Már fényesedik a jövő Komáromban

Történelmi időket éltek és élnek 2013 és 2020 között a beruházások szempontjából Komáromban, hiszen soha nem látott mennyiségű forrásból fejleszthetik a várost — erről Molnár Attila polgármester beszélt lapunknak. A település pozíciói ráadásul az új Duna-híd megépülésével tovább javulnak, és ha befejeződik az elektromos akkumulátorokat gyártó dél-koreai SK Battery Hungary 340 milliárd forintos beruházása, akkor Komárom újabb szintet léphet. A szakma díjak és elismerések sorával ismeri el az erőfeszítéseket: tavaly Molnár Attila lett az Év polgármestere, míg a komáromi lett az Év ipari parkja, idén pedig az energiahatékony önkormányzat elismerést söpörte be a település.

2019. 07. 03. 5:50
null
A polgármester azt mondja, a Csillag erődben a Szépművészeti Múzeum antik szobormásolatai találnak otthonra Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kevés magyar városnak volt olyan fordulatos az elmúlt százéves történelme, mint Komáromnak, amely először komoly mélységeket járt meg, manapság pedig sokkal inkább a fejlesztéseivel hívja fel magára a figyelmet. Az 1920-as trianoni békediktátum kettészakította az akkor mintegy 22 ezres lélekszámú várost, a döntés következtében a lakosok alig negyede maradt Magyarországon.

Ráadásul szinte minden középület az északi városrészhez került, így Dél-Komáromban városházát, középiskolát, bíróságot, rendőrséget és templomokat kellett építeni. Az 1938-as első bécsi döntéssel – hét évre – Komárom egyesült, hogy aztán a második világháborút követően újra szétszakítsák a két, amúgy összetartozó városrészt. Dél-Komárom akkor az önálló fejlődés útjára lépett.

A rendszerváltást követően, 1990 és 1998 között az MSZP-s Krajczár Gyula vezette a települést, őt 2010-ig a szintén szocialista Zatykó János követte a tisztségben. Húsz év után, 2010-ben került jobboldali politikus a polgármesteri székbe, a fideszes Molnár Attila azóta áll a település élén. – Mielőtt megválasztottak polgármesternek, a város kiváló pénzügyi helyzetben volt, akkoriban – elsősorban a Nokiának köszönhetően – az iparűzésiadó-bevétel csaknem ötmilliárd forint volt. A bajunk 2010-et megelőzően éppen az volt, hogy miközben ekkora összegek álltak rendelkezésre, a szocialista városvezetés nem hosszú távú stratégia mentén használta fel ezeket a forrásokat – mutatott rá Molnár Attila, aki elmondta: hivatalba lépése után elsőként megfelelő munkatársakat kerestek az önkormányzathoz és a városi cégekhez, illetve lerakták a hosszú távú fejlesztési koncepció alapjait.

A polgári városvezetés azonban nem sokáig támaszkodhatott a jelentős iparűzési adóbevételre, mert 2012-ben a Nokia padlóra került. A 12 ezer főt foglalkoztató finn cég vesszőfutása miatt lezuhant a városban az iparűzési adó bevétele, emiatt az önkormányzat a csőd szélén tántorgott. A városvezetés azonban nem esett kétségbe, hanem előremenekült, és mivel nem volt szabad üres terület, ingatlanokat vásároltak zöldmezős beruházásokhoz. – Sokan mosolyogtak, de nem lett igazuk.

Több mint negyvenhektárnyi területet sajátítottunk ki, majd 2014-ben meg is jelent az első cég, a lengyel Alumetal, egy gépjárműipari beszállító. Ettől kezdve egyre több befektető érkezett az új ipari parkba, ennek köszönhetően újra növekedni kezdett az önkormányzat bevétele az iparűzési adóból, amely tavaly már elérte a 2,8 milliárd forintot. Ezzel egy sor, nálunk lényegesen nagyobb lélekszámú települést is megelőzünk – hangsúlyozza Komárom első embere.

A város pénzügyi lehetőségei várhatóan tovább javulnak, mert zajlik az elektromos akkumulátorokat gyártó dél-koreai SK Battery Hungary 340 milliárd forintos zöldmezős beruházása, amely Magyarországon jelenleg a legnagyobb. Ebben a szegmensben Európában is egyedülálló, és a világon is csak az Egyesült Államokban a Tesla fejlesztése előzi meg húszmilliárd forinttal. Molnár Attila szerint a cég érkezése óriási lehetőség a városnak, bár azt elismeri: a térség is munkaerő­hiánnyal küzd.

Az viszont segítséget jelent, hogy a település logisztikai adottságai kiválóak. Komárom a Bécs–Budapest vasútvonal közepén és az M1-es autópálya mellett fekszik, a település három fővárostól (Bécs, Budapest és Pozsony) is egyórányi autóútra van. Komáromnak emellett dunai kikötője is van.

A növekvő helyi adóbevételeknek köszönhetően a város fejlődő pályára állhatott. – A beruházások szempontjából 2013 és 2020 között történelmi időket élünk, ebben az európai uniós fejlesztési ciklusban körülbelül nyolcvanmilliárd forint fejlesztési pénz érkezik hozzánk. A sikerekhez hozzájárul az is, hogy nagyon komoly pályázatfigyelő és -író csapatunk van, az egy főre jutó forrás éppen ezért nálunk a legtöbb a megyében – fejtette ki Komárom polgármestere.

