Csábítják a falvak a jövő nemzedékét

Bár a hazai kistelepülések sok esetben a szükséges erőforrások szűkében vannak, mégis mindent megtesznek azért, hogy ösztönözzék a családok letelepedését és gyarapodását. Kedvezményes telkeket, első lakáshoz jutási támogatást adnak a fiataloknak, a gyermekeket pedig a születésük után akár a hazásságkötésig végig segítik.

2019. 04. 02. 6:17
null
Az önkormányzatok hozzájárulnak a házépítésekhez is Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Változatos módon igyekeznek ösztönözni a családok letelepedését és a gyermekvállalást a hazai kistelepüléseken. A kétszáz tagönkormányzatot tömörítő Magyar Faluszövetség összesítéséből az derült ki, hogy az újonnan érkező családok sok településen kapnak letelepedési támogatást, amelynek összege akár a 200 ezer forintot is elérheti. Akadnak önkormányzatok, amelyek kedvezményesen, esetleg ingyen adnak telket, utóbbi azonban nem jellemző, mert a csalók korábban sok helyen visszaéltek a lehetőséggel.

Van, ahol a kedvezményes telekvásárlásnál a támogatás mértéke a gyermekek számától függ. Egyes településeken igényelhetnek támogatást a családok első lakáshoz jutáshoz is, amelynek összege 200-250 ezer forint, máshol kamatmentes kölcsönt biztosít az önkormányzat építkezéshez, házvásárláshoz és felújításhoz. Ennek maximális összege 1,5 millió forint, ezt évente legfeljebb két család ­veheti igénybe. A házasságkötést szintén több helyen támogatják, jellemzően 50 ezer forint értékben.

Ha a letelepült család gyarapszik, babaszületéskor sok helyen egyszeri támogatást kapnak az önkormányzattól. Ennek összege jellemzően 10 és 50 ezer forint között alakul, de akad, ahol a segítség összege függ attól is, hogy hányadik gyermek érkezik a családba. Az egyik községben az első gyermekre 40 ezer, a másodikra 60 ezer, a harmadikra 80 ezer, míg a negye­dikre már 100 ezer forint támogatást kapnak.

Amikor a gyermekek óvodába mennek, a családoknak több településen szintén juttatnak pénzbeli segítséget, amelynek összege általában négy- és tízezer forint között változik. Van olyan falu, ahol azzal is a családok segítségére sietnek, hogy mivel jelenleg nincs a településen bölcsőde, már 2,5 éves kortól felveszik a szobatiszta gyerekeket az óvodába.

Az önkormányzatok hozzájárulnak a házépítésekhez is
Fotó: Havran Zoltán

Több helyen létezik iskolakezdési támogatás is, amely az alapfokú intézményekben hétezer és 25 ezer forint, a középiskolások esetében pedig 15 ezer és 25 ezer forint között változik, máshol a főiskolások és egyetemisták is kapnak ilyen egyszeri támogatást. Ezenkívül sok településen működik tanulmányi ösztöndíjprogram középiskolásoknak és egyetemistáknak, ennek összege néhány ezer forinttól 50 ezer forintig változik. Emellett az egyik helyen az ­életvitelszerűen ott élő családoknak nem kell helyi építményadót fizetni, míg ha vállalkozó valamelyik szülő, úgy két százalék helyett 1,5 százalék az iparűzési adó mértéke.

Az önkormányzatok egy része jelezte, hogy bár nagyon szeretnének ösztönző támogatásokat adni a családoknak, de forrás hiányában erre nincs lehetőségük. Úgy gondolják azonban, hogy a pénzbeli segítség önmagában nem elegendő. – Unos-untalan mondjuk sokan, hogy megfelelő színvo­nalú egészségügy, oktatás, hatékony tömegközlekedés, helyi gazdaság nélkül nem lesz vidéki felemelkedés. A kulturális ellátottságról már nem is beszélek, és megkerülhetetlen a vidéki bérszínvonal kérdése is – fogalmazott az egyik településvezető. Ebben segíthetnek a Magyar falu program fejlesztései.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.