párt jelenlegi elnöke még 2014-ben egy szekszárdi fórumon ismerte el, hogy mindössze a párt egyik kommunikációs eszköze a sajtóban elhíresült cukiságkampány.

„Amikor arról beszélek, hogy hogyan kell kommunikálnunk, akkor megint itt vannak az idősek. Nélkülük szavazás már nem is lehet, ahhoz, hogy őket megszólítsd, ahhoz neked egy kedves, aranyos gyereknek kell lenni” – fogalmazott akkor alelnökként Sneider, aki arról is beszélt, hogy ettől függetlenül nem változik semmi az elképzelésükben, „csak a kommunikációra kell figyelni”.

A szépkorúak lenézése nem új keletű jelenség a párt berkeiben
Fotó: Katona Vanda

Egy évvel Sneider „álcukiskodása” után Jakab Péter sértegette az idős korosztályt. A Jobbik jelenlegi szóvivője a miskolci közgyűlés ülésén azt mondta, nem az a gazdasági fejlődés, hogy van lovagi tornák tere meg ingyen buli a sportcsarnokban. Később közleményt is kiadott, amelyben a jobbikos azt írta, hogy „a Salkaházi Programban a Fásy-mulatóval és az évi tízezer forinttal a Fidesz megvásárolja a nyugdíjasokat”.

Akiknek véleményük sincs

Nem maradhat ki a nyugdíjasokat gyalázó jobbikos megszólalók sorából Mir­kóczki Ádám sem, aki még 2013-ban arról beszélt, a kormány azért nem lép fel kellő határozottsággal a „cigányság bűnöző rétegével” szemben, mert kiélezett helyzetben két nagy társadalmi réteg tudja eldönteni a választásokat: a nyugdíjasok és a cigányság.

Úgy tűnik, a Jobbik kommunikációs igazgatója továbbra is úgy véli, a nyugdíjasok megvehetők, és nincs önálló véleményük. Az Azonnali.hu tavaly szeptemberben arra volt kíváncsi, hogyan fogja az ellenzék megdönteni a kormányt.

Mirkóczki erre azt mondta, amíg a társadalomnak van egy jelentős része, amely még arra sem veszi a fáradságot, hogy A vagy B véleményt képviseljen mondjuk négyévente, addig nagyon nehéz.

– Van egy másik társadalmi réteg, amely meg igazából pénzkérdés. Szomorú ezt mondani, de valójában úgy néz ki ez a történet, hogy sok százezer ember, akitől akár három forinttal többet kap, akkor oda teszi a voksát – vélekedett a politikus.

Végül, de nem utolsósorban emlékezetes volt Lukács László azon parlamenti felszólalása is, melyben azt mondta, hogy „az árubemutatók célközönsége elsősorban a nyugdíjaskorosztály”.

A Jobbik egészségügyi szakpolitikusa szerint ennek több oka is lehet, például az, hogy a hétköznapokon a bemutatók időpontjában a nyugdíjasok érnek rá, mivel a technikai fejlődéssel nehezen tudnak lépést tartani, könnyen megtéveszthetők a termékek gyógyhatását illetően.

A képviselő nem állt le, egy hónappal később a gyógyszertámogatási rendszer átalakításának javaslatát ismertette, amivel sikerült ismét nagyot rúgni az idősekbe.

Lukács szerint ugyanis a gyógyszertámogatások keretében nem életkor, nem egyszerűen nyugdíjas státus alapján kell szelektálni és meghatározni a különbségeket, hanem úgy kell támogatni a magyar állampolgárokat a gyógyszerköltéseikben, hogy ez igazodjon az egészségi állapotukhoz.

A hangfelvétel a Hír TV videójában is meghallgatható.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.