A polgármester azt mondja, a Csillag erődben a Szépművészeti Múzeum antik szobormásolatai találnak otthonra
Fotó: Mirkó István

Ami a konkrét beruházásokat illeti, a Liget Budapest projektben csaknem hétmilliárd forintból fejlesztik a Csillag erődöt, amelyet jövő tavasszal adhatnak át. A tervek szerint egy új, összesen több mint hétezer négyzetméteres kulturális központ jön létre, ahol a Szépművészeti Múzeum hányatott sorsú, antik görög-római szobormásolatainak jeles darabjai találnak majd otthonra. Épül az új Duna-híd is, amely Észak- és Dél-Komáromot köti majd össze közúton, a csaknem 32 milliárd forintból megvalósuló beruházás szintén 2020-ra készülhet el. Molnár Attila kitért arra, hogy a jövőben felhasználják a geotermikus energiát is: a termálvíz jelenleg a Dunába ömlik, de a jövőben ezzel fűtik majd a közintézményeket, a munkálatok már tartanak.

Komárom szőnyi városrészében, ahol a római korban Brigetio néven jelentős katonai tábor és polgárváros működött, páratlan leletanyagokat találtak. A gátépítésnél egy 1800 éves római kori fürdő került elő, emiatt a beruházás nyomvonalát is módosítani kellett, egy másik helyen pedig régészeti parkot alakítanak ki. Az ELTE régészeti tanszékének oktatóközpontja is ide fog költözni, így Komárom a felsőoktatás térképére is felkerülhet. Három év alatt hárommilliárd forintot költenek intézményeik korszerűsítésére, és önerőből valamennyi bölcsődének és óvodának új udvart és játszóteret építenek.

A turizmus és idegenforgalom szintén kiemelt terület a városban. – A fürdőnkbe sok külföldi vendég jön; 330 ezer belépőt adunk el egy évben, így a létesítmény nyereséget termel. A Monostori erődöt éves szinten 120 ezren látogatják, de ha elkészül, akkor a Csillag erődbe is 60-65 ezer vendéget várunk. Emellett egy évben 48 ezer jegyet adunk el a modern, felújított mozinkban, ahol premierfilmeket tudunk vetíteni. A különböző fesztiváljaink is nagyon sok látogatót vonzanak – teszi hozzá. A városban a kultúra mellett a sportra is nagy hangsúlyt fektetnek: a településen 1500 igazolt sportoló van, háromnegyedük gyermek.

A városban szerteágazó kedvezményrendszer működik, minden hetven év feletti komáromi lakostól ingyen szállítják el a szemetet. – A családvédelmi akciótervhez is csatlakozunk azzal, hogy minden komáromi, aki a városban köti első házasságát, százezer forint életkezdési támogatást kap. A kelengyepénz ugyancsak százezer forint, talán ennek is köszönhető, hogy manapság csaknem dupla annyi gyermek születik, mint 10-12 éve.

Egy év múlva újabb közúti híd köti össze az északi és déli oldalt
Fotó: Mirkó István

Minden kismama és Komáromban tanuló diák ingyenesen használhatja a tömegközlekedést, továbbá a bölcsődések és óvodások térítésmentesen étkeznek, és kapnak védőoltást is. Indítottunk egy hároméves úszásprogramot, amely az általános iskola második osztályáig tart; a cél az, hogy szakoktatók segítségével minden gyerek megtanuljon úszni. A csokhoz kapcsolódóan kedvezményes telkeket adunk, és a fiatalok első lakáshoz jutását is szeretnénk segíteni. Egy pályázattal hiányszakmában dolgozó fiataloknak két évig ingyen biztosítunk bérlakást vagy hetvenezer forintos lakbértámogatást – teszi hozzá a polgármester.

Az erőfeszítéseket a szakma is elismeri, hiszen tavaly Molnár Attila lett az Év polgármestere, emellett a komáromi lett az Év ipari parkja, továbbá a Virágos Magyarország versenyen az Év települése és az Év virágos városa díjat is megkapták, sőt az ország tortája is innen származik. Idén először az energiahatékony önkormányzat elismerést söpörte be, majd a humanitárius település címet nyerte el Komárom.

Északon is magyar a polgármester

Kiváló az együttműködés a felvidéki Észak- és a magyarországi Dél-Komárom között, olyannyira, hogy még a városrendezési terveiket is összehangolják. Észak-Komáromban, ahol magyar polgármester van, körülbelül a lakosság hetven százaléka magyar. – Nagyon sok közös pályázatunk van, ezek egy része az Európai Unió támogatását is élvezi, de többet az önkormányzatok finanszíroznak. A komáromi napok rendezvénysorozat minden évben egy közös kulturális fesztivál, de sok más olyan együttes programunk is van, amelyek a kultúrát vagy éppen az oktatást érintik – hangsúlyozza Molnár Attila. Észak- és Dél-Komárom együttműködésére jellemző, hogy tavaly, amikor az első bécsi döntés nyolcvanadik évfordulóját ünnepelték – a két oldal 1938-ban hét évre újraegyesült –, Keszegh Béla, Észak-Komárom polgármestere díszoklevelet adományozott Molnár Attilának. Fontos megjegyezni, hogy nemcsak a kerek évfordulók alkalmával tartanak ünnepséget az újraegyesülés napján, hanem minden évben megemlékeznek az eseményről. Jó példa Észak- és Dél-Komárom kiváló együttműködésére az is, hogy a két önkormányzat közös hírportált működtet Szia, Komárom néven. Az internetes portál népszerűségéről mindent elmond, hogy csaknem 22 ezren kedvelik és követik az oldalt, ami az összlakosságához, a körülbelül 58 ezer főhöz képest kifejezetten nagy szám. (B. A.)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.