Eddig három és fél évig tanultak, jövő év elejétől már négy éven át járnak egyetemre azok, akik a turizmus-vendéglátás vagy nemzetközi gazdálkodás alapszakot választják. A kormány a múlt héten ki is hirdette az erről szóló Emmi-rendelet módosítását a Magyar Közlönyben. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy két félévre nő a szakmai gyakorlat ideje ezeknél a képzéseknél.
Ahogy a Magyar Közlönyben olvasható: a szakmai gyakorlat – a felsőoktatási intézmény tantervében meghatározottak szerint – két félév turizmus, illetve vendéglátás tevékenységet folytató gazdálkodó szervezetnél vagy a felsőoktatási intézmény tanéttermében vagy tanszállodájában végezhető gyakorlat, amelyből egy félév lehet a magyar és külföldi felsőoktatási intézmény közötti megállapodás keretében szervezett gyakorlatorientált külföldi részképzés. Vagyis ez a rendeletmódosítás megteremti a lehetőségét annak, hogy a hallgatók nemzetközi tapasztalatokat szerezzenek, amelyeket aztán alkalmazni tudnak a hazai vendéglátás és turizmus területén.

Fotó: Éberling András
A nemzetközi gazdálkodás alapszakon viszont már nemcsak ajánlott, hanem kötelező lesz a külföldön eltöltött gyakorlati idő. Ahogy a rendeletmódosításban fogalmaznak: a képzés követelménye – nemzetközi jellegének erősítése érdekében – legalább egy félév külföldön szerzett tapasztalat vagy nemzetközi környezetben megszerzett gyakorlat. Felmenő rendszerben alakítják át a képzéseket 2020. február elsejétől.
Mindkét szak a legnépszerűbbek közé tartozik, így a változás több ezer diákot érint majd. A két képzés népszerűségének az az oka, hogy a szakok elvégzése után könnyen és már pályakezdőként jó fizetésért lehet elhelyezkedni. Szakértők szerint a gyakorlati ismeretek, a praktikus tudás és az életből vett tapasztalat a vendéglátás és turizmus esetében azért is meghatározó, mert a munkaerőpiac az elméleti tudás mellett szélesebb gyakorlati ismereteket vár el már a pályakezdés során.
A nemzetközi gazdálkodás alapszak esetében is elengedhetetlennek tartják a szakemberek a széles körű gyakorlati tudás és tapasztalat megszerzését már az oktatási idő alatt, mert akik itt végeznek, gazdálkodói, vállalkozói tevékenységek és folyamatok irányítását, gyakorlati szervezését végzik majd. Ezek a változások azt a célt szolgálják, hogy még versenyképesebbek legyenek a szakokon megszerezhető diplomák.