A hatalom birtokában már más elveket vall az ellenzék

A mandátumhoz jutott ellenzéki polgármesterek számos döntése megy szembe az általuk korábban hirdetett elvekkel, illetve szól pusztán a zsákmányszerzésről. Karácsony Gergely (Párbeszéd) főpolgármester viszont szimbolikus elképzeléseivel – mint a szivárványos zászlónak a Városházára tűzése vagy az, hogy rögtön a győzelme után félreérthető kijelentéseket tett az abortuszról – a szavazótáborok közti szakadékot mélyíti.

Forrás: MN2019. 11. 05. 6:30
Hamarosan kiderül, hogy valóban minden budapesti főpolgármestere lesz-e Karácsony Gergely Fotó: Mirkó István
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érdemi ötletek hiányában szimbolikus politizálással és a saját hatalmuk növelésével – pozíciók osztogatásával és a fizetésük emelésével – hívták fel magukra a figyelmet az ellenzéki összefogás győztes polgármesterei. Az olykor provokatív gesztusok némelyike ellentétben áll azzal, amit korábban hirdettek a szivárványkoalíció jelöltjei. Bár Karácsony Gergely (Párbeszéd) kampánya során azt hangoztatta, hogy mindenki főpolgármestere szeretne lenni, több kijelentésével hozzájárult a különböző politikai nézetű emberek közti árkok mélyítéséhez.

Már megválasztása estéjén arról beszélt – utólag félreértésnek nevezve –, hogy az abortuszt támogató programot indítana, illetve több alkalommal hangoztatta, hogy a melegfelvonulás idejére szivárványszínű zászlót tűzne ki a Városházára. Számára vonzó példaként említette azt, hogy a szlovén főváros, Ljubljana városházának otthont adó épületben melegbár is működik. A fentiekre Karácsony még egy lapáttal rátett azzal, hogy a Fővárosi Közgyűlés mai alakuló ülésén javaslatot tesz a XIII. kerületi Szent István parkban az államalapítót ábrázoló szobor felállításának felfüggesztésére.

A főpolgármesterrel szemben az ellenzéki polgármesterek a kerületekben és a vidéki városokban nagyon is konkrét döntéseket hoznak. A szivárványkoalíció Pesterzsébeten, Újpalotán és Pestszentlőrincen is azzal kezdte meg a hivatali terminust, hogy megemelték a fizetésüket. Budapest XX. kerületé­ben az új, ellenzéki többségű képviselő-testület tagjai húszszázalékos emeléssel bruttó 411 ezer forintra emelték a saját tiszteletdíjukat, s emiatt fel is bomlott az összellenzéki szövetség. A pesterzsébeti Momentum nem tudta magáé­vá tenni az MSZP és a DK hatalomgyakorlási stílusát, ezért a felkínált bizottsági elnöki tisztségeket sem vállalták el. Ez a mentalitás azonban nem jellemző a párt egészére, hiszen a XV. kerületben a Momentum két képviselője is megszavazta az alapilletmény jelentős, ötvenszázalékos emelését.

– A múlt heti alakuló ülésen a jelenlévők közül csak a Fidesz öt képviselője tartózkodott az emelésről indított szavazásnál – tájékoztatta lapunkat Lehoczki Ádám, a kormánypártok helyi frakciójának elnöke. A szocialista Szaniszló Sándor vezette, ellenzéki többségű XVIII. kerületi képviselő-testület pedig egyszerűen megduplázta a saját fizetését.

Hamarosan kiderül, hogy valóban minden budapesti főpolgármestere lesz-e Karácsony Gergely
Fotó: Mirkó István

A fékek és egyensúlyok rendszere, valamint a végrehajtó hatalom korlátozása az ellenzék sokat hangoztatott eszméi közé tartozik, legalábbis a szavak szintjén. Korábban megírtuk: az Átlátszó.hu hívta fel a figyelmet arra, hogy Horváth Csaba, Zugló szocialista vezetője úgy módosítaná az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatát (szmsz), hogy polgármesterként egy személyben szinte bármely ügyben döntést hozhatna, amennyiben a kérdést halaszthatatlannak minősíti.

A lap szerint Horváth egy salátarendeletet is benyújtott, hogy a közpénzek felhasználásáról és az ingatlanvagyon értékesítéséről is szélesebb körben dönthessen. Bár a javaslat kitudódását követően a közfelháborodástól tartva a szocialista polgármester visszakozni kényszerült, és visszavonta az általa jegyzett előterjesztést, ez nem tartotta vissza Érd ellenzéki polgármesterét, Csőzik Lászlót attól, hogy a hatáskörét bővítő, hasonló módosítás elfogadtatásával próbálkozzon. Amennyiben a mai alakuló ülésen elfogadják a képviselők az szmsz módosítását, akkor a városvezető magához veheti az önkormányzat gazdasági társaságaival kapcsolatos döntéseket.

Az ellenzék szavahihetőségét a szivárványkoalíció által támogatott mohácsi polgármester eljárása is megkérdőjelezi. Csorbai Ferenc maga is azt hangoztatta a helyhatósági választás előtt, ha nem kap meggyőző támogatást a szavazóktól, akkor új választásnak kell jönnie, mivel az elmúlt ciklusban hivatalban lévő fideszes ellenfele egy balesetben életét vesztette, és a szabályok szerint már nem lehetett új jelöltet indítani Szekó József helyett. Bár a voksoláson a mohácsiak megalázták az egyedüli jelöltként biztos befutó Csorbait, akire a nem egészen 6000 szavazatból több mint négyezret érvénytelenül adtak le, a polgármester mégsem teljesítette ígéretét.

Az ellenzéki vezetésű újpesti önkormányzat egyik intézkedése a korrektség elemi elvárásait sem veszi figyelembe. – Mindenféle előzetes egyeztetés vagy figyelmeztetés nélkül döntött arról az önkormányzat múlt szerdai alakuló ülésén, hogy azonnali hatállyal elküldi a tulajdonában lévő gazdasági társaságok összes vezetőjét, akik munkájának nem volt politikai jelentősége – tájékoztatta lapunkat Molnár Szabolcs, a IV. kerület fideszes képviselője. Hozzátette: az elbocsátottak közt volt olyan, aki 2007 óta ügyvezetője volt egy önkormányzati cégnek. A tervezett leszámolásról terjengő hírek miatt sokan nem várták meg Déri Tibornak, az új polgármesternek a hivatalba lépését, egyszerre negyvenen kérték a felmentésüket a városházán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.