A mozikban a Jób lázadása felújított változata

Az 1984-ben Oscar-díjra jelölt Jób lázadása című játékfilm a vidéki magyar zsidóság deportálásának történetét beszéli el.

2020. 01. 27. 8:24
null
Zenthe Ferenc és Temessy Hédi voltak az 1984-ben Oscar-díjra jelölt alkotás főszereplői Forrás: Pannónia Entertainment
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A holokauszt nemzetközi emléknapján, ma 18 órától közönségtalálkozóval egybekötött előadáson vetíti az Uránia Nemzeti Filmszínház Gyöngyössy Imre és Kabay Barna Jób lázadása című, 1984-ben Oscar-díjra jelölt játékfilmjét, amely a vidéki magyar zsidóság deportálásának történetét beszéli el megrendítő módon, gyermekszemszögből.

A 96 perces filmalkotás azután kerül újra országszerte a mozikba, hogy tavaly a Nemzeti filmdigitalizálási és -restaurálási program keretében teljeskörűen felújították. A mai vetítésen Molnár Antal történész Kabay Barna társrendező-producerrel, Petényi Katalin forgatókönyvíróval és Fehér Gáborral, a film egykori gyermekfőszereplőjével beszélget. Petényi Katalin korábban elmondta: a történetre egy terepmunka során találtak rá.

Zenthe Ferenc és Temessy Hédi voltak az 1984-ben Oscar-díjra jelölt alkotás főszereplői
Fotó: Pannónia Entertainment

Az 1970-es évek végén Ámos Imréről, a tragikus sorsú festőművészről írt monográfiát. Festészetének gyökereit és hitvilágát keresve ment el szülővárosába, Nagykállóra, ahol megrendülve tapasztalta, hogy az egykor virágzó közösséget a holokauszt elpusztította. Mint felidézte, a Tisza és a Bodrog között, a Kárpátoktól délre egészen különleges paraszt–zsidó kultúra virágzott. Szinte teljes békességben éltek a különböző vallású emberek.

Nemsokára visszatértek Gyöngyössy Imrével és Kabay Barnával, és elhatározták, hogy filmet készítenek erről a közösségről. „Elhatároztuk, hogy meg kell örökítenünk ezt a hittel, szeretettel, a természet közelségében élő világot” – mondta a forgatókönyv születéséről, amelyet együtt írtak Gyöngyössy Imrével és Kabay Barnával. Ez egy egyedülálló kordokumentum – fogalmazott a filmről.

Holnap 19 órától a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, Izrael Állam nagykövetsége és a Németországi Szövetségi Köztársaság nagykövetsége együttműködésének köszönhetően egyetlen alkalommal látható A titkos túlélő című dokumentumalkotás, amely a 92 éves, Johannesburgban élő Veronica Phillips holokauszt-túlélő történetét meséli el. Veronica Phillipset zsidó származása miatt 1944. december 1-jén deportálták Budapestről. Csodával határos módon túlélte a koncentrációs tábort. A háború után hazatért Magyarországra, majd mikrobiológiát és genetikát tanult Londonban.

Ezt követően Dél-Afrikába költözött, ahol a Witwatersrand Egyetem oktatója lett. A bemutató vendége lesz a rendező, Jonathan Andrews. A két kiemelt vetítésen kívül az Uránia több filmmel is emlékezik a vészkorszakra. Továbbra is műsoron szerepel Tóth Barnabás Akik maradtak című filmje, a héten debütál az Urániában Taika Waititi alkotása, a Jojo nyuszi című cseh–új-zélandi–amerikai filmdráma, és február 6-ától vetítik a részben Magyarországon forgatott, François Girard rendezte kanadai–angol játékfilmet, A nevek dalát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.